NOGOMET

Svit in Vipi, ostanita še malo

Jesenska junaka 1. SNL pozimi zelo zanimiva za tuje klube. Dario Kolobarić se po avanturi v Belorusiji ni znašel v Kopru.
Fotografija: Svit Sešlar (desno) je bil jeseni najboljši Olimpijin strelec. FOTO: Marko Pigac, Pigac.si
Odpri galerijo
Svit Sešlar (desno) je bil jeseni najboljši Olimpijin strelec. FOTO: Marko Pigac, Pigac.si

Sanjski finiš ligaške sezone v 1. SNL se je posrečil mariborskemu junaku Žanu Vipotniku, ki je zablestel »čez noč«. Dvajsetletnik iz Slovenskih Konjic je v 17 tekmah dosegel deset golov, na zadnjih treh tekmah, na katerih so vijolični osvojili vseh devet točk, pa kar sedem. Pred njim je le Murin strelec Mirlind Daku z enajstimi goli. Bo mladi Konjičan že pozimi odšel v tujino?

V mariborski igralski kombinatoriki je Vipotnik podčrtan z debelo, ni govora o prodaji (če ne bo podkrepljena s sedemmestnim odškodninskim zneskom), nanj računa tudi trener Damir Krznar, ki je v obdobju krize stavil na Vipotnika namesto rojaka Roka Baturino.

»Roko je bil žrtev negativnih izidov. Bile so slabše predstave, psihološko je padel in takrat si ni zaslužil dresa. Rekel sem mu, da bo zdaj sedel, ker smo želeli dati priložnost Vipiju (Vipotnik, op. p.), da vidimo, kaj zmore. Dobili smo ga, a to ne pomeni, da smo izgubili Roka. Ampak o tem, kdo bo igral, bo odločalo le igrišče. V zimskih pripravah gre vse od začetka, manjšo prednost pa ima Vipi,« je o izbiri prvega napadalca razmišljal Krznar, ki ni mogel pohvaliti Vipotnikove delovne vneme in prizadevnosti.

»Za napadalce je najpomembnejše, da je na pravem mestu takrat, ko dobi priložnost. Toda tudi to je povezano s procesom treningov. Jaz sem vadil strele tudi po treningih. Potem ti zaupa trener z večjo minutažo, posledično postajaš še samozavestnejši,« je o svojem jesenskem strelskem izbruhu povedal Vipotnik, 185 cm visoki vrstnik Svita Sešlarja, sokrajana v vrstah Olimpije.

Napačne odločitve usodne

Vipotnik in Sešlar, ki je z osmimi goli prvi strelec moštva, čeprav po »poklicu« ni napadalec, temveč zvezni igralec, sta zaščitni blagovni znamki 1. SNL oziroma tega, kar naj bi bila: tekmovanje, v katerem bi se najbolj nadarjeni nogometaši uveljavljali in izbrusili za prestop v zahtevnejše prvenstvo in z zaslužkom za klube. Toda kdaj je najbolj primeren trenutek za odhod in prodajo? To je odvisno od več dejavnikov, a večina je povezana z denarjem. Slovenski klubi si zaradi večnega pomanjkanja denarja težko privoščijo, da bi nadarjene vzgajali do zadnjega trenutka, a tudi igralci in njihovi zastopniki se ne morejo upreti ponudbam in štipendiji 10.000 evrov ali še višjemu mesečnemu zaslužku. Vipotnik in Sešlar sta igralca, ki v 1. SNL skupaj nista zbrala niti 100 nastopov (43 + 54), in po vseh merilih še nista zrela za odhod.

Kdaj izpustiti iz rok svoje največje bisere, ni le vprašanje za klube. Napačne odločitve so lahko za slovenski nogomet veliko usodnejše kot v razvitejših državah s številčnejšo selekcijo.

Ena od takšnih je ustavila obetaven igralski razvoj. Še pred dvema letoma je 22-letni Dario Kolobarić veljal za napadalca, ki ga čaka lepa prihodnost, po nepremišljeni prodaji Šahtjoru, polomu in vrnitvi v 1. SNL h Kopru je zdaj Idrijčan pogorel tudi pri podprvaku. Nekoč robustnega napadalca, ki je kot za šalo prebijal tekmečeve obrambe in je bil še poleti na Olimpijinem in Mariborovem seznamu želja, znova čaka trnova pot. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije