ALPSKO SMUČANJE

Italijanka poskrbela za šok, Ilka Štuhec med najboljšo petnajsterico

Za nami je prvi letošnji smuk.
Fotografija: Ilka Štuhec. FOTO: Sergei Belski, Usa Today Sports
Odpri galerijo
Ilka Štuhec. FOTO: Sergei Belski, Usa Today Sports

Lara Gut Behrami je zmagovalka prvega smuka v koledarskem letu 2022 v Zauchenseeju v Avstriji. Švicarka (1:45,78) je za 12. zmago na smukih v svetovnem pokalu alpskih smučark za desetinko sekunde ugnala Nemko Kiro Weidle, tretja je Avstrijka Ramona Siebenhofer. Ilka Štuhec je smukaško preizkušnjo po prebolelem covidu 19 končala na 15. mestu.

Tridesetletna Gut Behramijeva je dosegla svojo 34. zmago v svetovnem pokalu. Od Švicark jih imata več let slovita Vreni Schneider (55) in Pirmin Zurbriggen (40). Švici je priborila 95. žensko smukaško zmago v svetovnem pokalu. Le Avstrijke so jih zbrale več, 122.

Z 12 zmagami v kraljevski disciplini se je izenačila s švicarskima asoma Beatom Feuzem in Didierjem Cuchom, pet zmag jo loči od švicarskega ženskega rekorda po številu smukaških zmag, tega pri številki 17 drži Michela Figini. Od še aktivnih smučarjev jih je več osvojil le Italijan Dominik Paris (16).

Italijanka poskrbela za šok

Za šok na četrtem smuku sezone je poskrbela Sofia Goggia. Italijanka je kot peta na startu grdo padla na enem od zavojev po drugem merjenju vmesnega časa. Na obeh časih pred tem je bila hitrejša od takrat vodilne Weidlejeve, a se ji je pripetila napaka.

Devetindvajsetletni tekmovalki iz Bergama je vzelo smučko, zaradi česar je pri veliki hitrosti izgubila nadzor nad njo, nato pa je priletela v zaščitne mreže in ji je odprlo varnostno blazino. Kot kaže, smukačica ni utrpela hujših posledic. Po padcu se je sama dvignila in pripeljala po strmini navzdol.

Goggia je bila glavna kandidatka za zmago na tem smuku, ki se je prvič po letu 2014 začel povsem z vrha gore Gamskogel, z zanesljivo najbolj atraktivno uvodno strmino, ko tekmovalke že takoj, ko se poženejo iz startne hišice, čaka zelo strm spust »po toboganu« naravnost navzdol.

Italijanka si z odstopom ni ogrozila vodstva v posebnem seštevku discipline. Pred Zauchenseejem je osvojila tri smuke zapovrstjo za 300 točk. Američanka Breezy Johnson (240), ki je druga, je sobotni smuk izpustila.

Štuhčeva med najboljših 15

Na startu sta bili dve Slovenki, Ilka Štuhec in Maruša Ferk Saioni, ki sta obe po zadnjem decembrskem smuku v Val d'Iseru preboleli covid 19.

Štuhčeva je nastopila s številko 18 ter ob prihodu v cilj dosegla 12. najboljši čas (+1,64). Do konca so jo prehitele tri tekmovalke. Mariborčanka je s 15. mestom zabeležila drugi najboljši dosežek v sezoni, potem ko je bila peta na smuku v Val d'Iseru.

Ferkova (+2,73) je ostala brez novih smukaških točk. Že ob prihodu v cilj je najboljšo trideseterico zgrešila za 15 stotink sekunde, tekmo pa končala na 32. mestu.

V Zauchenseeju bo v nedeljo na sporedu še ženski superveleslalom.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas