NOGOMET

Vijolični z vikingi pozno na umetni travi

Nogometaši Maribora danes na Islandijo po evropsko zmago. V 1. krogu kvalifikacij za ligo prvakov je njihov tekmec Valur.
Fotografija: Nogometaši Maribora so v generalki pred začetkom evropske sezone premagali hrvaško Gorico s 4:1. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Nogometaši Maribora so v generalki pred začetkom evropske sezone premagali hrvaško Gorico s 4:1. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – »Treba se bo prilagoditi na razmere, na poznejšo uro tekme po našem času, na umetno travo, na Valurjev slog igre. Treba bo najti pravo formulo in zmagati,« je po besedah trenerja nogometašev Maribora Darka Milaniča vsa znanost, ki jo morajo ponotranjiti njegovi varovanci v prvi tekmi uvodnega kroga kvalifikacij za ligo prvakov, ko bodo jutri gostovali v Reykjaviku.

Na Islandiji se bo tekma začela šele ob 22. uri, če ne drugega, bodo vijolični dobro spočiti po današnjem potovanju na oddaljeni otok. Po vremenski napovedi bodo dvoboj odigrali v dežju pri okoli 11 stopinjah Celzija, bo pa svetlo, saj se na severu te dni začne mračiti šele ob 23.40.

Na koncu bo odločala posamična in kolektivna kakovost tekmecev, v čemer je vsaj na papirju Maribor v izraziti prednosti. A to morajo bojevniki iz Ljudskega vrta potrditi še na stadionu Hlidarendi, ki ima nekaj več kot 1500 sedežev.

Moč neugodnega Valurja, ki je v zadnjih dveh letih prvak Islandije, je lani v 2. krogu kvalifikacij za evropsko ligo izkusil moldavski Šerif Tiraspol, ki je napredoval zaradi zadetka v gosteh; skupni izid je bil 2:2. Rdeče-beli Valur je slabo startal v obrambo naslova prvaka Islandije (njihovo prvenstvo traja od pomladi do jeseni), po 12 krogih je na 5. mestu 12-članskega tekmovanja, za vodilnim KR Reykjavikom zaostaja kar 13 točk. Res pa je, da si je zasedba 62-letnega stratega Olafurja Johanessona, ki je na čelu Valurja od novembra 2014, pred obračunom s slovenskim prvakom okrepila samozavest s tremi zaporednimi prvenstvenimi zmagami.
 

Valur ima pet reprezentantov


Ne gre pozabiti, da ima nasprotnik Štajercev v svojih vrstah štiri islandske reprezentante (vratarja Hannesa Thora Halldorssona in Antona Arija Einsarssona ter desnega bočnega branilca Birkirja Mara Saevarssona in štoperja Eidurja Arona Sigurbjörssona). Njihova izbrana vrsta je v zadnjih letih uprizorila pravi igralni in rezultatski bum in je ta čas na 10. mestu Uefine lestvice reprezentanc. Levi bočni napadalec Valurja Kaj Leo i Bartalsstovu je član reprezentance Ferskih otokov. V moštvo se je vrnil 27-letni danski napadalec Patrick Pedersen, ki se od zime ni uveljavil v moldavskem Šerifu, je pa po transfermarktu najvrednejši član ekipe, ocenjen na 400.000 evrov.

Pustimo statistiko ob strani, kajti na umetni zelenici stadiona na vzhodu Reykjavika bo za gostitelje pomembneje, kako se bo obnesla njihova običajna taktična postavitev 4-2-3-1 proti prekaljenemu evropskemu tekmecu iz mesta ob Dravi. Štajerski ogledniki so si v živo ogledali sposobnosti Valurja v četrtkovem obračunu z Akureyrijem (3:1).

»Videli smo, da gre za ekipo, ki ima rep in glavo, sestavljeno iz igralcev, ki so bolj dinamični, kot so bili tekmeci z Islandije pred dvema letoma (Hafnarfjördur so ugnali z 2:0; op. p.). So ofenzivni, želijo napadati visoko, imajo specifiko prekinitev – pri kotih in izvajanju avtov. Temu bo namenjena posebna priprava, morali bomo biti zelo pozorni. Lani se je moral Šerif zelo potruditi, da jih je izločil,« opozarja Milanič, ki lahko vendarle z velikim optimizmom pričakuje uvodni evropski obračun, v katerem bodo pravico delili poljski sodniki s Krzysztofom Jakubikom na čelu. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije