NOGOMET

Tulipani v zmajevi prsti ne kanijo oveneti

Objavljeno 08. junij 2019 09.00 | Posodobljeno 12. junij 2019 16.54 | Piše: M. U.

Portugalska in Nizozemska finalista nogometne lige narodov. Izbrana vrsta Ronalda Koemana po črnem obdobju spet blesti.

Nizozemski nogomet in Memphis Depay sta rezultatsko spet v pravem ravnotežju. FOTO: Reuters
LJUBLJANA – V jutrišnjem finalu prvega tekmovanja v nogometni ligi narodov, na zmajevem stadionu v Portu, bosta igrali gostiteljica Portugalska in Nizozemska. Ta je v drugem polfinalu s 3:1 (Matthijs de Ligt 73., Kyle Walker 97.-avtogol, Quincy Promes 114.; Marcus Rashford 32.-11m) ugnala Anglijo in tako tulipani po hudi krizi, v kateri so bili, nadaljujejo vnovično žogobrcarsko cvetenje. Za to gredo zasluge tudi selektorju Ronaldu Koemanu, ki ima na razpolago kopico zelo nadarjenih igralcev. A z njimi in z nekaterimi že izkušenimi mački je treba na igrišču ob tekmah ravnati taktično pravilno. Res, da odločajo kakovost igralcev, njihovo psihološko stanje in taktična prvina, a nogomet je pravi družbeni in etnokulturni fenomen. Namreč v polfinalu lige narodov so nastopile tri nekdanje kolonialne velesile: Anglija, Nizozemska in Portugalska, četrti polfinalist Švica pa je seveda zaradi gospodarske in bančne moči, visokega življenjskega standarda, tudi posledic dejstva, da je med drugo svetovno vojno kot nevtralna bila oaza za denar in dragocenosti, v svoje ozemeljsko nedrje pritegnila številne ekonomske priseljence. A to športno etnopolnjenje reprezentančnih vrst, tudi v atletiki, seveda za večjo kakovost ekip, je proces, ki so ga vrli potomci Viljema Tella doumeli, za primerjavo od kolonialnih sil, zelo zelo pozno. Med zadnjimi štirimi igrajočimi udeleženci prve izvedbe lige narodov, denimo, ni bilo Francije in Belgije, tudi vsaj na papirju nekdanji velesili v čezmorskih osvajanjih, kar se pozna tudi na strukturi reprezentančne vrste. A to je seveda, glede na rezultatski dvig, učinkovita prisotnost etnorasnih prvin v moštvih. V samem vrhu svetovnega in evropskega reprezentančnega nogometa je pravzaprav nekolonialna izjema le Hrvaška.

Sinoči se je v Franciji s tekmo med gostiteljicami in Južno Korejo začelo osmo svetovno prvenstvo za nogometašice. Branilke lovorike so Američanke, ki jih stavnice ob Francozinjah tudi tokrat postavljajo med glavne kandidatke za osvojitev naslova. Prvakinje bodo bogatejše za štiri milijone dolarjev, finalistke za 2,6 milijona, tretjeuvrščene za dva milijona, četrte pa za 1,6 milijona. Za uvrstitev med petim in osmim mestom bodo ekipe prejele 1,45 milijona, od devetega do 16. mesta po milijon, od 17. do 24. mesta pa po 750.000 dolarjev.

Razcvet tudi Ajaxa

Vnovični vzpon nizozemskega reprezentančnega nogometa gre seveda tudi na račun letošnje odlične sezone amsterdamskega Ajaxa, ta se je prebil v polfinale lige prvakov. Selektor Koeman od Ajaxovih mož seveda silno hvali novo Barcelonino okrepitev Frenkieja de Jonga, ki v igri proti vratom in z obrambnim deležem nadzira sredino igrišča. Treba je opomniti, da so se tulipani na sklepni turnir lige narodov prebili iz skupine, v kateri so bili zdajšnji svetovni prvaki Francozi in nekdanji Nemci, Koeman pa v razlagi rad navrže: »V moštvu imamo izjemno nadarjene nogometaše pa tudi izkušene, tudi Virgila van Dijka in Georginia Wijnalduma, ki sta z Liverpoolom zmagovalca letošnje lige prvakov.« Pred finalom bo jutri v ligi narodov dvoboj za tretje mesto med Švico in Anglijo.
Deli s prijatelji