JUDO

Maratonska Kaja potrdila, da je iz pravega testa

Od slovenskih judoistov na veliki nagradi v Turčiji najboljša naša najmlajša – Kaja Kajzer. V zadnjem obdobju nihče na eni tekmi ni prebil na tatamiju toliko časa kot 19-letna Ljubljančanka.
Fotografija: Kaja Kajzer (na fotografiji levo) je s srebrno kolajno v Antalyi izenačila svoj najboljši dosežek na turnirjih za svetovni pokal. FOTO: Gabriela Sabau/IJF
Odpri galerijo
Kaja Kajzer (na fotografiji levo) je s srebrno kolajno v Antalyi izenačila svoj najboljši dosežek na turnirjih za svetovni pokal. FOTO: Gabriela Sabau/IJF

LJUBLJANA – Za najboljši slovenski dosežek na tekmovanju za svetovni pokal v Antalyi je minuli konec tedna poskrbela naša najmlajša reprezentantka – komaj 19-letna Kaja Kajzer, ki je navdušila z drugim mestom v kategoriji do 57 kilogramov, s katerim je izenačila svojo najvišjo uvrstitev na turnirjih za veliko nagrado v judu.

Za srebrno kolajno je po vrsti ugnala azerbajdžansko Mongolko Ičinkhorloo Munkhcedev (z vazarijem 7:0), Izraelko Maayan Greenberg (z iponom 10:0), Srbkinjo Marico Perišić (z iponom 10:0) in Kitajko Wen Zhang (z diskvalifikacijo 10:0), edini poraz pa ji je v izjemno izenačenem finalu prizadejala Poljakinja Julia Kowalczyk, ki je po skoraj šestih minutah podaljška zmagala po zaslugi tretje kazni za mlado judoistko Bežigrada. »Na tekmo sem odpotovala brez kakšnega stresa in pritiska. Želela sem si le, da bi po daljšem času spet prikazala dobre borbe in to, da sem iz pravega testa,« je pojasnila Kajzerjeva in pristavila, da je uvodni dvoboj zanjo vedno najtežji. Ko prebije led, kakor ga je tokrat z zmago nad Munkhcedevovo, je v obračunih, ki sledijo, običajno bolj sproščena.

V četrtfinalu je šla na vse ali nič

Za Greenbergovo je vedela, da je telesno zelo močna, kar se je potrdilo v začetku borbe. »Zato sem jo pripeljala do podaljška, v katerem sem izkoristila njeno izčrpanost,« je razložila nadarjena Ljubljančanka, ki se je v četrtfinalu spoprijela s staro znanko Perišićevo. »Že velikokrat sva se pomerili in vedno sva bili zelo izenačeni. Med tokratnim dvobojem me je presenetila in padla sem na vazari, tako da sem morala iti v nadaljevanju na vse ali nič, da sem izenačila. V podaljšku pa je spet prišla do izraza moja vzdržljivost,« je razkrila Kajzerjeva in priznala, da ji je polfinalni obračun z Zhangovo predstavljal največ težav, ker nasprotnice ni poznala in zato tudi ni vedela, kaj jo čaka. »Ko sem prejela še drugo kazen, sem se v mislih že skoraj vdala, toda nato sem slišala navijače in stisnila do konca,« je zaupala mlada slovenska reprezentantka, ki se je začela po preboju v veliki finale že spogledovati s krstno zlato lovoriko v svetovnem pokalu.

Že res, da je s Kowalczykovo nazadnje dvakrat izgubila, toda pred tem jo je tudi premagala, zato je globoko v sebi vedela, da lahko zmaga. »Vedela sem, da imam možnosti, toda v borbo sem se podala preveč taktično in premalo agresivno,« je bila jezna nase, ker se ni stepla, kakor se zna. Tako je dve leti starejši Poljakinji dovolila več vstopov, kar jo je na koncu stalo prvo mesto. Po prespani noči pa je pri njej pretehtalo zadovoljstvo. »Vesela sem, da sem metala tekmice in da nisem zmagovala le na kazni. A vem, da je v mojih bojih še veliko lukenj, ki jih moram zakrpati, če želim doseči svoj največji cilj,« se zaveda Kajzerjeva.

Zadovoljen tudi trener Rok Drakšič

Za prikazano v Turčiji jo je pohvalil tudi trener Rok Drakšič. »Vidi se, da Kaja lepo napreduje. Čeprav je na blazinah prebila skoraj 40 minut, se je še zmeraj zelo dobro borila in zmagovala. Natančne statistike sicer ne poznam, toda skoraj z gotovostjo lahko zatrdim, da v zadnjih desetih letih noben drug judoist na eni tekmi ni preživel na tatamiju toliko časa kot Kajzerjeva,« je razkril 32-letni Grižan in svoji varovanki nadel nov vzdevek maratonska Kaja, za katero je vesel, da pridno trenira in obenem opravlja tudi šolske obveznosti v 4. letniku Gimnazije Šiška. »Kajzerjeva je dokaz, da se da z željo in voljo usklajevati šolo in vrhunski judo. Ob tem bi se rad zahvalil vsem učiteljem na njeni gimnaziji, predvsem pa ​Klemnu Gutmanu, ki bdi nad Kajo in skrbi, da v šoli vse poteka, kot mora,« je še dejal Drakšič. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije