LIGA PRVAKOV

Pep ima ključ do zabave v Madridu

Drevi prva tekma polfinala lige prvakov, v Manchestru gostuje Real.
Fotografija: Karim Benzema (v sredini v rožnatem dresu) je z 12 goli drugi najboljši strelec tekoče sezone lige prvakov, Cityjevo mrežo je zatresel že trikrat. FOTO: Nick Potts/Reuters
Odpri galerijo
Karim Benzema (v sredini v rožnatem dresu) je z 12 goli drugi najboljši strelec tekoče sezone lige prvakov, Cityjevo mrežo je zatresel že trikrat. FOTO: Nick Potts/Reuters

Do konca sezone v nogometni ligi prvakov nas loči le še pet tekem, zato možnih kombinacij ni več veliko: finale je lahko še četrtič v zgodovini povsem angleški oziroma španski ali pa bomo šestič spremljali angleško-španski spopad za cenjeni pokal. Sloviti vodnjak na trgu Cibeles v Madridu bo po letih pandemičnega samevanja spet oživel, če bodo nogometaši Reala v soboto pričakovano potrdili osvojitev ligaškega naslova.

A nobena sezona za kraljevi klub ni popolna brez uspeha v ligi prvakov, kjer varovance Carla Ancelottija na zadnji stopnički pred velikim finalom čaka angleški prvak Manchester City z osovraženim Kataloncem Pepom Guardiolo na čelu. »Zgodovinsko gledano nimamo nikakršnih možnosti. Zelo spoštujemo njihovo kakovost, v čast nam je igrati z njimi, poskušali pa bomo ostati zvesti sami sebi in z dvema izvrstnima tekmama napredovati v finale,« je včeraj dejal Guardiola, ki mu glavobol povzroča obramba – ​João Cancelo je suspendiran, težave imata tudi John Stones in Kyle Walker, zato se bo kdo verjetno moral žrtvovati v zase nevsakdanji vlogi.

Ancelotti je z Realom leta 2014 zadal morda najbolj boleč udarec katalonskemu kolegu na poti do jubilejnega 10. evropskega naslova z Madridčani – po zmagi na Bernabeuu z 1:0 je sledila še rušilna predstava v Münchnu, kjer je Real s parom zadetkov Sergia Ramosa in Cristiana Ronalda Pepov Bayern premagal s kar 4:0.

Guardiola je prvič in morda tudi zadnjič v svoji karieri vidneje odstopil od svoje filozofije igre in doživel polom, čeprav se še naprej pred ključnimi tekmami rad poigra z začetno postavo – tako je bilo tudi na povratni tekmi letošnjega četrtfinala z Atleticom v Madridu, ko pa je City z remijem brez golov vendarle dokazal, da lahko zmaga tudi »grdo«.

Alaba bi nagajal Pepu

Zgodovinsko razmerje je povsem izenačeno (2-2-2, razlika v golih 7:7), Real je bil boljši v polfinalu 2016., City v osmini finala 2020. Manj izenačen je pogled na lestvico španskega prvenstva, kjer bi lahko Real s 15 točkami naskoka pred najbližjima zasledovalcema Barcelono in Sevillo rekordni 35. naslov potrdil že v soboto na domači zelenici proti Espanyolu.

Povsem drugače je v Angliji, kjer City z Liverpoolom, ki bo 24 ur kasneje v drugem polfinalu gostil Villarreal, bije novo epsko bitko. Hitro bomo videli, če je kar 14 oziroma 15 točk zaostanka tretjeuvrščenega Chelseaja, ki ga je Real dramatično izločil v četrtfinalu s skupnim izidom 5:4, tudi dokaz kakovosti, ko se bo 13-kratni prvak pomeril še z lanskim poraženim finalistom najelitnejšega evropskega tekmovanja.

»Naš cilj je zelo jasen, želimo se vrhunsko pripraviti, šele po tekmah polfinala pa bomo računali točke v prvenstvu,« pravi Ancelotti, ki so mu spanec pred tekmo kratile težave Casemira in Davida Alabe, a naj bi skupaj z Brazilcem tudi Avstrijec stisnil zobe. »Lepo bo spet videti Guardiolo. Preživela sva lepe skupne trenutke pri Bayernu, zdaj pa mu bom poskušal ponagajati,« se snidenja s Kataloncem veseli kmalu 30-letni Dunajčan. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije