NOGOMET

Kronaveter veter v vijolična jadra

Maribor z odliko opravil nalogo na uvodu bojev za ligo prvakov. Novinci so se predstavili kot okrepitve, ki si jih vsak trener le želi.
Fotografija: Rok Kronaveter se je izkazal na Islandiji. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Rok Kronaveter se je izkazal na Islandiji. FOTO: Tadej Regent

REYKJAVIK – Težko je zganjati evforijo po uvodnem kvalifikacijskem nastopu na dolgi poti do nogometne lige prvakov, toda podoba Maribora je bila že po nekaj pripravljalnih tekmah, zlasti pa po tej sredini evropski premieri sezone na oddaljeni Islandiji, povsem drugačna kot v bledih pomladnih mesecih. Vijolični so premagali Valur s 3:0 (Špiro Peričić 42., Dino Hotić 60., Rok Kronaveter 86., 11-m), s spoštovanjem svoje taktične kulture so resda osvojili šampionsko lovoriko, a zdaj svojo raven dvigujejo za stopnjo ali dve višje. Drži, v prvih petnajstih minutah zanesljivosti še ni bilo, dva spodrsljaja na obrambni polovici bi naši prvaki v uvodnem polčasu lahko drago plačali, a Kenan Pirić, reprezentant BiH, je v vratih gostov ohranjal mirno kri, obenem je bilo na dlani, da bo prej ali slej to novo ustvarjalno moštvo iz Ljudskega vrta na evropskem severu pokazalo zobe. V udarni enajsterici so se predstavili trije novinci – Špiro Peričić, Andrej Kotnik in Rok Kronaveter –, zadnjih 18 minut je bil na igrišču tudi Rudi Požeg Vancaš. In prav pri vseh štirih je bilo vidno, da vsaj za zdaj predstavljajo okrepitve, kot si jih sleherni trener lahko le želi.

Novorojenček in gol

Motor vijolične predstave na Islandiji je bil Kronaveter. Mariborčan se je vrnil v domače mesto, zabijal je gole za Olimpijo, z njo osvojil dve šampionski lovoriki, a zdaj je končno dočakal tudi priložnost pomembne vloge v Ljudskem vrtu. Nogometno je odraščal na nasprotnem bregu Drave pri ajznponarjih, Železničarju s Tabora, novo in očitno spet veliko poglavje zdaj piše pri petnajstkratnih državnih prvakih. Ob zmagi je prispeval gol in dve podaji, navduševali sta tako njegova dinamika akcij kot tudi ustvarjalnost. »Dejansko je igralec, ki ekipi prispeva višjo raven s pristopom, skromnostjo, aktivnostjo in seveda kakovostjo,« ga je takoj po lepi predstavi v Reykjaviku pohvalil trener Darko Milanič. Sicer pa slednji ni bil dobre volje le zavoljo omenjenega udarnega aduta na tekmi, temveč tudi zaradi učinka drugih nogometašev. Med njimi Dina Hotića, ki je nekaj ur pred tekmo postal oče. »Fantje so mu ob popoldanski malici zaploskali, večje spodbude in motivacije človek pred tekmo preprosto ne more imeti. Vesel sem zanj, ima novorojenčka, pa še gol je zabil povrhu,« je podčrtal trener, ki v svojem prepoznavnem slogu poskuša ohraniti resnost pred nadaljevanjem sezone. Ob gladki zmagi v Reykjaviku povratna tekma prihodnjo sredo v Ljudskem vrtu ne bo imela posebnega naboja, vijolični so si namreč na stežaj odprli vrata naslednjega kvalifikacijskega kroga in tako dvoboja z zmagovalcem med Araratom (Arm) in AIK Stockholmom (Šve), vseeno pa gre pri tem prenovljenem in očitno zelo živahnem moštvu obakrat pričakovati bojevit pristop. Kot popotnico za tisto, kar bo pomembno v naslednjih tednih in mesecih – ubranitev domačega naslova in novo lepo evropsko zgodbo.
Siniša Uroševič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije