KOŠARKA

Z legendami se poslavlja tudi Dragić

Konec upov košarkarjev kluba Miami Heat. Wade in Nowitzki 30, Dončić trojni dvojček.
Fotografija: Goran Dragić je še zadnjič zaigral v Miamiju z Dwyanom Wadom (levo). FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Goran Dragić je še zadnjič zaigral v Miamiju z Dwyanom Wadom (levo). FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Predzadnji termin v rednem delu lige NBA je bil pravi večer slovesov. Dirk Nowitzki in Dwyane Wade sta odigrala zadnji domači tekmi v dresih Dallasa in Miamija ter se kljub letom izkazala s po 30 točkami, legendarni Magic Johnson je obupal nad LA Lakers in že po dveh letih odstopil s položaja športnega direktorja. Od upov na končnico se je moral posloviti tudi Miami z Goranom Dragićem, čeprav je ugnal Philadelphio s 122:109.

Zmagal je namreč tudi Detroit, čeprav je zaostajal za Memphisom že z 22 točkami razlike, ohranil zmago prednosti in zaradi boljšega iztržka proti tekmecem iz vzhodne konference pokvaril tudi teoretični računi Vročice. »Ko sem izvedel, da je Detroit zmagal, sem se počutil, kot da bi me kdo brcnil v trebuh. A glede na to, kaj vse smo prestali v tej sezoni, nam je bila najtežja možna pot bržkone usojena,« je po nesrečnem razpletu razmišljal Miamijev trener Erik Spoelstra. Njegovo moštvo je tretjič v zadnjih petih sezonah ostalo brez končnice (lani ga je v 1. kolu izločila prav Philadelphia), toda šele šestič v 24 sezonah, odkar se mu je pridružil legendarni Pat Riley; najprej kot trener in predsednik kluba hkrati, od leta 2008 zgolj v vodstveni vlogi.
Ob slovesu od domačega občinstva je 37-letni Dwyane Wade odplesal labodji spev. Prvič po skoraj dveh letih je zaigral v začetni peterici in z odlično predstavo pritrdil navijačem, ki bi radi videli, da bi odigral še 17. sezono v elitni ligi, že 15. v dresu Miamija. Dosegel je 30 točk, kar je njegov drugi izkupiček v sezoni (novembra je natresel Torontu 35 točk), pred tekmo in med njo pa je ganjeno spremljal kolaž izjav svojih najbližjih, zdajšnjih in nekdanjih soborcev pri Vročici s Shaquillom O'Nealom in LeBronom Jamesom na čelu, komisarja NBA Adama Silverja in tudi nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame. Počastili niso le njegove imenitne kariere, med katero je osvojil tri šampionske prstane v ligi NBA (2006, 2012, 2013) in zlato kolajno na OI 2008, ampak tudi njegove človeške odlike, s katerimi je pustil globoko sled. V slovesni večer se je vključil tudi Dragić in spoštljivo ostal v senci junaka večera. Prispeval je šest točk, tri skoke in 13 asistenc, največ po 4. januarju lani, ko je zbral prav toliko podaj proti zdaj tako »osovraženemu« Detroitu.

Veteranovih 51 točk

Praznično je bilo tudi v Dallasu. Pa ne zaradi nepomembnega uspeha gostiteljev nad zadnjeuvrščenim Phoenixom (120:109) niti zaradi osmega trojnega dvojčka Luke Dončića v krstni sezoni pod ameriškimi obroči (21 točk, 16 skokov in 11 skokov) ali zaradi 51 točk že 39-letnega branilca gostov Jamala Crawforda, ki je postal najstarejši košarkar v ligi NBA s predstavo 50+. Vsa pozornost je bila usmerjena v dve leti starejšega Dirka Nowitzkega, ki je vseh 21 sezon odigral v dresu Teksašanov in jih leta 2011 popeljal do naslova prvakov. Potem ko je dosegel največ točk v zadnjih treh letih, je priznal: »Poslovilni značaj ima že vsa sezona, a priznati moram, da sem se za upokojitev dokončno odločil šele pred dnevi. Levo stopalo ne zdrži več, dovolj je bilo injekcij in protibolečinskih tablet ...« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije