Zagozde v skokih burijo duhove

Skakalci za točke svetovnega pokala danes in jutri v Titisee-Neustadtu. Zaradi vložkov v čevljih varnejše letenje in manj zanesljivi pristanki.
Fotografija: Peter Prevc je začel z zagozdami skakati šele jeseni. FOTO: SZS
Odpri galerijo
Peter Prevc je začel z zagozdami skakati šele jeseni. FOTO: SZS

V smučarskih skokih ob odrivu in letalnih sposobnostih igra zelo pomembno vlogo oprema, zato ni čudno, da skakalci iščejo vse mogoče načine, da bi kakšen meter ali dva pridobili tudi z boljšim tekmovalnim dresom, skakalnimi čevlji, smučmi, celo čeladami in očali ... V zadnjem obdobju je v skakalnih krogih največ govora o zagozdah oziroma vložkih, ki si jih tekmovalci dajejo v čevlje. Kakor je pojasnil slovenski as Peter Prevc, se z njimi stabilizira položaj v počepu, zaradi njih boljšo oporo čuti v zraku, zato pa ima tudi zavoljo njih težave pri pristanku. A preglavic ne povzročajo le njemu.

Debelejše zagozde oziroma takšne, ki do gležnja oprimejo vso nogo v čevlju, so v svetovni pokal prinesli Japonci. »Najprej se je z njimi pojavil Noriaki Kasai. Ker pa rezultatsko ni izstopal, sprva ni zbudil pretirane pozornosti, ko pa je začel nato v prejšnji zimi kot po tekočem traku nizati zmage njegov rojak Rjoju Kobajaši, smo se začeli tudi drugi ozirati za podobnimi rešitvami,« je pojasnil najstarejši od bratov Prevc, ki je kot deveti tačas v skupnem seštevku najvišje uvrščeni Slovenec. Na vrhu od prejšnjega konca tedna kraljuje Nemec Karl Geiger, ki bo poskušal vrhunsko formo danes in jutri kronati tudi pred svojimi navijači v Titisee-Neustadtu, kjer bodo ob Petru ter njegovih bratih Domnu (skupno 19.) in Cenetu Prevcu (34.) pod slovensko zastavo skakali še Anže Lanišek (11.), Timi Zajc (24.) in Rok Justin (34.).

V zadnjem času več poškodb

Ker se je v zadnjem času povečalo število (kolenskih) poškodb – Nemcem Carini Vogt, Severinu Freundu in Andreasu Wellingerju ter Norvežanoma Andersu Fannemelu in Thomasu Aasnu Markengu sta se pred kratkim na bolniški pridružila še Slovenca Urša Bogataj in Tilen Bartol –, se posamezni trenerji zavzemajo za spremembo pravilnika, k čemur se nagiba tudi poslavljajoči se direktor tekmovanj Walter Hofer. »Resda je letenje na smučeh postalo varnejše, toda zdaj imajo tekmovalci čedalje več težav pri doskoku (v telemark). To je dejstvo,« je med nedavno novoletno turnejo opozoril 64-letni Avstrijec.
Zanimivo, da gredo njegovemu rojaku Seppu Gratzerju, glavnemu kontrolorju opreme v skokih, sleherne pobude za spremembo pravil strašno na živce. »Letalni sistem je zaradi zagozd veliko bolj zanesljiv, padcev, kakršnega je, denimo, pred šestimi leti na Kulmu doživel Thomas Morgenstern, zdaj sploh ne vidimo več!« je poudaril nadzornik iz Bistrice v Rožu in pribil, da vsi padci ali težave ob pristanku niso avtomatično posledica opreme. Ob tem je namignil na zanimive in razburljive preizkušnje, ki se vrstijo iz vikenda v vikend. »Ne predstavljam si, da gledalci med spremljanjem tekem kričijo pred televizijskimi zasloni, češ da je treba spremeniti pravila. Za kaj takšnega ne vidim prav nobenega razloga. In zaradi tega me zahteve po spremembah tudi tako zelo živcirajo,« je še dejal Gratzer. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije