SKOKI

Najslabši start pod vodstvom Janusa

V Visli presenetljiv prvenec japonskega skakalca Junšira Kobajašija.
Fotografija: Goran Janus. FOTO: Matej Družnik/delo
Odpri galerijo
Goran Janus. FOTO: Matej Družnik/delo

LJUBLJANA – Odkar je Goran Janus spomladi 2011 prevzel krmilo naše eskadrilje, slovenski skakalci še niso tako slabo začeli nove sezone v svetovnem pokalu. In to kljub temu da se je včerajšnji dan za naš tabor v Visli začel z veselo novico, da bo Robert Kranjec, ki je bil v kvalifikacijah prekratek za 0,8 točke, lahko nastopil na posamični tekmi namesto nesrečnega Rusa Denisa Kornilova, ki je grdo padel na sobotni ekipni preizkušnji. Na žalost je popoldne sledila streznitev. Obetavnega Timija Zajca, ki je imel v poskusni seriji 9. daljavo, so na vrhu zaletišča diskvalificirali zaradi neustreznega kombinezona, tako da ognjenega krsta med elito ne bo ohranil v najlepšem spominu, Kranjec (107 m) in Anže Semenič (103,5 m) pa sta v uvodni seriji zmogla le 46. oziroma 48. dosežek.

V finale sta se od naših uvrstila le Tilen Bartol (119,5 m) in Peter Prevc (116 m), a njuni izhodišči – 19. oziroma 24. mesto – nista obetali boja za deseterico, ki si jo je za uvodno prizorišče 2017/18 za cilj zadal Janus. V drugem »polčasu« se je Prevc odrezal bolje in s 122 metri napredoval na končno 20. mesto, Bartol, ki je imel celo četrto oceno poskusne serije, pa je – čeprav je bil še meter daljši – pristal tik za Petrom, ker je imel v zraku boljše razmere. Kljub temu je bil lahko skakalec ihanskega Sama pravzaprav edini zadovoljen v našem zastopstvu, saj si je priskakal prvih deset točk na najvišji ravni. »V Visli nisem imel česa izgubiti, s premiernimi točkami pa sem postavil nekakšen svoj mejnik,« je bil vesel 20-letnik iz Loškega Potoka. Najbolj nasmejan pa je bil včeraj v Visli nedvomno 26-letni Japonec Junširo Kobajaši (124 m in 126,5 m), ki je šokiral konkurenco s krstno zmago v svetovnem pokalu. Zanjo je za 2,3 točke preskočil domačega šampiona Kamila Stocha (121 m in 129,5 m), tretji pa je bil najboljši skakalec prejšnje zime, Avstrijec Stefan Kraft (126,5 m in 124,5 m).


Tudi trener pričakoval več


Da se uvodni tekmovalni vikend v olimpijski sezoni ne bo razpletel po slovenskem okusu, so sicer napovedale že petkove kvalifikacije, v katerih sta z Zajcem in Bartolom, ki sta zasedla 17. oziroma 18. mesto, najvišje posegla naša najmlajša člana odprave v Vislo. Med petdeseterico sta se od sedmerice prebila le še Semenič (21.) in Prevc (24.), za las pa jo je zgrešil Kranjec, a je naknadno – kot že omenjeno – le dobil priložnost za nastop.

Na takšen čudež pa po povsem ponesrečenih kvalifikacijskih skokih nista mogla računati Jurij Tepeš in Anže Lanišek, ki sta v družbi Kazahstancev in edinega Ukrajinca pristala pri repu razpredelnice na 67. oziroma 69. mestu. Na ekipni preizkušnji so se nato zmage veselil Norvežani Anders FannemelJohann Andre ForfangRobert Johansson in Daniel Andre Tande, ki so imeli na koncu 17,3 točke naskoka pred drugouvrščenimi Avstrijci in Poljaki, Slovenci Bartol, Prevc, Semenič in Zajc pa niso mogli izvleči več od šestega mesta. Od petouvrščenih Japoncev jih je namreč ločilo že 52,2 točke, za zmagovitimi Skandinavci so zaostali kar za 92,4 točke. Za seboj so pustili zgolj reprezentance, ki že težko sestavijo moštva. »Pričakoval sem več, toda imeli smo mlado ekipo. Ostati bomo morali potrpežljivi,« je Janus potegnil črto pod moštveno tekmo, na kateri sta bila najboljša posameznika Tande in Kraft, s tretjim dosežkom pa je včerajšnjo zmago nakazal Kobajaši. Od Slovencev je največ točk prispeval Prevc, ki bi bil sicer – če bi šlo za posamično preizkušnjo – enajsti. »Skoki so šport, ki se razvija iz dneva v dan,« je strnil član kranjskega Triglava, ki je bil – zanimivo – s 25 leti celo najstarejši član naše ekipe v Visli. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije