ODBOJKA

Tudi dekleta želijo kos odbojkarske slave

Slovenke v petek začenjajo svoj drugi nastop na evropskih prvenstvih. V poljskem Lodzu bodo ciljale na prvo zmago na tej ravni tekmovanja.
Fotografija:
Odpri galerijo

LJUBLJANA – Čeprav so ženske boljša polovica, se je v zadnjem času zaradi olimpijskih kvalifikacij in bližajočega se domačega evropskega prvenstva več govorilo o slovenski moški odbojkarski reprezentanci. A tudi dekleta selektorja Alessandra Chiappinija zdaj prihajajo v ospredje.
...
...

V petek se bo namreč, in to prvič v štirih državah gostiteljicah (Madžarska, Poljska, Slovaška, Turčija), začelo 31. evropsko prvenstvo za odbojkarice. Novost letošnjega eurovolleyja je tudi to, da se je število udeleženk s 16 povečalo na 24. Slovenke zato v kvalifikacijski skupini za EP z Belgijo, Izraelom in Islandijo z drugim mestom, dvakrat so izgubile z Belgijkami, niso imele težav s tem, da se še drugič prebijejo na turnir najboljših starocelinskih izbranih vrst.

Leta 2015 so na EP na Nizozemskem in v Belgiji zasedle 16., zadnje mesto, v skupinskem delu so izgubile z Nizozemkami, Italijankami in Poljakinjami, a so azzurrinjam odvzele vsaj en niz. Letošnji vozni red Chiappinijevih deklet v skupini B v poljskem Lodzu je Poljska (petek ob 20.30), Belgija (sobota, 18.00), Portugalska v nedeljo (18.00), Italija (torek, 27. 8., ob 20.30) in za konec Ukrajina v sredo, 28. 8., ob 20. uri. V osmino finala napredujejo štiri najbolje uvrščene ekipe, že na prvi pogled pa je jasno, da se bodo slovenska dekleta za preboj v kvartet najboljših predvsem bodla s Portugalkami in Ukrajinkami.

S prvimi so se varovanke Alessandra Chiappinija letos dvakrat merile v srebrni evropski ligi, na luzitanskih tleh v Paçosu de Ferreiri so izgubile z 2:3, v Mislinji pa slavile zmago s 3:1. Slovenske reprezentantke so se za prvenstvo stare celine v nasprotju s fanti, ki jim je manjkalo srečanj, poleg srebrne lige, tam so bile v finalu za vstop v zlato ligo boljše Romunke, brusile s številnimi pripravljalnimi tekmami.

S kitajsko ekipo Shang Dong so zmagale (3:1) in izgubile z 0:3, na pokalu Savaria v Szombathelyju pa so po izkupičku dveh zmag (Španija in Madžarska, oboje po s 3:0) in prav toliko porazov (Francija 0:3, Grčija 1:3) na koncu zasedle tretje mesto. Zadnji preizkus znanja in forme je bil včerajšnji prijateljski dvoboj z Azerbajdžanom v Mariboru.
 

Gredo v pravo smer


Selektor Chiappini si je na turnirju na Madžarskem predvsem želel, da bi se igralke v gostem urniku tekem navadile na tekmovalni ritem, ki bo na eurovolleyju na Poljskem.


»Treba je bilo izkoristiti priložnost, da pridemo v ritem tekme za tekmo v kratkem obdobju. Podobno bo namreč na evropskem prvenstvu. Preizkusili smo nekatere različice, lahko smo videli, kje so še naše omejitve, kaj moramo še popraviti, in tudi to je zelo pomembno. Videli smo lahko, kakšno taktiko so proti nam ubrale nasprotnice in tako smo tudi videli, pri čem smo lahko še boljši. Ni več veliko časa do EP, a še vedno dovolj, da še kaj dodamo. Menim, da vse poteka v pravi smeri, in prepričan sem, da bomo do evropskega prvenstva v zares najboljši formi,« je navrgel Italijan na slovenski klopi, ki je preizkusil vse svoje igralne moči.

»Zadnje tekme so nam pomagale, da smo ujele ritem. Zadovoljna sem s tem, kako nam je šlo. Mislim, da bomo na evropsko prvenstvo odšle maksimalno pripravljene,« je dodala kapetanka in podajalka Eva Mori. Srednja blokerka Ela Pintar pa je pred potjo na drugo slovensko evropsko prvenstvo pristavila: »S prijateljskimi tekmami dvigujemo formo. Upam, da nam bo igro uspelo dvigniti na še višjo raven in da bomo lahko na evropsko prvenstvo odšle samozavestno z željo po prvi, drugi ... zgodovinski zmagi slovenske ženske odbojkarske reprezentance.« 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije