BIATLON

Jakov zbolel, a vseeno ni preplaha

Prihodnji teden se bo na Švedskem začela nova biatlonska sezona. Na predstavitvi slovenske reprezentance brez udarnega aduta.
Fotografija: Pri slovenski reprezentanci že nestrpno pričakujejo olimpijsko zimo (z leve): Alex Cisar, Tais Vozelj, Anton Vidmar, Polona Klemenčič, Lovro Planko, Živa Klemenčič, Miha Dovžan, Nika Vindišar, Rok Tršan in Klemen Bauer. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Pri slovenski reprezentanci že nestrpno pričakujejo olimpijsko zimo (z leve): Alex Cisar, Tais Vozelj, Anton Vidmar, Polona Klemenčič, Lovro Planko, Živa Klemenčič, Miha Dovžan, Nika Vindišar, Rok Tršan in Klemen Bauer. FOTO: Jože Suhadolnik

Že več kot desetletje je naokrog, odkar je Jakov Fak okrepil slovensko biatlonsko reprezentanco in odkar kot šampion najvišje ravni vedno znova na predstavitvah sezone priteguje največ pozornosti. Tokrat pa v Ljubljani ni bilo tako: Fak je obležal s povišano telesno temperaturo v domači postelji, zato ga ni bilo med navzočimi na predstavitvi izbrane vrste, ki bo prihodnji teden startala v novo sezono svetovnega pokala. Slovenski cilji so visoki, novi glavni trener moške vrste Janez Marič navzlic virozi prvega aduta odganja preplah.

»Tako je to, ko imaš male otroke doma, pa lahko v vrtcu ali kje drugje staknejo kakšno virozo. Zdaj tri dni počiva, ni hujšega, sploh pa je zanj že značilno, da se hitro pobere po kakšnem zdravstvenem zapletu,« nam je povedal Marič, kot reprezentant vrsto let sostanovalec našega najboljšega biatlonca. Ko je slednji, denimo, osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka, marca 2012 v Ruhpoldingu, je vsem navzočim dodobra ostalo v spominu slavje v Slovenski hiši, prav Marič pa je bil med tistimi, ki so se najbolj iskreno veselili prijateljevega uspeha.

Zdaj pa je Blejec s prebivališčem v Bohinju naslednik Uroša Velepca na trenerski klopi, olimpijska zima zanj seveda v novi vlogi predstavlja prav poseben izziv. Marič je sicer že dosegal lepe uspehe kot trener mladincev, med katerimi sta nase še posebej opozorila Alex Cisar in Lovro Planko. Oba sta zdaj že pri članski izbrani vrsti, pri kateri bodo poleg omenjenega Faka še Klemen Bauer, Miha Dovžan, Rok Tršan in Anton Vidmar. Ta sedmerica se bo potegovala za pet startnih mest na eni tekmi za svetovni pokal, kolikor pač znaša kvota slovenske moške vrste. Uvodna postaja sezone v Östersundu vedno znova ponuja zelo pisano paleto disciplin, tam se bo šest kandidatov razvrstilo v dobrem tednu prvih preizkušenj v sezoni. Med omenjenimi ne bo le Cisarja, on bo v sezono startal na pokalu IBU.

»Naš cilj bo z moško ekipo obdržati uvrstitev med najboljšo deseterico v pokalu narodov in tako pet startnih mest tudi za v prihodnje,« je podčrtal vodja panoge Janez Ožbolt in dodal jasno željo o uvrstitvah med sezono na stopničke kot tudi enem biatloncu med najboljših 10 v končni razvrstitvi svetovnega pokala. Realno je seveda, da bo prvi kandidat za to Fak, doslej dvakrat svetovni prvak in na zadnjih OI v Južni Koreji s srebrno kolajno najuspešnejši slovenski udeleženec.

Med žensko karavano cilji z mlado ekipo kajpak ne morejo biti tako visoki, vseeno pa je tudi Ožbolt razgrnil željo o dveh, ki bi se uvrščali med dobitnice točk. Ekipno bo ženska vrsta pod vodstvom trenerke Andreje Mali, vrsto let Maričeve reprezentančne kolegice, merila na ohranitev kvote treh tekmovalk za nastop na posamezni tekmi oziroma končno uvrstitev med 20 v pokalu narodov. Na uvodno tekmo sezone v Östersund bodo odpotovale Živa in Polona Klemenčič ter Nika Vindišar. Med mlajšimi močmi v prihodnje stavijo na Tais Vozelj in še najstnico Leno Repinc.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije