HOKEJ

V derbiju užival tudi Zlatko Zahović

Hokejisti SŽ Olimpije vnovič boljši od večnih tekmecev z Jesenic. Zmaji igrajo, kakor Ilka Štuhec smuča z zmagovalnim genom.
Fotografija: Zeleno-beli zmaji so znova strli rdeče železarje. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Zeleno-beli zmaji so znova strli rdeče železarje. FOTO: Roman Šipić

JESENICE – Čeprav se časi razprodanih lednih aren pri nas oddaljujejo, vodilni slovenski hokejisti pa igrajo pri bogatejših klubih na tujem, derbi Jesenic in Olimpije ohranja prestiž in spodobno število gledalcev. Nanizanko železarjev in zmajev, v kateri zdaj vladajo slednji, z zanimanjem spremljajo tudi politiki in poslovneži.

Marcel Rodman, ki poskuša po predčasnem odhodu Gabra Glaviča na jeseniški klopi preusmeriti rdeči vlak na zmagoviti tir, popolnega uspeha še ni doživel. Prav boleč je za armado privržencev niz spodrsljajev proti večnim tekmecem iz glavnega mesta. Ljubljančani so bili namreč pred tritisočglavo množico spet boljši – šestič v sezoni, četrtič za točke AHL –, tokrat so se veselili zmage s 5:3 (1:1, 0:2, 4:0; K. Čepon 2, Koren, Chvatal, Simšič; Glavič, Urukalo, Paradies), se z novimi tremi točkami še utrdili pri vrhu lestvice za vodilnim Brunicom, ki bo prav drevi (ob 19. uri) gostoval na Jesenicah. »Pred nami je nov izjemen izziv. A ne razmišljamo le o Brunicu, temveč tudi sobotni tekmi doma s prav tako nevarnim Vipitenom. Seveda takšen poraz v derbiju tega ne razkriva, a prepričan sem, da znamo igrati dober hokej, res pa je, da psihološko nismo na želeni ravni. Verjemite, da po tehnični plati igramo dober hokej, toda preprosto ne najdemo samozavesti,« razmišlja izkušeni jeseniški branilec in obenem kapetan moštva Andrej Tavželj. Razmerja moči so se povsem zasukala. Še v prejšnji sezoni so železarji premagovali svoje velike tivolske tekmece tudi v predstavah, ko niso igrali brezhibno. A zdaj je zmagovalni gen tako kot pri sijajni smučarski povratnici Ilki Štuhec v ljubljanski slačilnici. Tudi padec v igri zmajev, kot je bil ta sredi tekme na Jesenicah, jih očitno ne uniči. Odlike uspešnih moštev so znane: tudi iz krempljev tekmeca se znajo izvleči, nakar mu še odnesejo dragocen plen.

Pričakovati je še zanimiv boj

O Olimpiji je bilo precej ugibanj pred sezono, sprememb je bilo precej, naloga za še ne dovolj izkušenega trenerja Jureta Vnuka pa vse prej kot preprosta. Toda od začetka je našel pravo pot samozavestnega ozračja, se tudi ambiciozno lotil dvigovanja kakovostne ravni. Obenem očitno uspehi zmajev ne uspavajo, sleherni tekmi poskusijo pristopiti zelo zbrano, kar je po torkovem derbiju potrdil tudi novinec pri moštvu Luka Vidmar: »Ni preprosto ugnati Jesenic, saj imajo kakovostno moštvo in povrhu zelo dober strokovni štab.
V nadaljevanju sezone se bomo morali zelo potruditi za nove zmage.« In tako gre kljub visoki prednosti v zmagah s 6:0 doslej v sezoni zmajev proti železarjem pričakovati še zanimiv boj. Derbi na ledu pa ostaja fenomen po svoji privlačnosti tudi za krog ljudi, ki sicer ne obiskujejo redno hokejskih tekem. Tako je ob dinamiki igre in v navijaškem ozračju užival tudi Zlatko Zahović. Podmežakla ni njegov Ljudski vrt, a pred pomladanskim napadom njegovih vijoličnih na domačo nogometno lovoriko se je razveselil vabila na Gorenjsko. Na torkov večer središča športnega utripa pri nas. Siniša Uroševič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije