KOŠARKA

Avstralec jo je skupil kot judoist, zato je reševal Jan Špan

Petrol Olimpija z deseto zaporedno zmago v DP še bližje lovoriki. Za Krko zaostajala le v prvi četrtini, čeprav je spet ostala brez McCarrona.
Fotografija: Tudi Gregor Hrovat je bil v soboto blizu nezgodi. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tudi Gregor Hrovat je bil v soboto blizu nezgodi. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Še pred 14 leti so bili Olimpijini in Krkini košarkarji hkrati člani evrolige, med seboj so si razdelili 23 naslovov državnega prvaka od 26 možnih, v soboto pa so se prvič po letu 2014 spopadli v finalu. Dvoboj je v Stožice privabil več gledalcev (3000), kot smo jih vajeni v zadnjem času, med njimi Gorana Dragića, ki se je skril pred radovedneži v eni od lož, in Klemna Prepeliča tik ob robu igrišča. Kljub razliki v oddaljenosti sta oba enako videla dogajanje na parketu. Petrol Olimpija je po izgubljeni uvodni četrtini zaigrala veliko bolje in se z desetim zaporednim uspehom v DP (90:69) približala ubranitvi naslova v dvoboju do treh zmag.

Zvesti črni tradiciji

Ljubljančani so še enkrat ostali zvesti črni tradiciji in podaljšali seznam poškodb v tej sezoni. Že po treh minutah igre jo je skupil organizator igre Mitch McCarron, ki v Sloveniji zares nima sreče. Iz Avstralije je prišel pred poltretjim mesecem in v petem nastopu v DP mu je Nebojša Joksimović iz Sixt Primorske zlomil nos. Trdoživi branilec iz Alice Springsa je zaigral že na naslednji tekmi in kmalu začel zavračati zaščitno masko, mesec dni pozneje pa je v Rogaški Slatini moral iz igre po 22 sekundah zaradi hudega izpaha prsta na roki. Tokratna poškodba roke ni nič kaj košarkarska, temveč posledica že kar judoističnega vzvoda v boju za žogo z Markom Jošilom.

Klubski zdravnik dr. Oskar Zupanc ga je nemudoma odpeljal v bolnišnico in vrnila sta se štiri minute pred iztekom igralnega časa. Potrdila sta, da so vse kosti cele, da bo pa McCarron zaradi nategnjenih vezi v komolcu moral izpustiti torkovo drugo tekmo v Novem mestu. Sreča v nesreči se je za Olimpijo imenovala Jan Špan. Litijan je moral zaradi niza težav in predčasnega konca kariere Talorja Battla nenadejano poprijeti za glavno krmilo lep del sezone, tik pred McCarronovim prihodom pa so mu zlomili ličnico na tekmi z FMP. Ob začetku finala je potrdil, da je znova v zelo dobri formi, saj je bil z 19 točkami prvi strelec tekme in je le za malo zaostal za najboljšimi letošnjimi predstavami: Iliriji je natresel 22 točk, Partizanu 20.

Ni se ustrašil

"V tej sezoni sem bil že večkrat v podobni vlogi, zato sem psihično in telesno pripravljen na takšne izzive. Tudi tokrat se nisem ustrašil naloge, na mojo srečo se je vse izšlo odlično. Če odštejemo prvo četrtino, je to igra, s kakršno lahko osvojimo naslov prvaka. Žal mi je le za Mitcha, upam, da bo kmalu okreval in se nam znova pridružil pred koncem finala, saj je zelo koristen član moštva," je ocenil 25-letni Špan, ki se je v tej sezoni vrnil k Olimpiji, pri kateri je v sezoni 2010/11 okusil igranje v evroligi, a ostal brez državnega naslova po finalnem porazu s Krko z 2:3.

Zato ostaja previden tudi po peti zmagi nad Novomeščani v šestih dvobojih sezone. "Največ bo odvisno od nas. Krka se bo zagotovo odzvala, tako kot se je po uvodnem porazu v polfinalu proti Sixt Primorski, mi pa moramo paziti, da se ne bi prezgodaj zadovoljili in sprostili. Odigrati moramo še dve tekmi na takšni ravni, kajti če se ne približamo stotim odstotkom naših sposobnosti, lahko hitro zaidemo v težave. Novomeščani so že večkrat opozorili, česa so sposobni. Ne popuščajo in ne razmišljajo o vdaji, zato moramo biti pripravljeni na vse," opozarja junak sobotne tekme v Stožicah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije