KOLESAERSTVO

Tadej Pogačar bo hitro videl, kje je

Objavljeno 12. avgust 2020 10.55 | Posodobljeno 12. avgust 2020 10.55 | Piše: Miha Hočevar

Andrej Hauptman pričakuje napeto bitko na generalki pred Tourom. Kriterij Dauphiné bo vseboval kar pet zaporednih gorskih etap.

Andrej Hauptman, levo, in Tadej Pogačar, desno, bosta skupaj z Janom Polancem na kriteriju Dauphiné lovila vrhunske rezultate. FOTO: Miha Hočevar
Štirje slovenski kolesarji, Primož Roglič (Jumbo Visma), Tadej Pogačar, Jan Polanc (oba UAE) in Matej Mohorič (Bahrain McLaren), bodo danes startali na kriteriju Dauphiné, ki bo za vse tudi zadnji preizkus pripravljenosti pred Tourom. Slovenski selektor in športni direktor pri moštvu UAE Andrej Hauptman pričakuje, da bo že uvodna etapa razkrila marsikaj.
image
IGD Profil 1. etape kriterija Dauphine 2020 FOTO: Zx Igd

Za najboljše kolesarje na svetu v skrajšani pokoronski sezoni ni obstanka. Na srečo, saj to pomeni, da virus ni prodrl v kolesarski mehurček, ki bo te dni v Franciji tudi na preizkušnji. Kriterij Dauphiné namreč ne bo generalka le za kolesarje, temveč tudi za prireditelje (agencija ASO, ki ima pod svojim okriljem tudi Tour de France), ki bodo preverili delovanje novih protokolov pred vrhuncem sezone, ki se bo 29. t. m. začel v Nici. »Protokolov smo se navadili že na minulih dirkah, ni čutiti, da bi bilo tukaj kaj bolj strogo,« je povedal Hauptman, ki je pred tem spremljal ekipo UAE na dirki Tour de l'Ain, na kateri je prepričljivo zmago slavil Roglič.
 

Roglič pred vsemi


»Pokazal je, da je v primerjavi s tekmeci izjemno pripravljen, zame je eden od glavnih favoritov za zmago tudi na tej dirki,« je dosežek 30-letnega Kisovčana komentiral Hauptman, ki minuli teden v ekipi ni imel slovenskih kolesarjev. Pred startom petdnevne generalke za Tour pa sta se mu pridružila Pogačar in Polanc. »Oba se zelo dobro počutita, za seboj imata obetavne nastope na enodnevnih dirkah, to pa bo prava generalka za Tour, tu bodo na startu vsi najboljši in se bo videlo, kje smo. Ne bo pa to le pripravljalna dirka, želimo si vrhunske rezultate,« je Hempi povedal o svojih varovancih, za katera malodane od starta do cilja ne bo predaha. Vseh pet etap se konča s ciljnim vzponom, le uvodna 218,5 km dolga preizkušnja se zdi na papirju nekoliko manj zahtevna.

»Trasa je tudi tu zelo razgibana, že prvi dan bo bolj ko ne jasno, kdo je konkurenčen in kdo ne,« napet boj pričakuje Hauptman, ki se mu dirka s petimi zaporednimi gorskimi etapami ne zdi prezahtevna kot ogrevanje pred Tourom: »Do Toura bo še dovolj časa za počitek. Sicer pa je vedno tako, da nič ni pretežko, če si v formi.« 
Deli s prijatelji