KATAR 2022

Pravi Srbi so nevarnejši kot lažni Brazilci

Peklenski mundialski začetek za selekcijo Dragana Stojkovića. Le še Avstralci imajo slabši učinek na svetovnih prvenstvih.
Fotografija: Selektor Dragan Stojković in njegova podaljšana roka na igrišču Dušan Tadić sta velika srbska aduta. FOTO: Suhaib Salem/Reuters
Odpri galerijo
Selektor Dragan Stojković in njegova podaljšana roka na igrišču Dušan Tadić sta velika srbska aduta. FOTO: Suhaib Salem/Reuters

Zgodovina brez obvodov in priponk je jasna: Brazilija in Srbija sta se na svetovnih prvenstvih pomerili le enkrat. Krajšo je potegnila največja od bivših jugoslovanskih republik, pred štirimi leti v Rusiji je izgubila z 0:2. A poraz je bil manj boleč kot naslednji proti Švici, ki je 21. reprezentanco na lestvici Svetovne nogometne zveze (Fifa) stal zgodovinsko prvo napredovanje v osmino finala.

Preboj med 16 najboljših je na letošnjem mundialu tudi glavni cilj selekcije Dragana Stojkovića, ki pa jo v morda najtežji skupini skupini G čaka domala enaka pot kot v Rusiji: najprej dvoboj z Brazilijo, odločilni obračun pa 2. decembra proti Švici. Vmes pa še afriški velikan Kamerun, ki bo poskušal presenetiti Švico.

Nekdanje Jugoslavije, ki je na prvem mundialu v Urugvaju leta 1930 premagala Brazilijo, potem pa nikoli več na tekmovalnih turnirjih, se je oprijel sloves evropskih Brazilcev. Nekaj časa se je oprijemal tudi različnih selekcij naslednic Jugoslavije, kot so ZRJ, Srbija in Črna gora ... Ta lažni vzdevek je bil bolj kot ne breme Srbije, ki je šele z dokončno »osamosvojitvijo« postala srbska, bolj domoljubna in ustvarjena na lastnem znoju in znanju. Ustoličenje za selektorja legendarnega Piksija je kljub občasnim svetlim trenutkom dejansko združilo talent in znanje zelo nadarjene zasedbe, ki ji manjka le še »hrvaški klik« za preboj v zgornji dom svetovnega nogometa. Prva priložnost je pred vrati: današnji dvoboj z Neymarjem in seleçaom, prvimi favoriti 22. svetovnega prvenstva.

Bolj resni in profesionalni

»Verjemite mi, Srbija bo dobra, ne dvomite o tem,« je Stojković zahtevnim navijačem vlil upanje o Srbiji, ki je kos vsem na svetu. Niti prepričljiva generalka in petarda proti Bahrajnu (5:1) strelca zadnjih golov nekdanje Jugoslavije na mundialih (leta 1990 je v osmini finala dvakrat čudovito zadel proti Španiji za zmago z 2:1) nista zamajali tal pod nogami preudarnega in dovolj izkušenega selektorja.

»Težko povem, koliko smo lahko še boljši. Veliko bolj resni in profesionalni bomo,« je za bitko, ki ob porazu naj ne bi povzročila prehudih posledic, lahko pa prinese veliko, zelo veliko, povedal Piksi. Še ne povsem zaceljeni in s 50 goli najboljši strelec v zgodovini srbske reprezentance Aleksandar Mitrović bo najbrž le na klopi. Za Stojkovića je ključni igralec Dušan Tadić. »On je Piksi,« je pravi Piksi že davno označil Ajaxovega veterana.

In Brazilci? Za selektorja Brazilije Titeja je poraz Argentincev prišel kot naročen, da se dvoboja s Srbijo lotijo s šampionskim pristopom, odgovornim in discipliniranim ter brez vzvišenosti. »Čaka nas odločilna tekma in v veliki meri bo usmerjala našo pot. Na prvenstvih zmagujejo moštva, ki iz tekme v tekmo postajajo močnejša. Ne moremo razmišljati o porazu in o zmagi tudi ne,« je pred uvodno tekmo, v katero gredo Brazilci še z dvignjeno kvoto favoritov za naslov prvaka, povedal Tite. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije