BOKS

Nekdanji trener Klička ima velike načrte z ljubljanskim orjakom

Ljubljanski boksar Haris Aksalić prejel ponudbo, ki je ni mogel zavrniti. Upa, da bo Johannesburg tudi zanj srečen kraj, kot je bil za Zavca.
Fotografija: Nad slovenskim težkokategornikom Harisom Aksalićem bosta odslej bdela južnoafriški promotor Steve Kalakoda (levo) in trener James Ali Bashir (desno). FOTO: Zlatko Mahić
Odpri galerijo
Nad slovenskim težkokategornikom Harisom Aksalićem bosta odslej bdela južnoafriški promotor Steve Kalakoda (levo) in trener James Ali Bashir (desno). FOTO: Zlatko Mahić

LJUBLJANA – V boksu težka kategorija velja za kraljevsko in zdaj bo svojega profesionalnega kralja dobila tudi Slovenija! Za našega večkratnega državnega prvaka Harisa Aksalića, ki na sončni strani Alp v supertežki kategoriji (nad 91 kg) že vrsto let nima dostojnega tekmeca, se je ogrel znani južnoafriški promotor Steve Kalakoda, ki je svojčas bdel tudi nad znamenitim Belim bivolom – Fransom Botho. »Dobil sem ponudbo, ki je preprosto nisem mogel zavrniti,« je razkril 26-letni Ljubljančan, ki je že dlje razmišljal o prestopu med poklicne boksarje, potem ko je spoznal, da v amaterskih ringih, v katerih je nanizal 27 zmag in doživel le tri poraze, iz takšnih in drugačnih razlogov (tudi zaradi pristranskega sojenja) ne bo mogel uresničiti svojih velikih ciljev. Še zdaj ni povsem prebolel razočaranja z olimpijskih kvalifikacij pred dvema letoma v Bakuju, kjer je Bolgara Petra Belberova spravil v nokdavn in kljub temu izgubil po točkah z 0:3?! Ko ga nato pristojni na Boksarski zvezi Slovenije (in/ali Olimpijskem komiteju Slovenije?) kljub predhodnim obljubam niso uvrstili v ekipo za junijske sredozemske igre v Tarragoni, za katere se je tako zavzeto pripravljal, je to sodu izbilo dno. Zato Aksalić ni dolgo razmišljal, ko mu je Zlatko Mahić, prireditelj spektaklov mešanih borilnih športov WFC, predlagal, da ga poveže s Kalakodo, s katerim sicer sodeluje že ducat let.

Verjame, da mu lahko uspe

Čez noč je organiziral sestanek v Zagrebu, nanj pa je južnoafriški promotor s seboj pripeljal znanega trenerja Jamesa Alija Bashirja, ki je vrsto let kot pomočnik slovitega strokovnjaka Emanuela Stewarda med drugimi skrbel za pripravljenost ukrajinskega šampiona Vladimirja Klička. Po sproščenem klepetu in ogledu posnetkov Harisovih dvobojev sta se oba v trenutku navdušila nad »slovenskim rušilcem«, kakor sta ga poimenovala. »Povabila sta me, da pridem septembra za tri mesece na pripravljalni tabor v Johannesburg, poleg tega sta mi tudi obljubila, da mi bosta v tem obdobju priskrbela že prva dva obračuna,« se 193 cm visoki in 115 kg težki Ljubljančan nadeja, da bo Johannesburg postal srečen kraj še za drugega slovenskega boksarja po Dejanu Zavcu, ki se je leta 2009 tam ovenčal z naslovom svetovnega prvaka po različici IBF. Tudi Aksalić, ki se je – kot pravi – vsega, kar zna, pri BK Tivoli naučil od trenerja Slobodana Anđelića, je trdno odločen izkoristiti izjemno priložnost, o kakršni mnogi boksarji sanjajo vso kariero. »Želim si, da bi prišel čim dlje, za kar bom trdo garal. Verjamem, da mi lahko uspe,« je samozavesten večkratni slovenski prvak, ki optimizem črpa tudi iz skupnih treningov s hrvaškim asom Filipom Hrgovićem, evropskim prvakom iz Samokova '15 in bronastim z OI v Riu de Janeiru '16, proti kateremu je dobil potrditev, da se lahko bolj ali manj enakovredno kosa tudi z najboljšimi težkokategorniki na svetu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije