Pakt iz Španije bi ponovil na Touru

Primož Roglič komaj čaka, da se kolesarska sezona 1. avgusta začne. V moštvu Jumbo-Visme trije kapetani, a zmagal bo kot vedno najboljši.
Fotografija: Primož Roglič bo eden glavnih favoritov za zmago na Touru. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Primož Roglič bo eden glavnih favoritov za zmago na Touru. FOTO: Leon Vidic

Slovenski kolesarski šampion Primož Roglič kljub spremenjenim načrtom za letošnjo sezono zaradi pandemije covida-19 ni opustil sanj o zmagi na dirki po Franciji. Razmišlja tudi o paktu z rojakom Tadejem Pogačarjem, ko bo 29. avgusta start slovitega Toura. Lani je Rogla zasedel 3. mesto na Giru, kasneje dobil Vuelto in bil ob koncu leta 2019 št. 1 na lestvici UCI. Letos meri na vrh francoske pentlje. Ta čas ima veliko medijskih in sponzorskih obveznosti, najbolj prijetna pa je skrb za sina Leva, ki sta ga z Loro povila junija lani.

»Zagotovo se ti življenje spremeni, to ve vsak, ki ima otroke. Malo drugače si razporediš čas, na koncu tudi marsikaj žrtvuješ, da se lahko čim več ukvarjaš s sinom,« je razložil 30-letni Kisovčan. Tekmovanja že pošteno pogreša. »Vsi komaj čakamo, da se začne. Položaj je zdaj boljši, saj se je vse skupaj začelo odvijati. Ponovno bi lahko ljudje spremljali še kaj drugega po televiziji, ne zgolj posnetke dirk,« je pristavil Roglič. Čeprav imajo nekatere države še vedno stroge ukrepe, je prepričan, da bi bilo dobro začeti sezono 1. avgusta, dirko po Franciji pa 29. avgusta. »Če bi rekli, da je Tour konec junija, bi bilo seveda težko. Ker pa jo načrtujejo konec avgusta, je več kot dovolj časa za pripravo. Če se bo položaj izboljševal, ne vidim razloga, da je ne bi izpeljali.«

V juliju z moštvom Jumbo-Visme načrtujejo višinske priprave, Roglič pa se želi čim prej vrniti ob Azurno obalo, kjer ima prebivališče in kjer bo nekaj začetnih etap Toura. Mikata ga tudi SP v Švici ter ena od velikih enodnevnih klasik. Ob prvotno zastavljeni sezoni bi bil velik cilj še nastop na OI. »Po Touru smo načrtovali takojšen odhod v Tokio, kjer bi šest dni po koncu dirke po Franciji nastopili na cestni dirki. To bi bil zagotovo velik stres, mogoče bomo zato lažje načrtovali cilje za naslednje leto,« je dodal.
 

Brez gledalcev? Težko bo


Misli mu skačejo predvsem k Touru, kjer je leta 2018 osvojil 4. mesto. Konkurenca znotraj ekipe bo ogromna. Ob prihodu Toma Dumoulina in ob Stevenu Kruijswijku so zdaj v moštvu trije kapetani. Kako se bo njihova vloga na Touru prepletala? »Vedno se dogajajo presenečenja. Naša glavna skrb je zgolj to, da se vsak od nas kar najbolje pripravi na dirko,« je dejal Roglič in dodal, da na koncu vedno zmaga najboljši, in to se hitro izkaže, ko se cesta obrne navkreber. Eden od njegovih največjih konkurentov utegne biti rojak Tadej Pogačar.

»Dokazal je, da tekmuje za najvišja mesta. Upam, da si bova lahko čim bolj pomagala. Konec koncev nimamo veliko takšnih priložnosti za sodelovanje, morava jih izkoristiti,« je o podobnem paktu kot lani na dirki po Španiji razmišljal Roglič. Če Tour bo, naj bi potekal brez gledalcev. »Nimam pojma, sploh si ne morem predstavljati, kako bi bilo to videti. Sicer ne vem, kako bi lahko omejili gledalcem, ki imajo ob cesti hiše, da ne bi stopili ven in nas spodbujali. V prvi vrsti upamo, da dirka bo, potem pa bomo razmišljali o gledalcih,« je sklenil Rogla. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije