HERMANN MAIER

Zgrmel v prepad, a osvojil zlato na OI

Danes praznuje 50. rojstni šampion belih strmin Hermann Maier. Zapustil smučarsko gimnazijo zaradi motenj v rasti.
Fotografija: Hermann Maier je osvojil štiri velike kristalne globuse. FOTO: Daniele La Monaca/Reuters
Odpri galerijo
Hermann Maier je osvojil štiri velike kristalne globuse. FOTO: Daniele La Monaca/Reuters

Ko se skozi karavanški in nato turski predor peljete proti Salzburgu in naprej Münchnu, čas krajšajo tudi pogledi proti mogočnim vršacem in zdaj v prihajajočem zimskem času razkošnim smučiščem. Tu so tlakovali svojo pot številni zimski junaki avstrijske športne scene, nazadnje denimo Marcel Hirscher. Pa Anna Veith (dekliško Fenninger) in za marsikoga med poznavalci največji med omenjenimi – Hermann Maier. Danes praznuje 50. rojstni dan.

Svet je spoznal Terminatorja

Tako kot je svet spoznal Terminatorja, film z Arnoldom Schwarzeneggerjem, globalno prepoznavnim Avstrijcem, je tudi zgodba današnjega slavljenca vredna imenitnega filmskega scenarija. Ni še vstopil niti v osnovno šolo, že bi se lahko njegova kratka življenjska prekinila, ko je v domačem gorovju na Solnograškem zgrmel v prepad, pa jo čudežno odnesel brez hujših poškodb.

Kot pri marsikaterem kratkohlačniku z avstrijske dežele je logična "nadgradnja" pot na smučarsko gimnazijo, toda to je moral svetlolasec iz Altenmarkta hitro zapustiti – zdravstvene težave oz. motnja v rasti naj mu ne bi dovoljevale poti k vrhunskemu športu. Preselil se je v poklicno šolo, se izučil za zidarja in si takrat dejal: "To je zame idealen posel! Pozimi ne bo gradenj in takrat bom lahko veliko smučal ..."

Rečeno – storjeno. Očeta, kajpak odličnega smučarja, si je vzel za zgled, nabiral veliko dni na snegu, stroko in natančne avstrijske lovce na talente pa prvič osupnil z izjemnim smučanjem v vlogi predtekmovalca na veleslalomu v Flachauu. Glede na omenjene težave v odraščanju in zato tudi predčasni umik iz državnega sistema smučarske vzgoje se je svetovni eliti pridružil pozneje kot večina tedanjih tekmecev in reprezentančnih kolegov – prvič je nastopil na tekmi svetovnega pokala pri 24 letih. Toda od tistega 10. decembra 1996 mu je pot k smučarski slavi minevala z bliskovito hitrostjo. Hitro je dočakal prve točke, nato stopničke, sploh pa je zgodba olimpijske sezone 1997/98 prav posebna.

Takrat je osvojil svoj prvi veliki kristalni globus od štirih za skupno zmagoslavje v sezoni svetovnega pokala, z olimpijskih iger na Japonskem se je vrača z zlatima kolajnama za veličastni predstavi v super G in veleslalomu. In to potem ko je v smuku doživel "padec stoletja", ko ga je po 50 metrih v zraku odneslo čez ogrado v visok sneg. Športni svet je za hip onemel, najmanj kar je bilo v oblakih slutnje, je bil odhod z olimpijskih iger. On pa je bil nekaj dni zatem zlat!

Poletna nesreča z motorjem in amputacija noge

Precej slabše jo je odnesel tri leta po poletni nesreči z motorjem in amputaciji noge. Okrevanje je bilo dolgo in zahtevno, ko pa je poldrugo leto pozneje zmagal na kitzbühelskem superveleslalomu, solz sreče ni mogel ustaviti. Pa še kdaj pozneje prav tako ne. Tako kot je jokala tudi vsa Avstrija v tistem letu 2009, ko se je poslovil od vrhunskega športa.

O njegovi priljubljenosti se ni težko prepričati, ko redno gostuje v reklamnih spotih in posebnih oddajah. Na današnji dan mu rojaki in vsi tisti, ki njegove filmske poti med junake zimske scene nismo pozabili, kličemo – vse najboljše! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije