NOGOMET

Oblak, Iličić in Šporar aduti za presenečenje

Slovenija v Celovcu lovi prvo zmago v boju za euro 2020. Vloga favorita pripada načeti izbrani vrsti Avstrije.
Fotografija: Domen Črnigoj (levo) bi bil lahko odgovoren za pokrivanje Davida Alabe. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Domen Črnigoj (levo) bi bil lahko odgovoren za pokrivanje Davida Alabe. FOTO: Voranc Vogel

CELOVEC – Boj za evropsko prvenstvo, ki bo gostovalo v rekordnih dvanajstih državah od Irske do Azerbajdžana, se bo nocoj prevesil v drugo petino. Slovenski nogometaši želijo iztržiti več točk kot marca (2), a njihov izziv je višji od Karavank: enak načrt imajo tudi Avstrijci (0), ki jim drevi na stadionu ob Vrbskem jezeru pripada vloga absolutnega favorita.
Domen Črnigoj (levo) bi bil lahko odgovoren za pokrivanje Davida Alabe. FOTO: Voranc Vogel
Domen Črnigoj (levo) bi bil lahko odgovoren za pokrivanje Davida Alabe. FOTO: Voranc Vogel

Razmerje moči med njima lahko prikažemo z nazornim primerom iz Nemčije. Edini slovenski nogometaš v bundesligi je obesil na klin kopačke z napisom #srcebije že jeseni lani, avstrijski položaj je najbolj posrečeno opisal Matjaž Kek med enim od neformalnih pogovorov: »Njihov selektor Franco Foda morda sploh ne ve za vse avstrijske nogometaše v bundesligi, toliko jih je ...«

Slovenski selektor ima kar prav: Foda ima za tekmi v Celovcu in Skopju kar 16 igralcev iz bundeslige (še pet jih je odpadlo), njegov prvi strelec pa blesti v angleški premier league! A to je le statistika, sosedski derbi z Avstrijo prinaša več kot le nogometni večer, slovenski nogometaši bodo gotovo nabrušeni, kot bi igrali povratno tekmo dodatnih kvalifikacij za euro 2020.
Tretje snidenje karavanških rivalov bo daleč najpomembnejše v zgodovini sosedskih nogometnih odnosov. Pozabite na zmago Slovenije v Linzu iz leta 1997 (0:2), prav tako na lanski visoki poraz v Celovcu (3:0; Arnautović 2, Alaba). Ob letu osorej bo pritekla na zelenico stadiona ob Vrbskem jezeru povsem nova izbrana vrsta Slovenije.

Tomaža Kavčiča, ki je septembra ostal brez ključnih mož Jana Oblaka in Josipa Iličića, je nasledil Matjaž Kek, drevi pa zaradi različnih razlogov tekme ne bodo začeli Vid Belec, Nejc Skubic, Rene Krhin in Kevin Kampl, nemara tudi Robert Berić in Benjamin Verbič – torej člani udarne enajsterice, ki je visoko izgubila prijateljsko tekmo na Koroškem.

Alaba, Arnautović in druščina gotovo živijo pod večjim pritiskom kot Slovenci, ne nazadnje so marca ostali praznih rok s Poljsko in Severno Makedonijo. A kdor si je ogledal ti tekmi, ve, da bi moralo biti obratno in bi Foda moral imeti na računu šest točk.

Prav dunajski derbi s tedaj nadigrano Poljsko se zdi najbližji drevišnjemu spektaklu v Celovcu, zato lahko Slovenci upravičeno pričakujejo podobno izvedbo Avstrije. Torej tekmeca v sistemu igre 4-2-3-1 ter z zvezdnikom Markom Arnautovićem v konici napada (bolj ofenzivna različica vključuje še napadalca Guida Burgstallerja, a je Beljačan končal sezono v slabi formi).
 

Skupaj sta dala 48 golov


Bolj zanimiv je pogled v Kekov tabor. Prav zaradi položaja, v kakršnega so zašli Avstrijci, ti Sloveniji še niso ponujali več, in to velja unovčiti. Težko se je znebiti ocene, da ekipa, v kateri vse deluje, kot bi moralo, ne more prejeti štirih golov na tekmi z Izraelom.


Tudi Keku ni z rožicami postlano, išče alternativni rešitvi za Krhina in Verbiča, a njegovo izhodišče je vendarle obetavno, igralska os Oblak-Iličić-Šporar je končala sezono v fantastični formi. Škofjeločan naj ubrani, kar bodo spustili soigralci pred njim, Špoki in Jojo naj ponovita vsaj tri ali štiri akcije, iz kakršnih sta v tej sezoni zbrala 48 golov in 20 podaj! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije