KOŠARKA

Tovornjakarji preselili derbi

Košarkarji Cedevite Olimpije bodo poskusili še drugič ugnati Partizan. Veliki spopad lige ABA v Tivoliju bo imel bogato zgodovinsko noto.
Fotografija: Željko Obradović odlično pozna Tivoli. FOTO: Sergio Perez/Reuters
Odpri galerijo
Željko Obradović odlično pozna Tivoli. FOTO: Sergio Perez/Reuters

Na papirju so do konca rednega dela lige ABA ostali le še trije krogi, v praksi pa bodo morala moštva zaradi zaostalih obveznosti odigrati vsaj še štiri tekme, Budućnost celo šest. Nekje vmes sta slovenski zasedbi, ki bosta imeli v 24. krogu zelo zahtevno delo proti vodilnima na lestvici. Krka bo gostovala pri Crveni zvezdi šele v ponedeljek, Cedevita Olimpija pa bo v nedeljskem »retro« derbiju (17.00) poskušala še drugič v sezoni ugnati Partizan v starem dobrem Tivoliju.

V stožiški dvorani bodo namreč hrumeli orjaški predelani tovornjaki. Na prvi tekmi v Beogradu so bili uspešnejši gostje s 96:89 (Blažič in Pullen po 19, Ferrell 15, Murić 14; LeDay 17, Madar 16, Avramović in Moore po 15), obe moštvi pa sta nato doživeli pravi razcvet. Četa Jurice Golemca je v zadnjih tednih nanizala po šest zmag v ligi ABA in evropskem pokalu, sloviti Željko Obradović pa je v tem času popeljal svoje moštvo do devetih regionalnih zmag v nizu, tudi nad Crveno zvezdo in Budućnostjo, v evropskem pokalu pa skupno do dveh zmag več od slovenskih prvakov.

V jutrišnji revanši bo šlo zato na nož, čeprav se Partizan realno ne more nadejati št. 1 pred začetkom končnice, saj ima ob porazu več kot Crvena zvezda za točko slabšo bero v medsebojnih soočenjih. Cedevita Olimpija bo medtem dobila priložnost, da se še bolj prikupi svojim navijačem. V tej sezoni je namreč skoraj vse velike zmage dosegla v gosteh. Ob regionalnem podvigu v Beogradu je v evropskem pokalu ugnala Gran Canario, Ulm, Valencio in Virtus v njihovih dvoranah, v Stožicah je proti trem istim tekmecem izgubila, Valencio pa bo gostila v sredo.

Pred 31 leti 104:98

V četrtek je sicer minilo natanko 20 let od edinega regionalnega naslova Olimpijinih košarkarjev na finalnem turnirju v Tivoliju. Nedeljski spopad v hramu slovenske košarke bo imel tudi dodatno zgodovinsko noto. Gostitelji bodo nastopili v dresih iz obdobja, ko so njihovi predhodniki prednjačili v Jugoslaviji in osvojili šest naslovov prvaka, štirikratni šampioni iz Beograda v majicah iz sezone 1978/79.

V prvenstvu ranjke države sta se moštvi zadnjič pomerili 20. januarja 1991, ko so v Tivoliju po podaljšku zmagali gostitelji s 104:98 s 24 točkami Jureta Zdovca in Dušana Hauptmana, 20 Radisava Ćurčića, 19 Žarka Đurišića in 12 Slavka Kotnika. Pri Partizanu je blestel Žarko Paspalj (35), Aleksandar Đorđević je prispeval 22 točk, zdajšnji predsednik Košarkarske zveze Srbije Predrag Danilović le 5, Željko Obradović pa 4. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije