CELINSKI POKAL

Zajc zaskrbljen, da ni prekmalu v formi, Dežman s solznimi očmi

Timi Zajc zmagi na prireditvi za celinski pokal v Kranju dodal še drugo mesto. Glavni trener Gorazd Bertoncelj ni bil povsem zadovoljen z izbranci.
Fotografija: Timi Zajc je imel v Kranju mešane občutke. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Timi Zajc je imel v Kranju mešane občutke. FOTO: Miha Šimnovec

KRANJ – Po uvodnem tekmovanju za celinski pokal na 110-metrski napravi pod Šmarjetno goro so najboljšega slovenskega smučarskega skakalca Timija Zajca prevevali mešani občutki. Po eni strani je bil seveda vesel prvega in drugega mesta, po drugi pa tudi zaskrbljen, da ni morda že prezgodaj v vrhunski formi.

»Start v novo sezono je bil skorajda predober. Vedel sem, da sem v dobri formi, na zadnjih treningih sem namreč skakal res vrhunsko, toda zavedati se moramo, da je prva tekma za svetovni pokal na sporedu šele novembra, svetovno prvenstvo v poletih pa konec marca. Do takrat je še dolga, treba bo nekako zdržati,« je Zajc opozoril po petkovi zmagi, ki si jo je po skokih, dolgih 103 in 107 metrov, delil z Rusom Jevgenijem Klimovom (105 m in 105 m). Ni veliko manjkalo, pa bi se na najvišjo stopnico zavihtel tudi po sobotni tekmi, na kateri je imel še po uvodni seriji (112,5 m) zajetne 7,1 točke naskoka pred Klimovom (112 m). Toda Rus je v finalu poletel do 116 metrov, medtem ko je 19-letni as iz Hramš v občini Žalec – tudi zaradi slabših razmer – pristal pri 105,5 metra in na koncu za šest let starejšim tekmecem iz Perma zaostal za pičle 0,4 točke. Zavoljo izgubljenega prvega mesta je bil vidno nezadovoljen. »Jevgenij je imel toliko boljši veter, da je preprosto moral zmagati. Meni so zmago tokrat ukradle razmere,« je zmajeval z glavo Zajc in pribil, da si želi pač na sleherni preizkušnji doseči kar najboljši rezultat. »Na tekme ne grem, da bi bil dvajseti ali petindvajseti!« je še poudaril član SSK Ljubno BTC, ki bi si želel v letošnjem poletju manj nastopov, kot jih je imel lani. Kje vse bo tekmoval, še ne ve, znano je le, da bo zagotovo nastopil na uvodni postaji velike nagrade Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Visli (med 19. in 21. julijem), kjer se bo sicer slovenska reprezentanca predstavila v najmočnejši zasedbi.

Prevc obakrat boljši v finalu

Naš drugi najbolje razpoloženi mož v Kranju je bil Peter Prevc, ki je petemu mestu dodal še sedmo. Obakrat mu je, zanimivo, boljši skok uspel v finalu, v sobotnem ga je odneslo celo do 115 metrov. »Videlo se je, da nimam veliko tekem, prav te pa zdaj najbolj potrebujem za osebno mirnost. Poznalo se je, da smo v četrtek skakali z nižjega zaletišča, zaradi česar se je rob mize približeval z malce drugačno hitrostjo,« je pojasnil 26-letnik iz Dolenje vasi v Selški dolini. Od Slovencev se je v soboto med deseterico prebil tudi Anže Lanišek (10.), dan prej pa je to uspelo tudi Žigi Jelarju (8.), Roku Justinu (9.) in Tilnu Bartolu (10.), ki bi bil predvčerajšnjim tretji, če ga ne bi v finalu diskvalificirali zaradi neustreznega dresa.

Glavni trener naše reprezentance Gorazd Bertoncelj ni bil povsem zadovoljen z izkupičkom izbrancev. »Rezultati so bili solidni, v tehniki skakanja pa so še precejšnje rezerve. Edino Timi in Peter sta se približala skokom s treningov, na katerih sicer od pet do šest fantov stanovitno skače dobro in so precej izenačeni, kar je dobro za interno rivalstvo,« je razložil 43-letni Kranjčan in o startu v poletno različico svetovnega pokala v Visli pristavil, da bodo ogrodje moštva sestavljali člani reprezentance A, torej Timi Zajc, Peter Prevc, Tilen Bartol, Anže Semenič in Anže Lanišek, morda bodo dodali še katerega iz ekipe B ali mladinca. »Na Poljskem se želimo predstaviti kot resna ekipa, s katero bo treba resno računati tudi pozimi. Na ekipni preizkušnji se želimo vmešati v boj za stopničke, na posamični tekmi pa bomo merili med deseterico ali šesterico,« je še dejal Bertoncelj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije