PLEZANJE

Po jezi zaradi krvavega prsta trikrat splezala na sam vrh

Janja Garnbret odlično začela novo sezono svetovnega pokala v športnem plezanju. Svetovna prvakinja s Tirolskega si je v Švici prisvojila še šesto zmago na balvanih.
Fotografija: Janja Garnbret (26) med tekmovanjem v balvanskem plezanju Triglav The Rock 2018 na Kongresnem trgu, v Ljubljani, 19. maja 2018.
[Garnbret Janja,Triglav The Rock 2018,plezanje,plezalci,balvani,balvansko plezanje,šport,športniki]
Odpri galerijo
Janja Garnbret (26) med tekmovanjem v balvanskem plezanju Triglav The Rock 2018 na Kongresnem trgu, v Ljubljani, 19. maja 2018. [Garnbret Janja,Triglav The Rock 2018,plezanje,plezalci,balvani,balvansko plezanje,šport,športniki]

MEIRINGEN – Številka ena svetovnega športnega plezanja Janja Garnbret je sezono, uvod je bil v švicarskem Meiringenu, začela na najboljši možni način. Z uvrstitvijo v finale, v katerem si je prepričljivo pribojevala svojo šesto zmago na tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Drugače pa je to že njena dvajseta zmaga v svetovnem pokalu. Dvajsetletnica, ki je septembra v Innsbrucku osvojila naslov svetovne prvakinje na balvanih, je bila najboljša že v kvalifikacijah in polfinalu, v finalu pa le na prvem balvanu ni osvojila vrha smeri. V drugih treh je osvojila vrh za prepričljivo zmago, prvo v Meiringenu. Japonka Akijo Noguči je bila druga, s prav tako tremi vrhovi, a v več poskusih od Slovenke. Tretja je bila Britanka Shauna Coxsey. Šestnajstletna avstralska senzacija Oceana Mackenzie je v svojem ognjenem krstu v svetovnem pokalu zasedla četrto mesto. Pri moških je slavil vsestranski češki plezalec Adam Ondra, ki je edini v polfinalu in finalu osvojil vse štiri vrhove. Po Ondri je sledil japonski paket Tomoa Narasaki, Rei Sugimoto in Kokoro Fudžii.

»Po prvem balvanu sem bila zelo jezna, saj sem si poškodovala kožo na prstu in sem zelo krvavela. Potem sem si rekla, da naj v naslednjih treh le še uživam, dam vse od sebe, in končalo se je izjemno,« je navrgla prva zmagovalka sezone, ki poteka v luči kvalifikacij za olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu. Tam bo športno plezanje doživelo olimpijsko premiero, Slovenija pa bo z Garnbretovo vsekakor lahko pogledovala proti Olimpu. Korošica je lani zaradi mature nastopila le na treh balvanskih tekmah svetovnega pokala. Tokrat šolskih obveznosti nima, zato namerava v celoti izpolniti koledar tekmovanj in nastopiti na vseh tekmah svetovnega pokala tako na balvanih kot v težavnosti. Preizkusila se bo tudi na kakšni tekmi v hitrosti. Naslovu skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti želi dodati še naslov skupne zmagovalke na balvanih, ki ga še nima.

Janja Garnbret se je spet dotaknila svetovnega vrha. FOTO: Luka Fonda
Janja Garnbret se je spet dotaknila svetovnega vrha. FOTO: Luka Fonda

Kruderjeve težave

Tekmovalno sezono je Garnbretova začela s prepričljivo predstavo v kvalifikacijah, v katerih je kot edina preplezala vseh pet balvanskih smeri do vrha. Enako prepričljiva je bila tudi v polfinalu, v katerem je na mah, v prvo, osvojila tri vrhove od štirih, le na tretjem balvanu je za vrh potrebovala dva poskusa. Po polfinalu si je Garnbretova prvo mesto delila z devet let starejšo Nogučijevo, ki pa na prvi tekmi sezone ni premagala Garnbretove in je tako kot lani na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku osvojila drugo mesto. Garnbretova si je od šestih slovenskih polfinalistov edina priborila finale. Katja Kadić je z dvema vrhovoma in cono v polfinalu pristala na 12. mestu, Lučka Rakovec pa je bila z enim vrhom in dvema conama 16. V polfinalu je imel težave tudi prvi slovenski favorit, branilec skupne zmage Jernej Kruder, ki je ostal pri dveh vrhovih in eni coni na 11. mestu. Celjan je lansko sezono, ki jo je kot prvi Slovenec v zgodovini kronal z dobljenim balvanskim seštevkom sezone, odprl veliko bolje, z zmago na uvodni tekmi v Meiringenu. Anže Peharc je z enim vrhom zasedel 15. mesto, Gregor Vezonik, ki je lani na SP v Innsbrucku osvojil bron, pa je brez preplezanega vrha v polfinalu med dvajsetimi nastopajočimi pristal na zadnjem 20. mestu. V Švico je odpotovalo 14 Slovencev, sedem moških in sedem žensk. Balvanska sezona se bo nadaljevala že konec tedna, ko se bo karavana ustavila v Moskvi, kjer je najuspešnejša slovenska športna plezalka lani zmagala, Kruder in Vezonik pa sta za popoln slovenski aprilski večer v glavnem mestu Rusije uspeh Garnbretove dopolnila z drugim in tretjim mestom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije