LIGA NARODOV

Zajc ve, kako osvojiti zmagovalno miselnost

Izbranci selektorja Tomaža Kavčiča pripravljeni za senzacijo.
Fotografija: Miha Zajc nadaljuje tradicijo Šempetrčanov v slovenski nogometni reprezentanci. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Miha Zajc nadaljuje tradicijo Šempetrčanov v slovenski nogometni reprezentanci. FOTO: Mavric Pivk

OSLO – Eden od največjih adutov Tomaža Kavčiča za morebitno drevišnjo senzacijo je Miha Zajc, nemara eden od najboljših slovenskih nogometašev, ki so vzniknili v zadnjih letih, čeravno je 1. julija dopolnil šele 24 let. Zajc blesti v majici Empolija, logično je, da navijači pričakujejo od Šempetrčana podobno drevi v Oslu. Kot zadnji je včeraj odpadel Benjamin Verbič, eden od prvih zvezdnikov ukrajinskega prvenstva, ki polni individualno statistiko v majici kijevskega Dinama, toda na njegov izbruh v majici Slovenije vendarle še čakamo.

Med fanti, na katere računa selektor Kavčič, je gotovo tudi Zajc, svetovljan iz Šempetra, v zadnjem desetletju nemara najbolj reprezentančnega naselja v Sloveniji. »Mislim, da je bilo dovolj časa za dobro pripravo. Na Norveškem bomo opravili še en trening, tako da bomo krenili v tekmo maksimalno pripravljeni,« nam je sinoči zatrdil Zajc. Dodal je, da so imeli fantje več časa za uigravanje kot na prejšnjih zborih in da so se bolje ujeli, toda šele med tekmo z Norveško bomo »videli, kaj se bo zgodilo«. Slovenija se doslej v norveški metropoli še ni proslavila, saj tu še ni zmagala, za nameček Norvežani pod vodstvom novega selektorja Larsa Lagerbäcka na stadionu Ullevaal še niso izgubili. V slovenskem taboru vendarle poudarjajo, da gredo na zmago in po prve tri točke v novoustanovljeni Uefini ligi narodov po porazih z Bolgarijo in Ciprom.

Popraviti slabe dejavnike

»Drži, da smo septembra doživeli dva težka poraza, proti Cipru smo res nepričakovano ostali praznih rok. Popraviti moramo slabe dejavnike v naši igri in kreniti čim bolje v tekmi z Norveško in Ciprom. Bolj konkretni moramo biti v napadalnih akcijah in si več upati. Prepoceni smo prejemali gole,« je zatrdil Zajc. Prav 24-letni Šempetrčan naj bi drevi vodil slovensko igro na položaju številka deset, kar sta v preteklosti počela Valter Birsa, ki se je letos reprezentančno upokojil, in Josip Iličić, ki mu je v zadnjem času povzročila preglavice neugodna infekcija vratu. Jojo bo danes resda del slovenske jate v Oslu, toda – realno gledano – soigralci ne računajo na njegov doprinos k morebitnemu podvigu.

»Seveda želim pomagati ekipi, saj se zavedam dejstva, da spadam med bolj ustvarjalne člane zdajšnje selekcije. Lahko pomagam jati. Dobro se počutim in vselej želim pokazati na igrišču največ, kar lahko. Ne verjamem, da si fantje ne želijo pozitivnega rezultata. Nisem dobil tega občutka, vsi želijo najboljše, toda hočeš, nočeš moramo začeti zmagovati,« je sporočil Zajc, ena od najboljših desetk v italijanskem prvenstvu serie A. Nekdanji nogometaš ljubljanske Olimpije se zaveda velikosti izziva v norveški prestolnici, ki ob nogometnem središču – mimogrede – ponuja središče za nordijske discipline, tudi smučarske skoke. »Skandinavija je za nas neugodno prizorišče, tu še nismo zmagali, zato moramo narediti vse za podvig, s katerim bi zasukali krivuljo rezultatske uspešnosti navzgor. Nimamo kaj skrivati, le z zmagami lahko dobiš zmagovalno miselnost, ki jo ta čas tako močno pogrešamo. Poškodbe so težava in izziv za selektorja, toda smola za ene fante je hkrati priložnost za druge,« se zaveda nogometaš Empolija, ki je v tej sezoni serie A nanizal 573 minut igre in v tem času zbral dve podaji za gol. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije