Od paličnih rastlin razcvetel

Armand Duplantis izboljšal svetovni rekord v skoku s palico. Premore vrhunske gene, tudi oče je vihtel to orodje.
Fotografija:
Odpri galerijo

Z znamko novega svetovnega rekorda v skoku s palico 617 cm, velja združeno na odprtem in pod streho, lahko slavimo prav posebnega brezkompromisnega mladca. Armand Duplantis ga je dosegel v soboto na dvoranskem mitingu v Torunu. Zaradi genov in časa, v katerem mladina ne izkazuje spoštovanja do racionalno določenih meril, obeta, da se bodo rekordne višine skoka s palico pogostokrat višale. Jabolko ne pade daleč od drevesa.

Armandov oče je nekdanji odlični ameriški paličar Greg Duplantis z osebnim rekordom 580 cm. Mati je Švedinja Helena Hedlund, nekdanja sedmerobojka in odbojkarica, bila je študentka in članica športnega programa ameriške univerze Louisiana State. Šolske in atletske klopi je tam drgnil tudi oče, ki ima francosko obarvani priimek, Duplantis v prevodu pomeni od rastlin. Nič čudnega, saj prihaja iz nekdanje francoske kolonije Louisiane, družinski dom Duplantisovih je namreč mesto Lafayette, kjer je tudi Armand privekal na svet.

»Rojen je bil za skok s palico,« pravi oče in trener Greg. Armand ima starejša brata Andreasa in Antoina, tudi športnika. Orodje, ki je začrtalo njegovo športno usodo jemlje resno od četrtega leta, nič čudnega, v vrtu domače hiše je imel ob palici letvico in blazino za mehke pristanke bodočega zvezdnika.
 

Izbral mater


Pri sedmih je bil že svetovni rekorder v svoji starostni kategoriji. Pri desetih letih je preletel letvico na 3,86 m, kar je bil globalni rekordni dosežek tudi za 11 in 12 let stare nadobudneže. Tako nadarjen otrok seveda ni šel neopažen skozi ameriški šolski sistem, zanimivo pa je, da je pri športnem državljanstvu lahko izbiral med ameriškim in švedskim. A ameriški izločilni sistem le enega tekmovanja za pribojevanje olimpijske vozovnice je imel prevelik negativen prizvok in mali Armand je poletja preživljal v materini domovini. Torej je zmagala stara celina, civilno pa ima dvojno državljanstvo.

Bliskovit športni napredek je bilo razumljivo nadaljevanje športne poti, naslovi na mladinskih svetovnih in evropskih prvenstvih z rekordi pa so zdaj 20-letniku le tlakovali pot do članskih kolajn. Armand Duplantis si jih je po mladeniško drzno in brez pretiranega spoštovanja do starejših prigrabil na zadnjih dveh velikih tekmovanjih. V Berlinu leta 2018 je postal evropski prvak, preskočena višina 605 cm je pomenila svetovni rekord za skakalce s palico do 20. leta starosti. Lani na atletskem mundialu v Katarju je s 597 cm postal svetovni podprvak.

»Že kot trileten fantič sem si domišljal in želel, da bom nekoč sam izboljševal rekordne znamke. To je leto olimpijskih iger, uvod pa je izvrsten,« je bil v Torunu najstniško vesel Armand. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije