ŠAH

Zmagovalca igrala za Tajfun

Mladi indijski šahisti blesteli na superturnirju v Kalkuti.
Fotografija: Komaj 18-letni Nihal Sarin si je zmago zagotovil že krog pred koncem. FOTO: Twitter N. S.
Odpri galerijo
Komaj 18-letni Nihal Sarin si je zmago zagotovil že krog pred koncem. FOTO: Twitter N. S.

Kalkuta je četrtič gostila supervelemojstrski turnir v pospešenem in hitropoteznem šahu. Deseterica nastopajočih, med katerimi je bilo pet domačih igralcev in pet svetovno uveljavljenih velemojstrov, se je najprej pomerila v devetih krogih pospešenega, nato pa še 18 krogih hitropoteznega tempa. V sklopu tekmovanja je prvič potekal tudi ženski turnir z nekaterimi najboljšimi igralkami na svetu, ki so se potegovale za enako visok nagradni sklad kot moški.

Od štirih lovorik so kar tri ostale doma, od teh obe v moški konkurenci. Pospešeni del je minil v znamenju 18-letnega Nihala Sarina, ki je imel sicer drugi najslabši rating med nastopajočimi, a si je prvo mesto zagotovil že krog pred koncem. Z navdušujočo predstavo je znova dokazal, da je v hitrih disciplinah že blizu svetovnega vrha in da se odlično znajde tudi za pravo šahovnico. Svoj zadnji odmevni uspeh je namreč dosegel z uvrstitvijo v finale globalnega prvenstva pod okriljem platforme chess.com, ki je potekalo prek svetovnega spleta.

Edini poraz, ki zanj ni bil več usoden, je Nihal doživel v zadnjem krogu proti leto starejšemu rojaku Arjunu Erigaisiju, ki je bil s pol točke manj drugi, medtem ko je peterica na tretjem mestu za zmagovalcem zaostala za celi dve točki. Med njimi so bili še domačina Vidit in Gukeš ter Američan Nakamura, Uzbekistanec Abdusatorov in Azerbajdžanec Mamedžarov.

Diagram (7.12.)
Diagram (7.12.)

Erigaisi je drugemu mestu v pospešenem tempu dodal še zmago v hitropoteznem, v katerem je prevladal nad ameriškim specialistom za hitre discipline Nakamuro. Ključna je bila njuna medsebojna partija v predzadnjem krogu, v kateri se je mladi Indijec po zasuku rešil iz izgubljenega položaja in prišel do zmage, s katero si je zagotovil prvo mesto. Na tretjo stopnico se je povzpel Mamedžarov. Oba zmagovalca, tako Nihal kot Erigaisi, sta na oktobrskem evropskem klubskem pokalu v Mayrhofnu nastopila za slovensko ekipo Tajfun ŠK Ljubljana.

Kar sedem stopničk

Tretjo zmago je Indiji v ženski konkurenci priigrala 21-letna Vaišali Ramešbabu, ki je v zaključku hitropoteznega turnirja prehitela nekdanjo svetovno prvakinjo, Ukrajinko Marijo Muzičuk. Tretja je bila še izkušenejša domačinka Harika Dronavali. Za edino nedomače slavje je poskrbela še ena bivša svetovna prvakinja iz Ukrajine, Ana Ušenina, ki je v pospešenem tempu zbrala enako točk kot Gruzinka Nana Dzagnidze, a je bila prepričljivo boljša v hitropoteznih podaljških. Harika je prišla še do enega tretjega mesta, s čimer se je število stopničk domačih igralcev povzpelo na sedem od 12 možnih. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije