FORMULA 1

Leclerc poskrbel za noro italijansko veselico v Monzi

Mladi Monačan po podvigu v Spa-Francorchampsu zmagal tudi na VN Italije. Mercedesova dirkača Lewis Hamilton in Valtteri Bottas s polomljenimi zobmi.
Fotografija: Ferrarijev vzhajajoči zvezdnik Charles Leclerc (na fotografiji v ospredju) je v Monzi uspešno odbijal napade Mercedesovih dirkačev Lewisa Hamiltona in Valtterija Bottasa. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ferrarijev vzhajajoči zvezdnik Charles Leclerc (na fotografiji v ospredju) je v Monzi uspešno odbijal napade Mercedesovih dirkačev Lewisa Hamiltona in Valtterija Bottasa. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Ko je Charles Leclerc včeraj kot prvi prevozil ciljno črto na veliki nagradi Italije, 14. letošnji postaji za svetovno prvenstvo v formuli 1, se je prijel za čelado. Kot da ne bi mogel verjeti, kaj mu je uspelo! Zmagati s poskočnim vrancem v Monzi je pač nekaj največjega, kar lahko doživi Ferrarijev dirkač. V moštvu iz Maranella so se prvega mesta na domači preizkušnji veselili prvič po letu 2010, ko je bil najhitrejši Fernando Alonso.

»Kakšna dirka! Še nikoli nisem bil tako utrujen,« je v angleščini priznal Leclerc in nadaljeval v italijanščini ter se zahvalil vsem v ekipi, da so mu pripravili tako dober dirkalnik. Seveda ni pozabil na številne navijače ob stezi, ki so pripravili pravo italijansko veselico. Mladi dirkač iz Monte Carla, ki je bil najhitrejši že v sobotni bitki za najboljši startni položaj, se je moral sicer za drugo zaporedno zmago po krstnem podvigu pred tednom dni v Spa-Francorchampsu zelo potruditi, saj je večji del dirke uspešno odbijal napade Mercedesove srebrne puščice Lewisa Hamiltona. Ko je angleški šampion v 42. krogu na koncu startno-ciljne ravnine storil napako pri zaviranju in zapeljal s proge, je začel 21-letnemu Monačanu za ovratnik dihati Lewisov ekipni kolega Valtteri Bottas. Zdelo se je, da bo finski dirkač z bolj svežimi gumami, po katere se je odpravil pozneje kot Hamilton in Leclerc, lažje ogrozil vodstvo Ferrarijevega vzhajajočega zvezdnika, vendar pa si je slednjič zobe na njem polomil tudi Bottas. Za zmagovalcem je zaostal za pičle 0,835 sekunde. »Imeli smo dobro strategijo, s pomočjo katere sem se proti koncu zelo približal Charlesu, vendar pa ga nisem – naj sem se še tako trudil – mogel prehiteti,« je pojasnil 30-letni Finec in besedo prepustil tretjeuvrščenemu Hamiltonu, čigar zaostanek se je po dodatnem postanku v boksih povečal na debelih 35 sekund. »V Ferrariju so tokrat zelo dobro opravili svojo nalogo. Mi smo dali vse od sebe, bili smo hitrejši, nismo pa mogli mimo. Vendar smo osvojili dragocene točke v boju za konstruktorsko lovoriko,« je dejal 34-letni Anglež.

Na četrtem in petem mestu sta pristala Renaultova dirkača Daniel Ricciardo (+ 45,515) in Nico Hülkenberg (+ 58,165), točke so osvojili še 6. Alexander Albon (Red Bull, + 58,165), 7. Sergio Perez (Racin Point, + 1:13,802), 8. Max Verstappen (Red Bull, + 1:14,492), 9. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo, 1 krog) in 10. Lando Norris (McLaren, 1 krog). Med tistimi, ki je ostal praznih rok, je bil tudi Leclercov moštveni sotekmovalec Sebastian Vettel, ki po kazenskem postanku zaradi nevarne vožnje ni mogel izvleči več od 13. mesta. Naslednja dirka bo 22. t. m. v Singapurju.

 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije