ROKOMET

Blaž Blagotinšek: rojstnega dne noče praznovati doma

Nov začetek za rokometno reprezentanco, ki si želi na SP povrniti ugled.
Fotografija: Blaž Blagotinšek seje strah v kosti tekmecev. FOTO: Marton Monus, Reuters
Odpri galerijo
Blaž Blagotinšek seje strah v kosti tekmecev. FOTO: Marton Monus, Reuters

Eden od najmočnejših stebrov slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu na Poljskem in Švedskem bo Blaž Blagotinšek. Deset let je minilo, odkar je debitiral za Slovenijo in zdaj je pri 28 eden najbolj izkušenih mož v precej prenovljeni vrsti selektorja Uroša Zormana. Po šestih letih igranja za Veszprem si je našel nov izziv, preselil se je v nemško bundesligo, kjer igra za Göppingen. Vajen je že, da rojstne dneve praznuje zdoma, in pričakuje, da bo 17. t. m. potoval iz Katovic v Krakov, kar bi pomenilo, da bi se Slovenci uvrstili v drugi del mundiala.

Še štirje dnevi so do odhoda reprezentance na Poljsko, Zorman bo seznam 18 potnikov sporočil v ponedeljek, med njimi bo prav gotovo tudi krožni napadalec, brez katerega si težko predstavljamo uspešno slovensko zgodbo. Slovenci imajo glavni del priprav na vzhodu dežele, nastanjeni so v Hotelu Bioterme v Mali Nedelji, kjer se 203 cm visoki in 120 kg težki orjak dobro počuti. Ni več veliko starejših od njega in ima drugačno vlogo kot denimo leta 2015, ko je v Katarju na svoj rojstni dan dosegel prvi gol na velikih tekmovanjih.

»Ekipa je precej prevetrena. Sem kar vesel, kadar pride zraven še kak mlad igralec, potrebujemo svežo kri,« je novince pozdravil Blagotinšek, ki čuti pozitivno energijo: »Vzdušje je super. Sicer še nismo dolgo skupaj, toda velike reprezentance rastejo skozi prvenstvo in verjamem, da bomo tudi mi. Pokazali smo že, da zmoremo, je pa že kar nekaj časa minilo, odkar smo nazadnje pokazali pravi obraz. Nočem ničesar napovedovati, ker potem te hitro primejo za jezik.«

Slovenija se bo v Katovicah v četrtek pomerila s Savdsko Arabijo, potem s Poljsko in Francijo. V Krakov vodijo tri mesta, toda v malho bi bilo treba dati kakšno točko, če želi imeti Slovenija možnosti za četrtfinale v Gdansku. »Pokazali smo že, da lahko premagujemo tudi velike ekipe. Če hočemo kaj narediti, bomo morali prekrižati račune vsaj gostiteljem. Vedno je lepo igrati v polni dvorani, s Poljaki imamo dobre izkušnje, možnosti so 50:50,« ocenjuje Blagotinšek, ki je zbral 110 nastopov in je na večni lestvici že na 27. mestu.

Poroka že na vidiku

Veszprem bi moral zapustiti šele po tej sezoni, a se je odločil oditi prej. »Vedno me je zanimala nemška liga. Pred menoj je bil nov izziv in sem ga zagrabil. Göppingen ni začel dobro (je 14. na lestvici; op. p.), vendar je bila ekipa sestavljena na novo, prepričan sem, da bomo zlezli vsaj do sredine,« na boljše nadaljevanje klubske sezone upa Blagotinšek, ki zdaj več časa kot v Veszpremu preživi v napadu, doslej je dal 27 golov, kar je dobra novica za Zormana.

V Göppingenu ima dva rojaka, Jako Malusa in (poškodovanega) Vida Poteka. »Bolje je, če imaš ob sebi prijatelje, veliko se družimo,« pove Blagi, ki v Nemčiji živi sam. »Prestop se je zgodil na hitro. Zala (Lešek, nekdanja košarkarica) in Nola (marca bo stara dve leti) me prideta obiskat, drugače pa sta še v Sloveniji. Tudi za psa (dve leti in pol stari bokser) je tako bolje. Načrtujemo pa, da bomo skupaj od poletja,« je zasebne načrte razkril Blagotinšek, ki je malce bolj skrivnosten okrog poroke: »Imamo v načrtu, zaroka je bila, samo da se še malce ustalimo. Brez skrbi.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije