SKOKI

Poljskega zvezdnika bi lahko celo diskvalificirali

Na tarči pristojnih je Piotr Zyla, ki v seštevku novoletne turneje drži 3. mesto. Večina skakalcev se s svojimi dresi giblje na meji dovoljenega.
Fotografija: Piotr Zyla buri duhove s svojim tekmovalnim dresom. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Piotr Zyla buri duhove s svojim tekmovalnim dresom. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Da bi preprečili manipulacije pri tekmovalnih dresih, so odgovorni pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) pred začetkom sezone uvedli nov način meritev skakalcev. Toda očitno še niso dosegli svojega namena. Po družabnih omrežjih so spet zaokrožile fotografije kombinezonov, ki burijo duhove.

V središču pozornosti se je znašel Poljak Piotr Zyla, ki je v Oberstdorfu poletel do 2. mesta (za norveškim zmagovalcem Halvorjem E. Granerudom). Ljubiteljem tega športa ni ušlo, da je v izteku arene svoj uspeh s tretjeuvrščenim rojakom Dawidom Kubackim proslavljal z odpeto zadrgo, kar je v nasprotju s pravilnikom FIS; po njem mora biti namreč ta zapeta, dokler ne zapusti prizorišča.

Zaradi tega bi lahko Zylo, ki po dveh preizkušnjah v seštevku novoletne turneje drži 3. mesto (11,3 točke pred četrtouvrščenim Anžetom Laniškom), celo diskvalificirali, kar je potrdil tudi Christian Kathol, kontrolor opreme pri FIS. »Če bi v 15 minutah po tekmi kdo vložil pritožbo zaradi Piotrovega dresa, bi seveda preveril zadevo,« je pojasnil Kathol. Ker se nihče ni, se vrstni red ni spremenil.

Če lahko o tem, koliko je odpeta zadrga vplivala na Zylove skoke, razpredamo po dolgem in počez, pa že nekaj časa prah dviguje velikost modrega kombinezona, s katerim skače 35-letni Poljak. Da je v razkoraku občutno daljši kot pri drugih, ni mogoče prezreti. Nanj je že pred časom s prstom pokazal Mika Kojonkoski, Toni Innauer je med televizijskim prenosom pomenljivo izjavil, da mora »Zyla zdaj le še uspešno priti skozi kontrolo«, Janne Ahonen pa je, denimo, svoj (ožji) dres iz leta 2005 primerjal z zdajšnjim Piotrovim.

Vsako leto več fotografij

Lovro Kos, ki si sam šiva kombinezone, se s tem ne obremenjuje. »Na podlagi fotografij se mi ne zdi smiselno potegniti kakšnih zaključkov. Četudi bi se dres tesno prilegal telesu, bi se pri doskoku in telemarku raztegnil, navsezadnje se tudi navadne hlače pri gibu prelomijo. Zaradi tega na takšne slike ne dam prav veliko. Zame je merodajna le kontrola: če greš uspešno skozi, je vse v redu,« je razmišljal 23-letni skakalec iz Rudnika pri Moravčah.

Ko opazuje tekmece, ne opazi kakšne velike razlike. »Rekel bi celo, da smo vsi precej skupaj, kar zadeva velikost dresov. Morda izstopa le Anže, toda v nasprotno smer – njegov kombinezon je izjemno ozek, morda celo preozek. Lanišek je res na varni strani, to velja tudi za Žigo Jelarja, drugi pa se gibljemo blizu meje,« je omenil Kos, ki po dveh postajah v seštevku turneje drži dobro 9. mesto.

Bolj kritičen je glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota. »Nekatere fotografije so posnete pod takšnimi koti, zaradi katerih se lahko dejansko ustvari napačen vtis. A po drugi strani je tudi res, da vsako leto spreminjajo pravila v želji, da bi bilo čim manj takšnih slik, ki pa jih je kljub vsemu vedno več,« je ocenil 34-letni Velenjčan in pripomnil, da so očitno še zmeraj določene luknje, ki jih bo treba zakrpati.

»Pri FIS imamo odgovorne, ki so odgovorni za to, da sprejemajo ustrezne odločitve. Želim si le, da bi dobro opravili svojo nalogo, v to pa se niti ne bi preveč spuščal, sploh ne sredi turneje. Osredotočiti se moramo predvsem nase – na našo izvedbo in opremo,« je sklenil Hrgota. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije