NOGOMET

Aluminijevo lekcijo dobila še Mura

Olimpija v 8. krogu 1. SNL z desetimi možmi zmagala v Sežani z 2:1. Trener Safet Hadžić za padec forme krivi tudi zadnje dni prestopnega roka.
Fotografija:
Odpri galerijo

LJUBLJANA –  Le še Maribor lahko v prvi četrtini nogometnega prvenstva ustavi Aluminij. Moštvo iz Kidričevega je v 8. krogu 1. SNL premagalo Muro z 2:0 in je še edino brez poraza. Tako bo še najmanj dva tedna, saj sledi osvežitveni odmor zaradi reprezentančnih tekem v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020.

Vrh lestvice je Aluminij v soboto le za tri ure prepustil Olimpiji, ki je na vročem Krasu v Sežani za zmago z 2:1 (peto ligaško v tej sezoni) porabila veliko moči in živcev. Ljubljančani so zadnji žvižg nezanesljivega glavnega sodnika Nejca Kajtazovića dočakali z desetimi možmi. Po drugem rumenem kartonu je bil v 78. minuti izključen Tomislav Tomić. Že v petek je Bravo v Spodnji Šiški ugnal Triglav z 1:0. Dvoboj so zaznamovale izključitve, gostje so končali tekmo brez treh igralcev, gostitelji brez enega.

Neprebojni in učinkoviti

Iz tedna v teden Aluminij postavlja svojo letvico višje in potrjuje, da ni le naključje, da je na vrhu brez poraza in z najmanj prejetimi goli. Kidričani res ne navdušujejo z lepoto v igri, toda tudi v granitni obrambi in učinkovitih nasprotnih napadih je videti veliko odličnih nogometnih prvin, ki zadoščajo za vztrajanje na vrhu lestvice. Neprebojni kidriški zid so Sobočani oblegali s pletenjem mreže okoli domačih vrat, a spletli niso ničesar. Razen večje posesti žoge v odstotkih 61:39. Aluminij je bil učinkovit na najvišji ravni. Gol Matica Vrbanca za 1:0 v 40. minuti je bil tudi spektakularen, potem ko je Ante Živković s podajo s peto podal žogo do 22-letnega zveznega igralca, ki je v slogu vrhunskih strelcev zabil s strelom pod prečko s šestih metrov. Neposrečeno gostovanje so Sobočani zaokrožili še z avtogolom. Mladi domači napadalec 17-letni David Flakus Bosilj je želel nasprotni napad zaokrožiti s podajo, ki pa jo je v gol spremenil Žiga Kous. Podstavil je nogo, žoga pa je v loku preletela vratarja Matka Obradovića in zapečatila usodo gostov.

»Bili smo disciplinirani v igri, požrtvovalni, osredotočeni, zbrani. Vedno pravim igralcem, naj na tekmah in treningih dajejo vse od sebe, in to jih nagrajuje,« je trener Slobodan Grubor izpostavil podrobnosti Aluminijevega čvrstega in uigranega moštva, v katerem se odlično uveljavljajo tudi slovenski fantje s strelcem Vrbancem, neumornim zveznim igralcem Dejanom Petrovićem, dirkačem Alenom Krajncem, vse boljšim Juretom Matjašičem na čelu ...

Olimpija klesala iz izklesala tri točke

Po porazu v Kidričevem in točki z Muro v Stožicah se je Olimpija vrnila v zmagovalni ritem. A v Sežani ji ni bilo lahko, do zadnjega sodnikovega žvižga je trepetala, potem ko je Tomić naivno odgovoril na izzivanje Stjepana Babića in si zaradi vračanja udarca prislužil drugi rumeni karton. Po dobre četrt ure je kazalo še slabše. Gostitelji so kaznovali nespretno obrambno posredovanje Mirala Samardžića in Maria Jurčevića. Stefan Stefanović je po podaji Bongonguija dobil dvoboj iz oči z Nejcem Vidmarjem. Olimpijo je hitro vrnil v igro Luka Menalo. Mladi Hercegovec je bil znova živahen in nevaren, popoln zasuk pa je v 57. minuti dokončal Ante Vukušić, ko je z bližine žogo le porinil za hrbet 20-letnega sežanskega vratarja Ariana Renerja.

Olimpijin manjši padec forme je viden, a trener Safet Hadžić je prepričan, da gre zanj kriviti tudi zadnje dni prestopnega roka, ki je že prinesel nekaj vidnih prestopov. Olimpijo so že zapustil Asmir Suljić (odšel naj bi na Poljsko), Goran Brkić (posojen Triglavu), Haris Kadrić (posojen Rudarju), Vitalijs Maksimenko je blizu prestopa k sofijskemu Levskemu, kaže pa, da bo ostal igralec z najvišjo vrednostjo Magny Bagnack. Iz zagrebškega Dinama je kot posojeni igralec prišel še Bojan Knežević.
»Ne vem, ampak imamo občutek, da preveč pričakujejo od nas. V Sežani smo dosegli veliko zmago, čeprav nas je tekmec nekoliko presenetil z visokim presingom. Pomembno je, da bomo vedeli, s kom bomo šli v jesenski del sezone,« je bil odkrit Hadžić.

»Odločili sta dve napaki, nepozornost pri prvem golu in izgubljena žoga pri drugem. Olimpija je s kakovostjo, ki jo ima, to kaznovala, druga moštva morda ne bi. Škoda, moram pohvaliti igralce, izpeljali so tekmo, kot smo se dogovorili,« pa je sežansko piko na i postavil trener Andrej Razdrh

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije