Kako uspešno bodo oblegali Jana Oblaka?

V ligi prvakov vse oči uprte v Liverpool. Evropski šampioni bodo napadli Atletico Madrid.
Fotografija: Saul Ñiguez in Jan Oblak bosta tudi drevi med glavnimi aduti Atletica na gostovanju v Liverpoolu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Saul Ñiguez in Jan Oblak bosta tudi drevi med glavnimi aduti Atletica na gostovanju v Liverpoolu. FOTO: Reuters

»Vabljeni v Liverpool, vabljeni na Anfield! Naši ljudje se niso vdali v usodo!« S temi besedami je trener Liverpoola Jürgen Klopp povabil nogometaše madridskega Atletica na povratno tekmo osmine finala lige prvakov. Drevi naj bi res pokalo, gostujoči vratar Jan Oblak bo sprejel enega največjih izzivov v svoji klubski karieri. Povratni dvoboj v Liverpoolu – v Madridu je bilo 1:0 za Špance – bi lahko dobil ogromno veljavo. Kdo ve, morda bomo spremljali enega najbolj spektakularnih večerov v drugem delu lige prvakov. Britanci namreč še niso spraznili stadionov kot njihovi kolegi s stare celine, Liverpoolovi navijači pripravljajo peklensko vzdušje za Oblaka in njegove soigralce. Mnogi polemizirajo o tem, kaj bo drevi odločilo skupnega zmagovalca in določilo potnika v četrtfinale. Dejstvo, da se nogometaši Atletica ob vodstvu z 1:0 počutijo kot riba v vodi in poskušajo hermetično zapreti dostop do Oblakovih vrat? Prav to naj bi bil glavni argument fanatične zasedbe trenerja Diega Simeoneja. In obratno, če kdo zmore nadoknaditi tudi najvišji zaostanek, kaj šele poraz z 0:1, so to prav ljubljenci navijačev s tribune Kop. Lionel Messi in druščina so v lanskem polfinalu zapravili prednost s prve tekme 3:0! »Vemo, da naš izziv ni majhen, toda vse dokler lahko oblečem klubsko majico enajstim fantom, bomo poskušali vse, kar lahko. Navijači naj pridejo na stadion, ne bo jim žal,« je podpornikom obljubil trener Jürgen Klopp. Nemški trener, ki je v lanskem finalu v Madridu razblinil hudomušne opazke na njegov račun, češ da je večni poraženec, ima sladke skrbi v angleškem prvenstvu. Visoke prednosti 25 točk pred Manchester Cityjem ne bi zapravil do konca sezone niti londonski klub Millwall, pa četudi bi ga vodila Delboy in Rodney Trotter iz humoristične nadaljevanke Samo bedaki in konji. Kako naj to »uspe« Kloppu?

Rdeči popuščajo

Po drugi strani je možno drevi prav vse, saj je tudi mogočna Kloppova ladja zašla v niz slabih rezultatov. Če je nanizala deset tekem brez prejetega gola med decembrom in februarjem, je v zadnjih štirih tekmah nasedla kar trikrat v treh različnih tekmovanjih: poraz z Watfordom ji je preprečil reprizo sanjske sezone nepremagljivega rodu Arsenala, pokalni poraz s Chelseajem je rdečim odpihnil možnost za ponovitev trofejne sezone Manchester Uniteda 1998/99, še najbolj boleč pa je bil ravno poraz v Madridu. »Povsem mirni smo. Vemo, zakaj smo strli odpor Liverpoola, in to želimo ponoviti tudi v Angliji. Mirni smo zavoljo tega, ker vadimo in delamo kot odlična ekipa,« je zatrdil Simeone, ki bo postavil pred Oblaka navezo stoperjev Savić-Felipe, na bočna položaja pa Lodija in Trippierja. Vratarja Liverpoola – Alisson je poškodovan – bosta ogrožala Morata in Correa, za njima naj bi igrali Saul Ñiguez, Partey, Koke in Joao Felix. Kako visoko kotira liga prvakov na lestvici Diega Simeoneja, razkriva podatek, da je med zadnjim derbijem s Sevillo – ki je Atleticu štel dvojno v boju za ligo prvakov 2020/21 – potegnil iz igre mladega zvezdnika Felixa in mu privarčeval moč za drevišnji spektakel kljub neodobravanju navijačev. In glavno vprašanje večera: kako uspešno bodo Salah, Firmino in Mané oblegali vratarja Jana Oblaka? V drugi tekmi večera v ligi prvakov se bosta na praznem stadionu v Parizu merila PSG in Borussia Dortmund (1:2).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije