SLOVENSKI TRENER

Z Levskim kot s Crveno zvezdo?

Slaviša Stojanović po prvem mesecu na klopi bolgarskega nogometnega velikana.
Fotografija: Slaviša Stojanović po Sloveniji, Združenih arabskih emiratih, Srbiji, Belgiji, Kitajski in Latviji zdaj dela v Bolgariji. Foto: Levski.bg
Odpri galerijo
Slaviša Stojanović po Sloveniji, Združenih arabskih emiratih, Srbiji, Belgiji, Kitajski in Latviji zdaj dela v Bolgariji. Foto: Levski.bg

LJUBLJANA – Nekdanji selektor slovenske nogometne reprezentance Slaviša Stojanović je po dolgem času spet zasedel vrh prvenstvene lestvice, potem ko je leta 2014 z beograjsko Crveno zvezdo osvojil naslov srbskega prvaka po sedmih sušnih letih. Podobne ambicije Ljubljančan danes neguje v Bolgariji, kjer od začetka avgusta vodi sloviti Levski iz Sofije, ki je bil nazadnje prvak leta 2009.

Na klop modrih se je usedel v 3. krogu tamkajšnje »parve« lige ter nanizal štiri zaporedne zmage, od tega tri v gosteh. Po šestih krogih ima točko prednosti pred največjim rivalom, tudi mestnim tekmecem CSKA, serijski prvak v zadnjem obdobju Ludogorec jih je zbral pet manj. »Z vodstvom Levskega, ki v Bolgariji pomeni podobno kot denimo Crvena zvezda ali Partizan v Srbiji, smo se na hitro dogovorili za sodelovanje. V roke sem dobil že selekcionirano ekipo, ki pa ni najbolje uravnotežena. V nekaterih linijah je preveč igralcev, drugje premalo, zato moram do konca prestopnega roka, ki tukaj traja do 6. septembra, še dopolniti moštvo, predvsem v obrambi in zvezni vrsti,« je pojasnil Stojanović, ki dela z zelo pisano zasedbo, v kateri je kar 15 tujcev iz 13 držav (vrednost moštva po transfermarktu je 13 milijonov evrov).

»Pogovorni jezik je v glavnem angleščina, malce tudi italijanščina. Imam kar veliko igralcev, ki prihajajo iz močnih klubov in tekmovanj. Kapetan, Francoz Gabriel Obertan, je denimo igral tudi za Mancheter United in Newcastle, letos je prišel islandski reprezentant Holmar Örn Eyjolfsson, kakovostna sta tudi Brazilca Paulinho in Rivaldinho, tu so še mladi reprezentanti Bolgarije. V prvi vrsti pa iščem domače okrepitve, saj lahko igrajo največ trije tujci,« je dejal 48-letni Stojanović, ki ima ob sebi tudi prvega pomočnika, Srba Nebojšo Miloševića, s katerim je že sodeloval na Kitajskem in v Latviji, drugi asistent je domačin Asen Bukarev, v trenerski ekipi je tudi stalni sodelavec in prijatelj Ervin Čirić.

Ludogorec je pred vsemi

»Pred mene niso postavili nobene obveznosti glede osvajanja lovorik. Zavedamo se namreč realnosti, v njej pa je v Bolgariji Ludogorec pred vsemi tako po finančni kot organizacijski plati (vrednost moštva 52 milijonov evrov, op. p.). Seveda je želja, da v prvenstvu ali pokalu naredimo kar največ, v prvi vrsti pa se moramo čim bolj približati Ludogorcu, ki je že sedem let zapored prvak,« pravi šef Levskega, ki ima sicer kar 26 šampionskih naslovov. Stojanović zelo dobro razume bolgarski jezik in ga na srečanjih z novinarji že tudi precej uporablja, sicer ga vsi razumejo, ko govori srbsko.

»Vse je precej podobno mojemu obdobju iz Crvene zvezde. Sofija je kot mali Beograd, imajo veliko parkov, staro arhitekturo. Mesto je zanimivo za turiste, v hotelu, kjer sem nastanjen, vsak teden spremljam skupine obiskovalcev iz Francije in Španije. Tekmovanje je zahtevno, svoje prispeva še velika vročina, ki kar ne pojenja. Toda za zdaj je vse pozitivno, vidi se, da je Levski mogočna nogometna institucija z gorečimi navijači po vsej državi. Vse je vrhunsko organizirano, ob stadionu, ki sprejme 25.000 gledalcev, imamo zelo dober center za trening s štirimi igrišči. Srečal sem se že tudi z legendami kluba, slišal sem veliko zanimivih anekdot, predstavili so mi tradicijo in filozofijo Levskega. To je bilo nadvse prijetno in koristno druženje,« je o pestrem avgustu na novem delovnem mestu še povedal Slaviša Stojanović, ki je na trenerskem stolčku Levskega nasledil Italijana Delia Rossija. Ta je lani osvojil 3. mesto v DP, v 1. krogu kvalifikacij za evropsko ligo pa je šokantno izpadel proti Vaduzu iz Lihtenštajna (!). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije