NOGOMET

Olimpija lahko kupuje in prodaja

Zeleno-belim ne grozi prepoved registracije igralcev v prestopnem roku. Klubski direktor Igor Barišić je zatrdil, da bodo dolgove poravnali.
Fotografija: Predsednik Olimpije Adam Delius bo v novem letu branil tudi svoj ugled in verodostojnost. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Predsednik Olimpije Adam Delius bo v novem letu branil tudi svoj ugled in verodostojnost. FOTO: Leon Vidic

Olimpija gre v novo leto z zajetno prednostjo 13 točk na čelu lestvice 1. SNL in brez strahu, da bi prišel v veljavo sklep disciplinskega sodnika (DS) o prepovedi registracije novih igralcev. Komisija za pritožbe pri Nogometni zvezi Slovenije je že konec prejšnjega meseca ugodila njeni pritožbi, zaradi česar so se sklepi DS razveljavili in vrnili v ponovno odločanje. Kot je znano, je DS pri NZS Boštjan Jeglič izrekel kazen prepovedi registracije v dveh zaporednih prestopnih rokih zaradi dobrih 250.000 evrov neporavnanih obveznosti do devetih nogometašev in plačila kazni 19.000 evrov. Sklep takrat še ni bil pravnomočen, saj je imela Olimpija možnost pritožbe v treh dnevih. Olimpijini pritožbi je bilo nato ugodeno. Pritožbena komisija je ugotovila zmotno uporabo 16. člena Disciplinskega pravilnika oziroma DS ga ni uporabil, zaradi česar je bilo treba pritožbi ugoditi in zadevo vrniti DS v ponovno odločanje.

Olimpijin rešilni 16. člen pravi: »Če je ugotovljena kršiteljeva odgovornost za več disciplinskih prekrškov, se najprej določita vrsta in višina kazni za vsak disciplinski prekršek posebej, nato pa se izreče enotna kazen, ki ne sme biti strožja od seštevka vseh določenih kazni. Preizkus izpodbijanih sklepov pokaže, da disciplinski sodnik navedene določbe o enotni kazni pri izreku kazni ni upošteval, saj kljub temu, da je ugotovil skupno devet prekrškov, pritožniku ni odmeril in izrekel enotne kazni, kot to določa 16. člen disciplinskega pravilnika.« V Olimpijin prid sta šla tudi opozorilo o »nezadostni obrazloženosti izrečenih sankcij in neupoštevanje oziroma neobrazložitev upoštevanja oteževalnih ter olajševalnih okoliščin pri izbiri kazni«.

Nemška plačilna disciplina

Dolgovi do devetih igralcev še niso poravnani in jih bo treba slej ko prej izplačati. K seznamu devetih nogometašev upnikov – Sava Petrov (14.640 evrov), Nino Pungaršek (8895), Aljoša Matko (21.900), Ivan Banić (7600), Nik Prelec (14.125), Neven Đurasek (13.700), Tomislav Tomić (32.200), Nik Kapun (55.979) in Uroš Korun (84.820) – velja dodati trenerje Sava Miloševića, Dina Skenderja in Roberta Prosinečkega, različne dobavitelje, menda tudi nekdanjega upravitelja Milana Mandarića, zaradi česar je celotni Olimpijin dolg še pred dobrima mesecem znašal 1,2 milijona evrov, kot je v pogovoru pred časom za športni dnevnik razkril ljubljanski župan Zoran Janković. Pri Olimpiji ne zanikajo dolgov in, kot je zatrdil glavni operativec Igor Barišić, bodo vse zaostale obveznosti za igralce, ki so nekoč igrali za NK Olimpija, poravnane.

Olimpijina trenutna plačilna disciplina je »nemška«, igralci in trenerji so redno plačani. Mesečni stroški so se v nekaj mesecih krepko znižali tudi zaradi zmanjšanja igralskega kadra. Po načrtih naj bi za delovanje prvega moštva skoraj že dosegli načrtovanih 250.000 evrov na mesec. Znesek je bistveno nižji, kot je bil ob upravljavskem prevzemu kluba nemškega poslovneža Adama Deliusa, ki ga je Olimpija v dobrem letu že stala približno sedem milijonov evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije