PLANICA

Premagal slabost in še enkrat poletel na oder

Japonski as Rjoju Kobajaši z rekordom in novo zmago postavil piko na i sijajni zimi. Po sobotnem tretjem mestu slovenske četverice za konec še drugo Domna Prevca.
Fotografija: Domen Prevc je po včerajšnjem odličnem drugem mestu kar skakal od veselja. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Domen Prevc je po včerajšnjem odličnem drugem mestu kar skakal od veselja. FOTO: Matej Družnik

RATEČE – Japonski skakalni zvezdnik Rjoju Kobajaši je s prepričljivo zmago in novim rekordom planiške letalnice (252 in 230,5 m) le še potrdil veliko prevlado v pravkar končani zimi, v kateri je z izjemo posamične kolajne na nordijskem SP v Innsbrucku in Seefeldu osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Navdušeni so bili tudi številni slovenski navijači, ki so se le 24 ur po tretjem mestu naših orlov Anžeta Semeniča, Domna in Petra Prevca ter Timija Zajca na ekipni preizkušnji veselili še drugega mesta najmlajšega od bratov Prevc (239,5 in 222,5 m) na velikem finalu sezone 2018/19. Zelo dobro sta se vnovič odrezala tudi petouvrščeni Zajc (231,5 in 229,5 m) in devetouvrščeni Semenič (241 in 224 m), tako da so se še drugič po petkovi tekmi med elitno deseterico prebili kar trije Slovenci. Peter Prevc (221,5 in 204,5 m) se je od turbulentne in stresne zime poslovil z 19. mestom, medtem ko je Anže Lanišek (195,5 in 201,5 m/29.) za konec osvojil dve točki.

Domen znova kipel od moči

Domnov včerajšnji podvig ima še večji pomen, če vemo, da ga je po sobotni tekmi obšla slabost, zaradi katere se ni mogel udeležiti slovesne razglasitve. »Naredil sem klasično napako. Ker pred tekmo nisem pil, sem bil po nastopu zelo žejen, pil pa sem le navadno vodo brez vsega – brez sladkorja. Zaradi tega telo ni vedelo, kaj naj naredi z vso to vodo, v njej mora biti namreč še nekaj, da jo telo zazna. Odzvalo se je tako, da mi je postalo slabo,« je zaupal 19-letni skakalec kranjskega Triglava, ki je v soboto popoldne počival ter popil veliko pomarančnega soka in čaja, da si je spet opomogel. »Ker sem bil spočit in naspan, sem se ponoči zbudil že ob 3.33. Ker se nato nisem želel več mučiti s premetavanjem po postelji, sem vstal, prižgal telefon in malo brskal po njem. V glavnem prebiram Business insider in BBC News, športne novice pa pustim ob strani,« je razkril Domen, ki je včeraj na letalnici bratov Gorišek znova kipel od moči. Med prvim poletom je izjemno užival, pri drugem pa ga je zmotila voda na zaletni smučini, zaradi česar se je postavil v varnejši položaj v počepu.



»Iz njega nisem mogel narediti svojega maksimuma, poleg tega v zraku nisem začutil nobene vetrovne podpore,« je pojasnil, ko je za zmagovalcem Kobajašijem zaostal za 20,9 točke, medtem ko je imel pred tretjeuvrščenim Nemcem Markusom Eisenbichlerjem (227 in 235 m) poldrugo točko naskoka. S sezono, ki je bila, kakršna je pač bila, je zadovoljen, ker je izpolnil glavna cilja. »V skupnem seštevku svetovnega pokala sem si želel končati med petnajsterico (13.), v posebni razvrstitvi poletov pa med peterico (4.), kar mi je uspelo,« je dejal najmlajši od bratov Prevc, ki bo zdaj s trenerji opravil analizo, nato pa se bo z njimi in s psihologi pogovoril, kako bodo zastavili priprave za novo sezono, da bodo na koncu vsi skupaj še zadovoljnejši.

Timi presenetil samega sebe

Dobro razpoložen je bil tudi Zajc, ki je s petim mestom potrdil skupno deveto, kar je bil eden od njegovih ciljev pred sklepnim dejanjem zime v Planici. »Za konec sem naredil še dva zelo v redu poleta, tako da lepo končujem dolgo in naporno sezono. Moje baterije pa so zdaj kar prazne. Komaj čakam, da grem domov in da me en teden nihče ne pokliče,« je poudaril 18-letnik iz Hramš v občini Žalec in priznal, da je presenetil še samega sebe; pred začetkom sezone namreč ni pričakoval, da bo tako uspešno zdržal vso zimo. »Kljub padcem v formi sem se vsakič dvignil in se vrhunsko zbral še za zaključek. Če sem iskren, si res nisem mislil, da bom tako stanoviten oziroma da bom tako visoko končal v skupni razvrstitvi svetovnega pokala,« je še dejal štajerski rekorder in najuspešnejši slovenski skakalec v pravkar končani sezoni, kar je potrdil na ekipni preizkušnji, na kateri je bil naš najboljši posameznik. Moštveno tretje mesto pa je bilo zanj kakor zmaga.



Semenič si je z 241 metri včeraj priletel nov osebni rekord in najboljšo uvrstitev v sezoni, za katero se je strinjal, da je bilo preveč nihanj. »Toda gledano točkovno je to moja druga najuspešnejša sezona. Ni bilo presežkov, bilo je solidno,« je ocenil 25-letni član NSK Tržič FMG in besedo predal novopečenemu kapetanu Petru Prevcu, ki bi si za konec želel kakšen meter več. »Od norveške turneje naprej sem se udeležil vseh skokov, kar je bilo še januarja malo verjetno. S tekem sem se vračal zadovoljen, v Vikersundu smo se veselili moštvene zmaga, tu z ekipo tretjega mesta,« je v slogu konec dober, vse dobro razmišljal 26-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih, ki je bil vesel za bratca, Kobajašijev izjemni polet pa je pospremil z naslednjimi besedami: »Vav, o hudo!« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije