HOKEJ NA LEDU

Gašper Krošelj: Upam, da ne bo še večje sramote

Slovenski hokejisti danes po prvo zmago na SP proti Madžarom. Igralci na kriznem sestanku, selektor napoveduje enostavnejšo igro.
Fotografija: Norway's forward Aleksander Reichenberg (L) scores a goal past Slovenia's goalkeeper Gasper Kroselj during the IIHF Men's World Championship group B ice hockey match between Slovenia and Norway on May 9, 2017 in Paris./AFP PHOTO/FRANCK FIFE FOTO: Franck Fife Afp
Odpri galerijo
Norway's forward Aleksander Reichenberg (L) scores a goal past Slovenia's goalkeeper Gasper Kroselj during the IIHF Men's World Championship group B ice hockey match between Slovenia and Norway on May 9, 2017 in Paris./AFP PHOTO/FRANCK FIFE FOTO: Franck Fife Afp

BUDIMPEŠTA – Nad slovensko hokejsko reprezentanco so se zgrnili črni oblaki. Po dveh tekmah na svetovnem prvenstvu divizije I-A so risi še brez ene same točke, poraza z Veliko Britanijo in Poljsko sta jih pahnila v krčevit boj za obstanek v drugem razredu svetovnega hokeja. Dogajanje je toliko bolj boleče za izbrance selektorja Karija Savolainena, ker so v madžarsko glavno mesto prišli kot favoriti številka 1 za napredovanje. A je to prenesel samo papir, saj je vidno oslabljena vrsta v primerjavi s februarskimi olimpijskimi igrami (manjkajo Jan Muršak, Žiga Jeglič, David in Marcel Rodman, Mitja Robar) tačas sposobna precej manj od pričakovanj in načrtov. Toliko manj, da se morajo zdaj celo močno potruditi v preostalih tekmah z Madžarsko danes ob 19.30, Kazahstanom (v petek ob 16. uri) in Italijo (sobota ob 16.00), da si sploh zagotovijo obstanek v tej diviziji. Po dveh tekmah so edini z ničlo.
 

Žrtvovanje za rezultat

»Razumem, da so nekateri igralci frustrirani zaradi tega, kako poteka prvenstvo. Toda takšni občutki nas stanejo preveč, to moramo preprečiti, če želimo ostati v igri. Že v nedeljo smo se pogovarjali o tem, da smo sami uničili svojo tekmo. Vedeli smo, da bomo prevladovali, toda če hočemo zadeti, moramo izkoristiti vsako najmanjšo priložnost,« je še enkrat ključno pomanjkljivost poudaril selektor Savolainen, ki skupaj z igralci nima veliko časa, da bi našel pot iz navidez brezupnega položaja. »Osredotočili se bomo na Madžarsko, zdaj je to najpomembneje. Menim, da je morala v ekipi še vedno velika, moja izkušnja s Slovenci je, da bodo igrali do zadnjega. Na tekmi s Poljaki so bili skorajda preveč čustveni, fantje bi morali morda ostati bolj mirni v določenih situacijah,« dejal Finec in razkril recept za prvo zmago: »Igrati moramo bolj preprosto, hitreje in večkrat spraviti plošček do vrat, igrati z manj podajami. Rezultat ne izhaja iz sistemov in taktike, ampak temelji na tem, da se moraš na ledu žrtvovati, da čutiš bolečino. Ostati moramo osredotočeni na svojo igro.« Madžarska je premagala rise v pripravljalni tekmi na Bledu s 3:2. »Danes bomo igrali pred polnimi tribunami, led bo slabši, ker bo to tretja tekma dneva. Igrati bomo morali preprosto in potrpežljivo ter čakati na odprt prostor pred madžarskimi vrati,« je pojasnil Savolainen.


Urbas: Rešiti, kar se da

Igralci so bili po drugem porazu v šoku, še najbolj vratar Gašper Krošelj. »Težko je kaj reči, res sem jezen na vse, kar se nam trenutno dogaja. Nedopustno je, da smo si privoščili takšna poraza. Ne dojemamo še, kaj se nam je zgodilo. Zelo sem razočaran nad našo igro. Počutje je bilo v redu, potem pa so tekmeci dosegali srečne zadetke. Igrati bomo morali precej bolje. Tako slabo še nismo igrali, odkar sem jaz v reprezentanci,« je iskreno ugotavljal Krošelj in dodal: »Vse reprezentance v tem razredu napredujejo. Vsak igralec mora skrajno resno vzeti vsako tekmo. Če to storijo samo trije, štirje, ki delajo in se trudijo za ekipo, jim v vratih ne more pomagati niti Hašek (sloviti češki vratar Dominik, op. p.). Enostavno delamo preveč napak, težko mi je gledati to slabo igro. Jaz se trudim po svojih najboljših močeh. Upam, da bomo popravili vtis, da ne bomo naredili še večje sramote.« Kapetan Jan Urbas je zbral igralce na posebnem sestanku brez trenerjev, da bi med sabo razčistili vse stvari. »Moramo igrati za grb kot reprezentanca, tu posameznik ni pomemben. V slačilnici vemo, za kaj gre, da je treba stopiti skupaj in odigrati odgovorno. Na poraza je treba pozabiti in rešiti, kar se da. Z igralci smo se dogovorili, kaj bomo morali spremeniti in kaj narediti v naslednji tekmi. Menim, da se je učinek sestanka že poznal na treningu, energija je bila res dobra, v tekmovalnih vajah smo šli bolj na nož. Upam, da bo podobno na tekmi z Madžari,« je povedal Urbas, ki je bil po včerajšnjem treningu ob selektorju edini na voljo novinarjem. »Radi bi zaščitili igralce, da se v miru pripravijo za tekmo,« je razložil šef Savolainen. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije