Bo Jakov Fak ubral svojo pot?

Slovenski moški biatlonski štafeti za konec najboljši dosežek zime. Na drugem velikem tekmovanju zapored brez kolajne za našo reprezentanco.
Fotografija: Jakov Fak je pred dnevi spregovoril o možnosti sestavljanja mikro ekipe. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Jakov Fak je pred dnevi spregovoril o možnosti sestavljanja mikro ekipe. FOTO: Matej Družnik

V Anterselvi na Južnem Tirolskem se je spustil zastor na 51. svetovno prvenstvo v biatlonu. Kot je že v navadi, je bil za slovo od pisanega desetdnevnega tekmovanja včeraj na sporedu moški skupinski start.

Med Slovenci si je vizum nastopa med najboljšimi biatlonci na svetu priboril le Jakov Fak, pred petimi leti svetovni prvak v tej prestižni disciplini, tokrat pa v realni luči te sezone, na 15. mestu. Nove lovorike se je veselil norveški as Johannes Thingnes Bø. To je bila že njegova 10. zlata kolajna na svetovnih prvenstvih, tretja zdaj v Anterselvi. Sploh pa je njegova zgodba v tej sezoni prav posebna. Z življenjsko spremljevalko se je januarja razveselil rojstva sina, zato izpustil tradicionalni uvodni postaji prvega meseca v koledarskem letu, Oberhof in Ruhpolding, se k tekmovalni karavani vrnil na naši Pokljuki in tam napovedal boj za vrh v Anterselvi. »Na svetovnem prvenstvu si želim vsaj eno zlato kolajno v posamični konkurenci in vsaj eno v ekipni,« ni skrival visokih ciljev.

Vodilni slovenski biatlonec, sicer tudi 15. v skupni razvrstitvi sezone, je priložnost za vidnejšo uvrstitev zapravil pri zadnjem strelskem postanku, ko je zgrešil dve tarči. Tekmo je začel hitro, prvi opravil s tarčami na uvodnem postanku, nato se resda ni spustil v dir z najboljšimi, saj se je zavedal slabše telesne pripravljenosti, a ob brezhibnem učinku na strelišču ne bi bil daleč od nove kolajne. Tako je v Anterselvi ostal brez nje, najbližje ji je bil na 20-kilometrski preizkušnji, ko je bil četrti.

Pred Slovenijo le štiri velesile

Sicer se je v lepi luči s Fakom v soboto izkazala slovenska moška štafeta, pred njo so bile le štiri vodilne biatlonske velesile – Francija, Norveška, Nemčija in Rusija. Slovenija je tako prav na najpomembnejši tekmi sezone v tej disciplini dosegla najvišjo uvrstitev, nadvse zadovoljen je bil glavni trener Uroš Velepec, ki je že vso sezono ponavljal, da so sposobnosti posameznikov za štafetni nastop pri naši reprezentanci na zelo visoki ravni. Seveda pa se zastavlja vprašanje po drugem zaporednem velikem tekmovanju brez kolajne za slovenski biatlon, kako se bodo pri izbrani vrsti lotili naslednje zime, ta pa bo zaradi prvenstva na domači Pokljuki prav pod posebnim drobnogledom. Fak je pred dnevi spregovoril o možnosti sestavljanja mikro ekipe, ne preseneča, da si želi po poti Ilke Štuhec ali pred njo še Tine Maze, saj po dosežkih pri slovenski biatlonski vrsti močno izstopa.

Podobno kot med olimpijskimi igrami leta 2014 v Sočiju pa se je prav zaradi izbire startne skupine zapletlo med njim in Velepcem tudi ob začetku prvenstva v Anterselvi, in sicer pred tekmo v sprintu. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije