ODBOJKA

Neverjetna energija jih nese v nebesa

Slovenski odbojkarji v četrtfinalu EP porazili prvake Ruse. Favoriti so padli po fantastični igri v norem vzdušju Stožic.
Fotografija: Klemen Čebulj in drugi slovenski odbojkarji letijo na krilih, ki jim jih dajejo fantastični stožiški gledalci. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Klemen Čebulj in drugi slovenski odbojkarji letijo na krilih, ki jim jih dajejo fantastični stožiški gledalci. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

LJUBLJANA – Morda bi poskušali pobrskati po kotičkih spomina, ali smo kdaj videli podobno tekmo, kot je bil ponedeljkov četrtfinale odbojkarskega evropskega prvenstva med Slovenijo in Rusijo v Stožicah. Kajti ta obračun, ki se je končal s slovensko zmago s 3:1 in izločitvijo zadnjega evropskega prvaka, je bil nekaj, kar se bo vsakomur za večno vtisnilo v spomin. Fantje slovenskega selektorja Alberta Giulianija so namreč pred 11.225 gledalci v ljubljanskem športnem hramu igrali kot v transu, po Bolgarih v osmini finala so pod hud pritisk, tako z začetnimi udarci kot s čudovitim občinstvom z norim vzdušjem, spravili tudi Ruse; ti so delovali kot izgubljeni šolarčki, sicer pa so mojstri odbojkarskega športa. Slovenci se bodo v ljubljanskem polfinalu, jutri ob 20.30, pomerili s svetovnimi prvaki Poljaki, ki so s 3:0 v četrtfinalu izločili Nemčijo, nato pa jih v Parizu čaka boj za zlato odličje v nedeljo oziroma za bron v soboto. Ne pozabimo, slovenski odbojkarji so evropski podprvaki iz leta 2015. »Rusi so bili favoriti, a ti ne zmagujejo vedno. Verjeli smo v zmago, fantje so bili izjemni. Igrali smo neverjetno dobro v napadu in pri začetnih udarcih. Energija je bila neverjetna, vse skupaj je bilo neverjetno. Tudi vzdušje je bilo takšno, igrali smo skupaj z navijači. Nasprotne ekipe nas težko premagajo, saj imamo enkratno podporo naših čarobnih privržencev,« je bil zadovoljen Giuliani, čigar fantje so tekmecu vrnili za poraz z 0:3 v skupinskem delu tekmovanja. »Pred takšnim občinstvom je vse mogoče, vemo, da smo sposobni premagati vsakogar. Proti Rusom smo bili natančni v težkih položajih. Rusi imajo najmočnejši blok in težko je napadati, če nisi natančen, tudi mi pa imamo vrhunsko blok obrambo,« je videno analiziral kapetan Tine Urnaut.

Vedel, da bodo zmagali

»To vzdušje, te Stožice so nam dale dodatna krila. Težko je vse opisati, takšno občinstvo, ko vsi na ves glas navijajo zate, že od himne naprej, je nekaj, česar igralci ne bomo nikoli pozabili. Vso kariero smo se trudili, da smo prišli do tega, da je takšno prvenstvo lahko doma, in to je dejansko uresničitev naših sanj. Odigrali smo morda bolje, kot smo sposobni, tekma je bila verjetno ena najlepših v moji karieri. Ne smemo pa se zadovoljiti s polfinalom. Pred prvenstvom smo rekli, da lahko premagamo vsakogar, in to smo dokazali. Lahko padejo tudi Poljaki,« je podajalec Gregor Ropret strnil misli in občutke, ki so mu rojili po glavi. »To je nekaj norega. Sanjal sem o tem, vedel sem, da se bo zgodilo nekaj takšnega. To je najboljša publika na svetu, ne morem opisati vseh teh občutkov. Vedel sem, da bomo zmagali, vedel sem v srcu. Za to zmago smo dali vse od sebe. Gremo naprej, gremo po zlato, tako kot smo že napovedali,« je bil navdušen tudi srednji bloker Jan Kozamernik. Niti Dejan Vinčić v navdušujočem večeru ni mogel skrivati upravičenega zadovoljstva: »Odločilo je naše srce. Tekma morebiti z naše strani ni bila najboljša, srce pa je bilo ogromno.« Za vstopnice za polfinalno tekmo s Poljsko vlada izjemno zanimanje, preostanek jih bo na voljo danes v prosti prodaji. Sicer pa tudi na Poljskem vlada veliko zanimanje za jutrišnji dvoboj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije