JADRANJE

Lah s Ceerefom v vrhu razreda RC44

V Piranskem zalivu smo spremljali imeniten jadralski spektakel. Napet dvoboj za zmago med novozelandsko Aquo in slovenskim Ceerefom.
Fotografija: Team Ceeref je edina slovenska jadrnica v prestižnem razredu RC44. Foto: Matej Družnik
Odpri galerijo
Team Ceeref je edina slovenska jadrnica v prestižnem razredu RC44. Foto: Matej Družnik

PORTOROŽ – V Portorožu se je sklenil jadralski spektakel, kot ga na slovenski obali ne pomnimo. Sedem elegantnih jadrnic razreda RC44, pod katere se je poleg idejnega vodje, legendarnega Russella Couttsa, kot soustvarjalec podpisal tudi naš navtični arhitekt Andrej Justin, se je od četrtka do nedelje v blagem vetru Piranskega zaliva bojevalo za prestižni naslov na pokalu Portoroža 2018.

Ruska jadrnica Nika s kapitanom Vladimirjem Prosikhinom in slovensko obarvano posadko Foto: Matej Družnik
Ruska jadrnica Nika s kapitanom Vladimirjem Prosikhinom in slovensko obarvano posadko Foto: Matej Družnik

Naš turistični biser je gostil sedem jadralnih ekip, njihove podporne kopenske tehnične ekipe, bogate lastnike z družinami, številne gledalce in medije, ki so prišli dogodek spremljat celo iz Rusije. Nekoliko zagotovo tudi zaradi Vladimirja Prosikhina, lastnika ruske ekipe Nika, ki je že tradicionalno povezan s Slovenijo in slovenskim jadranjem. Tukaj je pred leti nastajal njegov Shipman in prav na slovenski obali se je pred leti prvič srečal z jadrnico RC44. Danes njegovo ekipo sestavljajo kar štirje slovenski jadralci - Tomaž Čopi, Mitja Margon, Iztok Knafelc in kot vodja tehnične ekipe Toš Skrt Golja. Mitja Margon je s svojim društvom GoSailing prevzel organizacijo portoroškega dogodka, medtem ko sta ga finančno pokrila prav Vladimir Prosikhin ter Igor Lah, lastnik (in krmar, kajti v razredu RC44 morajo lastniki tudi krmariti) edine slovenske ekipe Team Ceeref.

V ekipah kar niso mogli prehvaliti našega slovenskega gostoljubja in odlične organizacije. "Zahvaliti se moram ekipi, ki je tako dobro opravila delo na morju in na kopnem, vsi udeleženci so izredno zadovoljni, še najbolj pa sem vesel, da so prišle pohvale s strani jadralcev in trenerjev, ki po navadi niso radodarni s pohvalami. Še posebno jih je navdušil naš družabni del, ki je bil drugačen kot običajno in je povezal ekipe. Zelo dober je bil tudi odziv medijev. To je prineslo veliko odmevnost pri nas in tudi v tujini, tudi od sponzorjev smo dobili pohvale na račun odmevnosti, kar je dobro izhodišče, če se bomo za organizacijo potegovali tudi prihodnje leto. Je bilo pa par malenkosti, ki jih moramo izpiliti. Po pravici povedano nismo bili pripravljeni na tako velik odziv, bil je večji od pričakovanega, ampak s sposobno ekipi smo poskrbeli, da je bilo vse v redu," je povedal prvi mož organizacijskega odbora Mitja Margon.

Igor Lah, v sredini, je bil tekmovalec in eden glavnih sponzorjev odlično organizirane portoroške regate. Foto: Matej Družnik
Igor Lah, v sredini, je bil tekmovalec in eden glavnih sponzorjev odlično organizirane portoroške regate. Foto: Matej Družnik

Vladimir Prosikhin in Igor Lah sta bila ob jadralskih obračunih na morju tudi močna poslovna partnerja jadralskega spektakla, poskrbela sta za finančni del dogodka. "Z Vladimirjem sva se odločila, da bova dogodek finančno podprla skupaj. Mitja je prek GoSailinga vodil organizacijo, po mojem mnenju odlično. Vsekakor mi je bilo v interesu, da se dogodek ponovno pripelje v Portorož, zato sem bil prvi pripravljen pomagati in mislim, da je za slovensko jadranje pomembno, da takšna flota pride k nam. Upam, da bo prišla tudi prihodnje leto," je povedal Igor Lah, ki se dobro spomni prvih regat v RC44: "Leta 2007 sem prišel kot gost na Russellovo barko, takrat sem se tudi zakuril za nakup jadrnice. Leta 2009 sem kot predsednik Jadralne zveze Slovenije prevzel organizacijo regate, kar je bil zelo velik zalogaj. Sodelovali smo z Jahtnim klubom Portorož, ki je prevzel organizacijo na vodi. Je pa še kup stvari, ki se odvijajo v ozadju in so prav tako zelo pomembne, da dogodek uspe." Tretja letošnja regata od skupno petih bo od 27. junija do 1. julija v Marstrandu na zahodni obali Švedske. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije