Šampionski derbi za zaprtimi vrati

30. krog 1. SNL odloča o prvaku. Maribor brez poraza že šest let.
Fotografija: Ne le z nogami, v derbijih se zmaguje tudi z glavami. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Ne le z nogami, v derbijih se zmaguje tudi z glavami. FOTO: Tadej Regent

V 30. krogu 1. SNL bo bržkone padla odločitev o prvaku, čeprav bo po nedeljskem velikem derbiju v Stožicah na sporedu še šest tekem in na voljo 18 točk. Olimpija bo z novim trenerjem branila točko prednosti (56:55), Maribor je nanizal štiri zmage. To je izhodišče derbija, druge tekme, včerajšnja v Velenju, današnji v Sežani in Kidričevem ter jutrišnja v Murski Soboti, pa bodo globoko v njegovi senci.

Šampionski koronaderbi! Zmagovalec bo vzel vse. Ključna bitka za naslov prvaka brez gledalcev je kot juha brez soli. Toda tekmovalnega naboja ji ne bo manjkalo. Preveč dejavnikov je, ki bodo spodbujali igro na robu športnega. Ključni je kadrovski: od zadnjega derbija v Ljudskem vrtu so se zamenjali tako rekoč vsi ključni možje. Olimpija je ostala brez Safeta Hadžića, ki je bil strup za Maribor in je izgubil eno samo tekmo v letu dni, Maribor brez Darka Milaniča in Zlatka Zahovića.

Njihovi nasledniki, Hrvata na obeh trenerskih stolčkih Dino Skender in Sergej Jakirović ter športna direktorja Mladen Rudonja in Oliver Bogatinov, predstavljajo, kaj zmorejo in kaj znajo. Vsi so vendarle, dokler ne bodo dosegli ali osvojili kaj več, še vedno kadrovska druga liga in na preizkušnji. Trije med njimi imajo veliko teoretičnega znanja, največ igralskih izkušenj je v nogah Olimpijinega »kuharja« z Obale Rudonje.
 

Mandarić v Stožicah še ni videl zmage proti Mariboru


»Po tekmi z Domžalami sta se nam dvignila morala in moštveni duh. Maribor bomo tako dočakali polni optimizma. Vsi se zavedamo, koliko nam pomeni ta tekma, zato smo nanjo popolnoma osredotočeni. Ne smemo razmišljati preveč o končnem rezultatu, ampak o tem, da smo na igrišču kakovostni in disciplinirani. Če se bomo tega držali, verjamem, da bomo na koncu nagrajeni z ugodnim izidom, tako kot se je to zgodilo tudi v Domžalah,« je učeno pojasnil Olimpijina pričakovanja Skender, ki lahko le upa, da v Domžalah ni takoj porabil vse začetniške sreče.


Manjša težava je, da ne bo igral Magny Bagnack, a bodoči Partizanov branilec ni odigral niti prvega derbija. In glede na njegove jurišne obrambne akcije je morda celo bolje, da bo tokrat le na tribuni. Daniel Kamy ga je spodobno nadomestil v Ljudskem vrtu (1:1). Mariborski srednji branilec in nekdanji Ljubljančan Nemanja Mitrović je izenačil seznam manjkajočih stebrov obrambe. Proti Rudarju si je zlomil nosno kost.
Mariborčani so se umaknili v karanteno. Trener Jakirović je potrdil, kar je imel povedati o derbiju, prejšnje dni, dan pred tekmo je govoril Bogatinov.

»Veselimo se derbija. V kratkem času smo zmanjšali točkovni zaostanek, s tem smo zadovoljni, čaka pa nas še šest tekem tudi po derbiju,” je po dvoboju z Rudarjem napovedal Jakirović, ki ve, da Maribor ne izgublja v Stožicah. Debelih šest let je minilo od zadnje Olimpijine zmage na domačem stadionu. Nanjo čaka tudi Milan Mandarić. Morda bo prva in zadnja hkrati. Navijači bodo napeti kot puške čakali na razplet glede vhodov na stadion. Kam bodo leteli naboji po porazu, je jasno. Po zmagi bo mir. Do prvega spodrsljaja.

Verjetni začetni enajsterici, Olimpija (4-2-3-1): Vidmar; Andrejašić, Samardžić, Kamy, Jurčević; Ostrc, Tomić, Savić, Čekiči, Menalo, Vukušić; Maribor: Pirić; Viler, Peričić, Rajčević, Milec; Vrhovec, Cretu; Mešanović, Kronaveter, Požeg Vancaš; Zahović. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije