HOKEJ

Po odskočno desko za sanje o EBEL

Ljubljanski in jeseniški hokejisti danes začenjajo polfinale v alpski ligi. Zmaji se bodo pomerili z Lustenauom, železarji pa z Brunicom.
Fotografija: Za ljubljanske in jeseniške hokejiste bi bilo imenitno, če bi se oboji uvrstili v veliki finale AHL. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Za ljubljanske in jeseniške hokejiste bi bilo imenitno, če bi se oboji uvrstili v veliki finale AHL. FOTO: Roman Šipić

LJUBLJANA – Potem ko so v sobotnem večeru hokejisti iz Lustenaua, mesteca blizu avstrijsko-nemško-švicarske tromeje, iz končnice alpske lige izločili mlado moštvo Salzburga, ugibanj o parih polfinala alpske lige ni več. Z omenjenimi sobotnimi zmagovalci se bodo ob drevišnjem uvodu pomerili Ljubljančani, pred Jeseničani je za začetek gostovanje v Brunicu.
Za ugled slovenskega klubskega hokeja je pomembno, da sta se oba udeleženca regionalnega tekmovanja prebila med najboljše štiri, sanjsko bi bilo, kajpak, če bi zadnje dejanje sezone v alpski ligi – torej finale končnice – zaznamovali obe naši moštvi, morda bi bila to odskočna deska za tisto, o čemer zanesenjaki po Zgornjesavski dolini ali v okolici Tivolija že dolgo sanjajo: vrnitvi na najvišjo klubsko raven, EBEL. Ta trenutek je uresničitev želje precej bolj oddaljena kot denimo uvrstitev prenovljene nogometne selekcije Matjaža Keka na euro 2020, res pa je, da bi uspešno slovo od tekmovalne sezone vzbujalo nove upe tako v slačilnicah obeh klubov kot tudi pisarnah in na tribunah. Predhodniki so v Podmežakli in Tivoliju svoje bivanje pod streho EBEL predrago plačali, zapustiti so morali tekmovanje, kluba z izjemno tradicijo sta propadla. Toda nastali sta novi zgodbi prepoznavnih barv, torej rdeče in zeleno-bele, v alpski ligi jima pripadata vidni vlogi, čeprav v finalu še nista nastopili.
»Pravzaprav nismo naredili še ničesar, saj merimo na finale in lovoriko,« je odganjal evforijo po četrtfinalnem skalpu Asiaga jeseniški trener Marcel Rodman, ki v slogu izjemnega športnika – tak sloves je nekoč ohranjal že na igrišču in tudi kot reprezentančni kapetan – zelo spoštuje Brunico, zdajšnjega tekmeca Jesenic, a svoje moštvo bo spet poskusil pripraviti za zbran in učinkovit hokej. Rodman očitno ne išče izgovorov v pomanjkanju kakovosti, kar pač kroji omejen proračun, niti ob poškodbah učinkovitih napadalcev Tadeja Čimžarja in Luke Kalana ter branilca Nejca Stojana (zanj je zaradi zloma v predelu zapestja sezone že konec) se še zdaleč ne vdaja. Njegovi igralci so začeli četrtfinalno serijo z zmago v Italiji in jo nato brezhibno nadaljevali. Podoben scenarij bodo poskusili uprizoriti drevi, ob 20. uri, na uvodni tekmi serije na tri zmage v Brunicu.

Vnuk zahteva odgovoren pristop

Pred Olimpijo pa je izziv zmage v tivolski dvorani. V taboru zmajev ne skrivajo, da so na nasprotni strani pričakovali mlado salzburško moštvo, a je slednje doživelo hladen tuš na 7. tekmi četrtfinala doma proti Lusteanuu (2:3). Za zmagovalce je gol odločitve zabil nekdanji ljubljanski adut Chris D'Alvise, o njegovih posebnih občutkih, ko bo pridrsal na ledeno ploskev v Tivoliju, ne gre dvomiti. Kot tudi ne o navodilih domačega trenerja Jureta Vnuka, ki bo vnovič zahteval odgovoren pristop svojega moštva. To je prikazalo želeno raven na zadnjih dveh tekmah četrtfinalne serije, nadgraditev te bi zmaje zelo približala finalu. Tekma v Ljubljani se bo začela ob 19.15.

Utrip končnice je živahen tudi po hokejski Evropi, kjer sta nazadnje od risov zablestela Rok Tičar in Jan Muršak. Slednji je za zmago Berna proti Bielu (6:2; v polfinalni seriji švicarske končnice 1:2) prispeval dva gola, Tičar pa kar štiri podaje ob uspehu Kölna v Ingolstadtu (5:2; v četrtfinalu nemške končnice 1:2). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije