KOŠARKA

ZDA so prizemljile letečega Grka

Giannis Antetokounmpo na SP dosega 12 točk manj na tekmo kot v ligi NBA Po pravilih Fibe ga je lažje ustaviti, kot ga je pri nas, priznava Gregg Popovich
Fotografija: Giannis Antetokounmpo skače in se trudi, a s pičlim učinkom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Giannis Antetokounmpo skače in se trudi, a s pičlim učinkom. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Ko se najboljši košarkar prejšnje sezone lige NBA na svetovnem prvenstvu spopade z reprezentanco ZDA, je poskrbljeno za veliko tekmovalnosti pri vseh nastopajočih in za uživanje gledalcev. V spektaklu je krajši konec potegnil Giannis Antetokounmpo. Američani so brez večjih težav zmagali z 69:53 in z eno nogo zakorakali v četrtfinale, Antetokounmpo pa se je po drugem porazu njegovega moštva znašel v težavah.

V dresu Milwaukeeja je Antetokounmpo dosegal 27,7 točke na tekmo ali 0,84 na vsako minuto, ki jo je prebil v igri. Na SP je njegov učinek bistveno nižji: 10 točk proti Črni gori, 13 ob porazu z Brazilijo, 24 proti Novi Zelandiji in 15 proti ZDA, v povprečju torej 15,5 točke ali 0,61 na igralno minuto. Narobe svet, bi lahko rekli, saj so v elitni severnoameriški ligi zbrani najboljši košarkarji na svetu, med katerimi ne manjka izjemnih atletov, ki se lahko postavijo po robu 211 cm visokemu letečemu Atencu, sinu nigerijskih prebežnikov. A številke ne lažejo.

Antetokounmpo je proti ZDA dosegel sedem točk v uvodnih štirih minutah, do konca le še osem. Ob njem se je izmenjalo pet obrambnih adutov ZDA, gotovo pa bi jim pomagal tudi Jayson Tatum, če ne bi bil obsojen na prisilni počitek zaradi zvina gležnja. Skupaj so unovčili svoje znanje ter nasvete izkušenih trenerjev Gregga Popovicha in Steva Kerra. Vsi dobro vedo, da je grški as odličen pri prodorih in nasprotnih napadih, precej manj učinkovit pa pri metih z večje razdalje (na SP meče le 25-odstotno za tri točke), zato so se Američani v soboto oprijeli formule, ki so jo s pridom uporabili že Brazilci: z zgoščeno obrambo so napolnili prostor pod svojim obročem in Antetokounmpa izrinili čim dlje od obroča. Pa naj zadeva trojke, če zna!

57 zmag zapored

»Po pravilih Fibe je to vsekakor lažje, kot bi bilo pri nas,« je priznal Popovich, ki je imel na klopi San Antonia veliko stika z evropskimi in južnoameriškimi košarkarji ter se naučil več trikov. A v ligi NBA so že leta 1954 prepovedali consko obrambo, od sezone 2001/02 pa so ji prižgali zeleno luč, a uvedli pravilo treh sekund za obrambne igralce in predolgo zadrževanje v raketi kaznujejo z moštveno tehnično napako. Tako želijo omogočiti zvezdnikom, da imajo več prostora za navduševanje občinstva in za boj proti nizkim, že kar rokometnim izidom, kakršnim smo neredko priča na stari celini.

Težave na SP imajo tudi Američani, saj so šele osma najučinkovitejša reprezentanca. A marsikaj nadomestijo z odlično obrambo (na zadnjih dveh tekmah z Japonci in Grki so skupaj prejeli le 98 točk), zato so lahko proslavili že 57. zaporedno zmago na mednarodnih prvenstvih. Zadnjič so klonili v polfinalu SP 2006 na Japonskem – proti Grčiji.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije