NOGOMET

Vijolični za uspeh v ligi prvakov

Nekateri nogometni prvoligaši so že začeli priprave. Maribor, Olimpija, Domžale in Mura čez mesec dni v Evropi.
Fotografija: Rok Kronaveter, prvi zvezdnik prestopnega roka, ki je v zadnjih sezonah blestel v dresu Olimpije, že vadi z Mariborom. Foto: Tadej Regent
Odpri galerijo
Rok Kronaveter, prvi zvezdnik prestopnega roka, ki je v zadnjih sezonah blestel v dresu Olimpije, že vadi z Mariborom. Foto: Tadej Regent

LJUBLJANA – Upanje na vzpon slovenske nogometne reprezentance po lestvici kvalifikacijske skupine G za euro 2020 smo prestavili na september, ko se bodo izbranci Matjaža Keka doma pomerili s Poljsko in Izraelom. Na klubski sceni pa so polni upov na uspešno prihajajočo sezono številni prvoligaši, ki so že začeli priprave.
 

Vse za Evropo!


Prvak Maribor je krenil v novo pripravljalno obdobje s štirimi vidnimi okrepitvami (Rok Kronaveter, Rudi Požeg Vancaš, Andrej Kotnik in Špiro Peričić), od vijoličnega dresa so se poslovili Marko Šuler (konec kariere), Jan Mlakar (odšel v angleški Brighton), Dare Vršič, Denis Šme in Sunny Omoregie, ki so jim potekle pogodbe. Mariborčani pod taktirko trenerja Darka Milaniča delajo na tem, da bodo sredi julija, ko startajo v kvalifikacijah za ligo prvakov, v optimalni formi.
Rok Kronaveter, prvi zvezdnik prestopnega roka, ki je v zadnjih sezonah blestel v dresu Olimpije, že vadi z Mariborom. Foto: Tadej Regent
Rok Kronaveter, prvi zvezdnik prestopnega roka, ki je v zadnjih sezonah blestel v dresu Olimpije, že vadi z Mariborom. Foto: Tadej Regent

Ni skrivnost, da bi v Ljudskem vrtu težko prenesli zgodnje slovo od evropske scene, ko ne bi bili v igri niti za vstop v skupinski del evropske lige. Lani so izpadli v 3. predkrogu evropske lige s škotskim Rangersom. Športni direktor Zlatko Zahović še kadruje, prvakom bi prav prišla kakšna donosna prodaja, potem ko so že močno oslabili tekmeca za vrh Olimpijo in Celje s prestopoma Kronavetra in Požega Vancaša.
 

Rastoder noče zmajev


Podprvaka in pokalnega zmagovalca Olimpijo je že zapustil hrvaški branilec Dino Štiglec, ki bo kariero nadaljeval pri poljskem prvoligašu Slasku iz Vroclava. Toda bolj kot njegov odhod privržence zmajev vznemirja vprašanje glede usode kluba ob morebitnem odhodu predsednika Milana Mandarića.

Ta za zdaj še ni našel novega upravitelja kluba, od katerega bi prejel znesek, s katerim bi lahko vsaj pokril lastne stroške štiriletnega delovanja v Olimpiji. Tujega vlagatelja ni na vidiku, kljub intenzivni komunikaciji Mandariću ni uspelo prepričati niti svojega predhodnika Izeta Rastoderja, da se poda v novo avanturo v zmajevem gnezdu.
 

Spet Ilićeve Domžale


Trener Simon Rožman je Domžale povedel v nove priprave v nekoliko spremenjeni podobi. Rumeni so okrepili predvsem svojo obrambno linijo z legendarnim Brankom Ilićem, ki se po 12 letih vrača ob Kamniško Bistrico, zadnjo vrsto pa je okrepil še 24-letni Josip Ćorluka, ki je prišel iz BiH-prvoligaša Široki Brijeg. Od nosilcev igre je klub zapustil le vezist Nermin Hodžić, podal se je v turško drugo ligo.

Od rumenega dresa so se poslovili še Bruno Ibeh in Marko Čubrilo, Jure Obšivač in vratar Dejan Milić, ki je zaključil športno pot. Mura, četrti slovenski predstavnik v evropskem tekmovanju, je priprave začela v znani zasedbi, če odmislimo zgoraj omenjenega Peričića, ki je črno-bele zapustil že pred koncem sezone, ko se je dogovoril z Mariborčani. Strateg Ante Šimundža bo v prihodnjih tednih preizkusil potencialne okrepitve, kriteriji za vstop v slačilnico ekipe, ki je bila veliki hit zadnje prvoligaške sezone, pa ne bodo nič kaj lahki.

Srčni, predani, a tudi zahtevni navijači v Fazaneriji ne bodo dopustili parade namišljenih zvezdnikov. Na srečo ima odločilno sito v rokah nepopustljivi Šimundža, ki stremi k stalnemu napredku kluba na vseh ravneh. Druga prvoligaška sezona bo za Muro še zahtevnejša kot prva, sploh če bo morala plačati še davek za nastope v Evropi. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije