SMUČANJE

V Andori uresničena Žanova želja

Na finalu sezone v alpskem smučanju slavje Odermatta in Shiffrinove. Slovenska junaka poolimpijske zime Žan Kranjec in Ilka Štuhec.
Fotografija: Žanu Kranjcu je vidno odleglo. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Žanu Kranjcu je vidno odleglo. FOTO: Matej Družnik

Pravljica z adrenalinom in srečnim koncem. Tako bi strnili sezono vodilnega slovenskega alpskega smučarja Žana Kranjca, ki si je na finalu v Andori uresničil željo – v veleslalomski razvrstitvi zime si je prvič doslej priboril mesto med trojico. Pred njim sta bila le sijajni Švicar Marco Odermatt in Norvežan Henrik Kristoffersen.

Začetek poolimpijske sezone je prinesel številna ugibanja, k slovenskemu taboru pa tudi zaskrbljenost, saj se je dotlej naša vodilna veleslalomistka Meta Hrovat nepričakovano zgodaj poslovila od športne poti, št. 2 v tej disciplini Tina Robnik poškodovala, kruta poškodba pa je že pred startom oddaljila Andrejo Slokar.

Zablestela sta nato povratnica Ilka Štuhec, za Sofio Goggia ob koncu drugouvrščena v smukaški razvrstitvi, ter Kranjec, peto zimo zapored med sedmerico najboljših veleslalomistov na svetu.

Veleslalomski finale v moški konkurenci ni prinesel senzacije. Odermatt je v izjemnem slogu z več kot dvema sekundama naskoka pred Kristoffersnom dosegel že 13. zmago v sezoni, ob koncu pa celo pomagal Kranjcu na stopničke skupne razvrstitve. Slovenski adut na tej zadnji tekmi sezone ni blestel, 11. mesto je bilo zanj slabše od pričakovanj.

«Morda še nikdar nisem tako napeto pričakoval razpleta tekme kot zdaj. Nisem najbolje tekmoval, a sem resnično vesel, da se je razpletlo tako, kot se je. Vedel sem, da bo Odermatt, če bo vse normalno, prevzel vodstvo. Nikoli ne dela napak,« je priznal naš smučar, ki je le odbil napad iz teden v teden boljšega Marca Schwarza, doma z avstrijskega dela Koroške. Kranjec je bil v tej zimi trikrat med najboljšimi tremi, po dolgih 23 letih in takrat Matjažem Vrhovnikom med slalomisti pa je Slovenec v moški konkurenci spet na stopničkah v seštevku ene od disciplin.

Brez Aninega presežka

Ana Bucik sicer takšnega presežka ni zabeležila, ostala ji je neuresničena želja, da bi se vsaj enkrat uvrstila na oder za najboljše tri, najbližje mu je bila v zagrebškem slalomu na 5. mestu. V soboto mu je bila blizu po uvodnem nastopu, ko je bila 6., nato pa je storila napako in drugič v sezoni odstopila. Podobno je bilo tudi včeraj v veleslalomu, ko je bila na prvi progi 9., po večji napaki pa na koncu 23. Slalomske zmage se je veselila Slovakinja Petra Vlhova, veleslalomske Mikaela Shiffrin, zdaj že 88-ič na najvišji stopnici.

V moškem slalomu za konec Slovencev ni bilo na štartu, najboljši je bil Švicar Ramon Zenhäusern

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije