ALPSKO SMUČANJE

Desno koleno ima vedno svoje fore

Iz Ilke Štuhec vre optimizem pred novo sezono. Manj zadovoljna le z odnosom smučarske zveze.
Fotografija: Ilka Štuhec je vesela, ker vse deluje tako, kot mora. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Ilka Štuhec je vesela, ker vse deluje tako, kot mora. FOTO: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Poldrugi mesec pred startom v sezono za svetovni pokal, ki jo bo odprla s tekmami za hitre discipline v Kanadi, je dvakratna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec videti odlično. Dela vaje, za katere je po poškodbi mislila, da jih nikoli več ne bo mogla. Ko je prvič po pol leta bolniške odsotnosti spet stopila na smuči, se ji je zdelo, kot da poškodbe sploh ni bilo.

Seznam poškodb pri Mariborčanki je dolg, za sabo ima šest operacij kolen, petkrat je moralo pod nož desno, enkrat levo. Nazadnje ji ni bilo treba na operacijsko mizo; močno raztegnjeno zadnjo križno vez v levem kolenu je zdravila z opornico. Po koncu sezone je potegnila črto pod uspešnim poglavjem, v katerem je s trenerjem Grego Koštomajem in kineziologinjo Anjo Šešum osvojila dva naslova svetovne prvakinje, dva mala globusa in dosegla devet zmag v svetovnem pokalu. Odločila se je za novo ekipo in začela sodelovati s švicarskim trenerjem Stefanom Abplanalpom, kondicijskim Janijem Grilom in fizioterapevtom Davidom Kukovcem. »Super smo se ujeli! Že takoj smo imeli občutek, kot da se poznamo od vedno. Vemo, zakaj smo tu in kaj moramo delati, da bomo tam ostali oziroma se tja vrnili,« pojasnila 28-letnica. Veseli jo, da vse deluje, kot mora. »Desno koleno ima vedno svoje fore, to ni nič novega ali presenetljivega, levo je pa kot novo,« je zadovoljna. Tudi snežne priprave v Saas Feeju so bile odlične. »Boljše ne bi moglo biti,« vre optimizem iz Štuhčeve.

Na vse moraš biti navajen

V ekipi so se odločili, da bo letos izpustila enomesečne priprave v Čilu, kar se je izkazalo za zadetek v polno, saj so bile razmere na južni polobli slabe. »Mirni smo bili, vedeli smo, kaj hočemo narediti v tem enem mesecu. To smo zelo dobro uresničili,« je razkrila, da ekipa ni imela nobenih skrbi, medtem ko so bile spremembe načrta za tiste, ki so odpovedali priprave na južni polobli, stresne. »Na vse to moraš biti navajen. Tudi na tekmi se lahko zgodi, da stojiš na startu dve uri. Odklopiš in počakaš, da pride trenutek, ko moraš narediti svoje,« pravi in pokaže, se zna soočati z nepredvidljivimi situacijami.

Uvodni veleslalom v sezono, ki ga bo tradicionalno konec tega meseca gostil Sölden, bo izpustila, zanjo se bo zares začelo s tekmami v hitrih disciplinah v Lake Louise, kjer je v sezoni 2016/2017 slavila premierno zmago (pravzaprav dve) v karieri. »Dotlej se lahko postori še marsikaj. Pametno je treba razporediti treninge, počitek in vse drugo – teh načrtov ne delam jaz,« zaupa svojim sodelavcem. Na začetku novembra se bo odpravila v ZDA, zadnje priprave bo opravila v Copper Mt. »Vsi iščejo najboljše razmere, da bi izpilili zadnje podrobnosti. Vesela sem, da imamo to možnost, bo pa treba delati tudi z glavo, ker bomo na visoki nadmorski višini,« je opozorila.

S testiranjem opreme se ukvarjata skupaj s serviserjem Alešem Sopotnikom. »Vem, kaj bi približno rada, Aleš pa zna to proizvajalcu bistveno bolje ubesediti kot jaz. Tudi s Stefanom se pogovarjata o tem,« je zadovoljna tudi z opremo. Manj pa z odnosom s Smučarsko zvezo Slovenije, s katero je sicer tik pred podpisom pogodbe za novo sezono. »Vsakič si želim, da bi to opravili spomladi v dveh, treh tednih in se to ne bi vleklo celotno poletje, kot se vedno,« je še dejala Štuhčeva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije