ODBOJKA

Srebrni junaki na dopustu za SP

Slovenski odbojkarji konec tedna začenjajo tekmovanje v zlati evropski ligi. Stebri ekipe tokrat počivajo, priložnost za dokazovanje bodo dobili mlajši.
Fotografija: Trener Samo Miklavc bo slovenske odbojkarje peljal čez izzive evropske lige. FOTO: OZS/Aleš Oblak
Odpri galerijo
Trener Samo Miklavc bo slovenske odbojkarje peljal čez izzive evropske lige. FOTO: OZS/Aleš Oblak

LJUBLJANA – Udarni srebrni fantje so na dopustu! Namreč odbojkarski podprvaki stare celine iz leta 2015, v zlati evropski ligi, ki premierno začenja tekmovanje, Slovenci v nedeljo v Doetinchemu gostujejo pri Nizozemski, bo igrala pomlajena slovenska moška izbrana vrsta. V skupini B sta še Turčija in Ukrajina, cilj varovancev pomočnika selektorja Sama Miklavca, Slobodan Kovač po naporni sezoni uživa na dopustu, pa je uvrstitev na sklepni turnir, ta bo 13. in 14. junija na Češkem.

Zlata evropska liga pa je tekmovanje upornikov, vsi se seveda še spomnimo krivice, ki jo je storila Mednarodna odbojkarska zveza, ko je po priigranem preboju Slovenije v elitni razred svetovne lige administrativno preuredila najvišji globalni razred. »Strokovno vodstvo in igralci se ne ubadamo s tem, letošnji položaj je takšen, da igramo zlato evropsko ligo. Kar je bilo lani, smo pustili za seboj. Če se je že moralo to zgoditi, je novo tekmovanje idealna priložnost, da ponudimo možnost igranja nekaterim mlajšim odbojkarjem in tudi nekaterim, ki so bili že pretekla leta v reprezentanci, denimo Jan Kozamernik, Tonček in Žiga Štern ter Jan Klobučar. A so bili bolj v postranski vlogi, zdaj bodo v glavni.

Igralcem, ki so vse pretekle sezone tvorili reprezentančno jedro, pa smo namenili obdobje regeneracije, da bodo povsem nared za septembrsko svetovno prvenstvo. Kolikšna je vrednost te pomlajene reprezentance, bomo videli na samih tekmah evropske lige,« razloži Samo Miklavc. Lani je izbrana vrsta opravila maratonska potovanja v drugem razredu svetovne lige v Južno Korejo, na Japonsko, v Egipt in Avstralijo, nato pa utrujena z 8. mestom pregorela na evropskem prvenstvu na Poljskem.

»To zagotovo, a tako tekmovalno zahtevno ni bilo le lansko sezono. Ta zelo naporen cikel vzponov se je začel že s prihodom preteklega selektorja Andree Gianija, tudi jedro naše reprezentance je bilo predvsem sestavljeno iz te udarne šesterice, sedmerice, ki je bila skoraj ves čas na igrišču. Strokovno vodstvo je ocenilo, da bi bilo letos v evropski ligi resnično prenaporno spet igrati s prvo postavo.

Načrtno je bilo dogovorjeno, da se da priložnost mlajšim igralcem, da se dokažejo, kajti prej ali slej se bo tudi menjal rod. Zdaj je idealna priložnost, da jih preizkusimo na igrišču na različnih tekmah. Sicer pa bodo po naših podatkih tako Nizozemska kot Turčija in Ukrajina evropsko ligo igrale z najmočnejšo postavo,« je sklenil pomočnik selektorja Samo Miklavc.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije