SKOKI

Še tretjič zapored slovensko slavje?

V Kuusamu predlani zmagal Domen Prevc, lani Jernej Damjan Izkušeni Ljubljančan ne pozna vmesne poti na Rukatunturiju.
Fotografija: Anže Lanišek si je minulo nedeljo v Visli z 20. mestom priskakal prve točke v svetovnem pokalu po enoletni suši. FOTO: AP
Odpri galerijo
Anže Lanišek si je minulo nedeljo v Visli z 20. mestom priskakal prve točke v svetovnem pokalu po enoletni suši. FOTO: AP

LJUBLJANA – Najboljši smučarski skakalci so se že zbrali v Kuusamu, kjer bosta jutri (16.30) in pojutrišnjem (17.00) naslednji (posamični) tekmi za svetovni pokal. Glavni trener slovenske vrste Gorazd Bertoncelj bo v današnjih kvalifikacijah (17.00) poslal v ogenj Jerneja Damjana, Anžeta Laniška, Žaka Mogla, Bora Pavlovčiča, Domna Prevca, Anžeta Semeniča in Timija Zajca, ki se je minulo nedeljo v Visli izkazal s petim mestom.
Anže Lanišek si je minulo nedeljo v Visli z 20. mestom priskakal prve točke v svetovnem pokalu po enoletni suši. FOTO: AP
Anže Lanišek si je minulo nedeljo v Visli z 20. mestom priskakal prve točke v svetovnem pokalu po enoletni suši. FOTO: AP

Po vrnitvi s Poljske so naši reprezentanti vadili v Kranju, kjer so opravili po en trening v telovadnici in na 110-metrski skakalnici z že zasneženo zaletno smučino pod Šmarjetno goro. »Fantje so na odlično pripravljeni napravi naredili od šest do sedem skokov. Imeli smo lep trening, na katerem je šlo bolj ali manj vse po načrtih. Povsem normalno sta, recimo, skakala tudi Jernej in Žak, ki se v Visli nista prebila iz kvalifikacij,« je razkril Bertoncelj in na vprašanje, kako je šlo od nog najmlajšemu od Prevčevih, odvrnil, da bolje, kot ga je videl nazadnje v Planici.

Domen ima sicer na veliki skakalnici Rukatunturi (HS-142), na kateri si od lani rekord lasti avstrijski as Stefan Kraft (147,5 m), čudovite spomine. Nič čudnega, ko pa je mladi član kranjskega Triglava pred dvema letoma prav v Kuusamu prvič okusil slast zmage v svetovnem pokalu. Da je tudi lani prvo mesto v tem finskem zimskošportnem središču zasedel Slovenec, pa je poskrbel Jernej Damjan, ki je zmagal z 2,8 točke naskoka pred Norvežanom Johannom Andrejem Forfangom in 8,4 pred Nemcem Andreasom Wellingerjem.

Od naših so si točke priskakali še Semenič (17.), Peter Prevc (23.) in Tilen Bartol (29.). Damjana sicer skakalnica v Kuusamu v marsičem spominja na tisto v Saporu. »Na obeh lahko skačem zelo dobro ali pa zelo slabo, zdi se, da vmesne poti tam ne poznam. Zato me prav zanima, kako mi bo šlo tokrat,« je radoveden 35-letni Ljubljančan.
 

Finski žarek upanja


S prav posebnimi pričakovanji pa tokratni preizkušnji na Rukatunturiju pričakujejo Finci, pri katerih je v Visli po dolgem času spet posijal žarek upanja. Zanj je poskrbel Antti Aalto, ki je svoje navijače na skakalnici Adama Malysza v nedeljo navdušil s sedmim mestom. Tako je 23-letnik iz mesteca Kitee v severni Kareliji poskrbel celo za prvo finsko uvrstitev med elitno deseterico po treh sušnih letih! Čeprav je Aalto ves vikend na Poljskem skakal na visoki ravni (sedmi je bil že tudi v kvalifikacijah), se na Finskem zdaj sprašujejo, ali je bila to zgolj muha enodnevnica.

V deželi tisočerih jezer se pač mnogim še vedno kolca po zlatih časih, ko je na skakalnicah, denimo, kraljeval Janne Ahonen, najboljši po številu uvrstitev na zmagovalni oder v zgodovini svetovnega pokala (108). Šampion iz Lahtija je nedavno svoje skakalne smuči dokončno postavil v kot, pred kratkim pa se je v pogovoru za finski časnik Ilta Sanomat dotaknil tudi kritikov. »Odločitev o koncu kariere bo razveselila mnoge rojake, zlasti tiste, ki jim je bilo zaradi mojih zadnjih dosežkov nerodno. Zdaj se jim jih ne bo več treba sramovati,« je dejal 41-letni Ahonen, ki se občasno še odpravi na skakalnico – za svoj užitek. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije