DVORANSKO EP V ATLETIKI

Četrto mesto mu ne bo ostalo v lepem spominu

Luka Janežič na dvoranskem EP v atletiki ni osvojil tako želenega odličja. V Glasgowu presenetila Maja Mihalinec, bila je šesta v finalu sprinta na 60 m.
Fotografija: Nizozemec Tony van Diepen je ob prečkanju ciljne črte Luki Janežiču izmaknil bronasto odličje. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nizozemec Tony van Diepen je ob prečkanju ciljne črte Luki Janežiču izmaknil bronasto odličje. FOTO: Reuters

GLASGOW – Luka Janežič je v finalu teka na 400 m na evropskem dvoranskem prvenstvu v atletiki na Škotskem osvojil četrto mesto s 46,15 sekunde in bil kot favorit za odličja zelo razočaran. »Vedel sem, da če me bo na koncu začelo pobirati in bom na tretjem mestu, se lahko zgodi, kar se je. Presenečenja so v finalih vedno. Čutil sem Nizozemca zadaj, nisem imel dovolj moči čisto na koncu,« je dolgo po finalu, povsem dotolčen, v kratkih stavkih pojasnjeval Janežič. Na 400 m je zmagal Norvežan Karsten Warholm z izenačenim evropskim rekordom 45,05, drugi je bil Oscar Husillos s španskim rekordom (45,66), tretji Tony van Diepen z nizozemskim rekordom (46,13). Janežič je dosegel svoj drugi izid kariere. »Kaj naj rečem, vse sem dal od sebe, odtekel sem tri vrhunske teke na EP, vsak je bil boljši od prejšnjega, a je na koncu malo zmanjkalo. Vse je potekalo v finalu tako, kot sem si zamislil. Vedel sem, da je Warholm premočan, Husillos je bil premagljiv. Prišel sem v drugi krog na tretjem mestu, a ostal praznih rok.« Triindvajsetletni Janežič je bil najboljši v petkovih kvalifikacijah in tretji skupno v polfinalu ter je napovedal boj za odličje, ki bi bilo prvo slovensko na teh tekmovanjih po desetih letih ter prvo odličje atletov nasploh. Slovenija je ostala pri sedmih odličjih s teh tekmovanj, vse so dosegle atletinje. »Trije dobri teki so za mano, tudi v finalu, ko sem imel težke noge in je bilo težko, sem tekel hitreje kot v kvalifikacijah, a to ni bilo dovolj. Imam še veliko atletskih let pred sabo, a to je bila ena izmed priložnosti, ki je šla mimo in se ne bo nikoli vrnila. Četrto mesto mi ne bo ostalo v lepem spominu, čeprav sem dal 120 odstotkov od sebe,« je povedal Vodičan, aktualni evropski prvak do 23 let, ki je na prejšnjem EP v dvorani v Beogradu pred dvema letoma zaradi prestopa v sosednjo progo obtičal že v kvalifikacijah.

Vrnitev po težkem obdobju

Prva iz slovenske reprezentance mu je tolažilne besede namenila Maja Mihalinec. Ta je presenetljivo nastopila v finalu na 60 m in s časom 7,21, kar je njen osebni rekord, zasedla šesto mesto. »Izjemno sem vesela zaradi svojega dosežka, tudi Janežič pa je s četrtim mestom napravil zelo lep izid. To je moj prvi finalni nastop na EP in to po dveh res težkih letih zaradi poškodbe, dolge rehabilitacije in napornega vračanja. Kljub vsem težavam sem dokazala, da sem dobro delala, za sprinterko sem v pravih letih. Vrnila sem se po poškodbi, mislim, da imam še nekaj let tekmovalne poti in nekaj dobrih tekmovanj še pred sabo,« je dejala 29-letna Mihalinčeva. »Nisem imela občutka, na katerem mestu sem prišla v cilj. A ko sem videla rezultate, sem bila izjemno vesela, to je plod trdega dela po izjemno težkem obdobju moje kariere. Veliko težav sem imela s tetivo, potem so se te vrstile še drugje, a smo ugotovili, da je vzrok tetiva. Vadila sem po prilagojenem programu in kljub temu mi je uspelo. To bo velika motivacija za naprej,« je še dodala Mozirjanka. Zlato odličje je osvojila Poljakinja Ewa Swoboda (7,07), ki je po bronu na prejšnjem EP osvojila svoje prvo zlato na velikih tekmovanjih, srebrno Nizozemka Dafne Schippers (7,14), bronasto pa Britanka Asha Philip (7,15), branilka naslova. Anita Horvat se je na 400 m prebila v polfinale in s časom 53,37 zasedla 12. mesto ter končala nastope. Tina Šutej se ni uvrstila v finale skoka s palico; skupno je bila s 4,50 m deseta in je za dve mesti zgrešila zaključni boj za odličja. Osemnajstletni Filip Jakob Demšar je bil v prvem krogu na 60 m ovire na svojem prvem velikem članskem tekmovanju peti v drugi skupini in se s 7,96 sekunde ter skupnim 24. izidom ni prebil v polfinale. Maruša Mišmaš je v kvalifikacijah na 1500 m izpadla s skupno osmim izidom in se s časom 4:09,81 ni uvrstila v finale najboljše deveterice. Žan Rudolf pa je v kvalifikacijah na 800 m izpadel z 32. izidom (1:51,75).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije