SKOKI

Nika pohitela z darilom za svoj 18. rojstni dan

Križnarjeva navdušila s tretjim mestom na tekmi za svetovni pokal v Rasnovu. V Lahtiju le dva slovenska finalista, zadovoljen le Jernej Damjan na 11. mestu.
Fotografija: Nika Križnar (desno) se je včeraj veselila svojih krstnih stopničk v svetovnem pokalu, potem ko je morala v Rasnovu premoč priznati le norveški zmagovalki Maren Lundby in drugouvrščeni Nemki Katharini Althaus (levo). FOTO: AFP
Odpri galerijo
Nika Križnar (desno) se je včeraj veselila svojih krstnih stopničk v svetovnem pokalu, potem ko je morala v Rasnovu premoč priznati le norveški zmagovalki Maren Lundby in drugouvrščeni Nemki Katharini Althaus (levo). FOTO: AFP

LJUBLJANA – V slovenski ženski skakalni vrsti so vendarle dočakali prve (posamične) stopničke v tej sezoni svetovnega pokala, s katerimi je včeraj v Rasnovu navdušila Nika Križnar. Še ne polnoletna članica žirovske Alpine je s skokoma, dolgima 91 in 93,5 metra, osvojila tretje mesto in se tako prvič v mladi karieri zavihtela na oder za najboljše smučarske skakalke na svetu. Razred zase je bila znova norveška olimpijska prvakinja Maren Lundby (100 m in 97 m), ki je za 23,2 točke preskočila sobotno zmagovalko Katharino Althaus (94 m in 92) in si že zagotovila svoj krstni veliki kristalni globus, Križnarjeva, ki je prvo tekmo v Romuniji končala na nehvaležnem četrtem mestu, pa je za 21-letno Nemko zaostala za pičlo desetinko točke. Mlada Gorenjka, doma iz Delnic v Poljanski dolini, ki je med drugimi za seboj pustila tudi četrtouvrščeno japonsko zvezdnico Saro Takanaši, si je tako priskakala najlepše darilo za 18. rojstni dan, ki ga bo praznovala v petek.

»Potem ko v soboto nisem v celoti izkoristila svoje priložnosti, sem si rekla, da bom tokrat skočila še stopničko višje. Ker sem po prvem nastopu vedela, da imam veliko možnosti za uspeh, a da me za potrditev tretjega mesta čaka precejšen zalogaj, sem bila na vrhu zaletišča zelo živčna. Zato sem bila res srečna, da mi je uspelo. Čudovito je stati na zmagovalnem odru,« je kar žarela mladinska svetovna prvakinja, ki je po svojem drugem nastopu glasno zakričala od silnega navdušenja, da jo je na trenersko tribuno slišal tudi oboleli selektor Stane Baloh, ki je zmagoslavno visoko v zrak dvignil obe roki. Že od daleč je bilo videti, da je močno odleglo tudi njemu. H Križnarjevi so v iztek takoj pritekle reprezentančne kolegice, med katerimi se je z osmima mestoma dvakrat med deseterico prebila tudi Ema Klinec. Obakrat sta si točke izbojevali še Urša Bogataj (10. in 12.) in Jerneja Brecl (23. in 14.), enkrat pa Maja Vtič (24. in 35.), medtem ko je bila Katra Komar (31. in 32.) na obeh preizkušnjah le za malo prekratka. Naslednja tekma za svetovni pokal bo v nedeljo na znamenitem Holmenkollnu, na katerem bo nastopila le najboljša trideseterica, med katero so štiri Slovenke; ob Križnarjevi (skupno 8.) še Bogatajeva (9.), Klinčeva (10.) in bolna Špela Rogelj (20.).

Stoch do 27. zmage

Najboljši skakalci pa so se minuli konec tedna merili v Lahtiju, ki našim reprezentantom ob odsotnosti Petra Prevca (še) ni prinesel vidnejšega rezultatskega preskoka. Zadovoljen je bil lahko le Jernej Damjan (124 m in 123,5 m), ki je z 11. mestom (po prvem polčasu je bil še deveti) za las zgrešil deseterico, zadnja točka pa je pripadla Tilnu Bartolu (115,5 m in 116,5 m), ki je v finalu z 28. mesta zdrsnil na 30.
Poljski šampion Kamil Stoch je v Lahtiju skakal, kot da bi bil z drugega planeta. FOTO: Reuters
Poljski šampion Kamil Stoch je v Lahtiju skakal, kot da bi bil z drugega planeta. FOTO: Reuters

Kot z drugega planeta je skakal poljski šampion Kamil Stoch (132 m in 134 m), ki je za kar 28,2 točke premagal drugouvrščenega Nemca Markusa Eisenbichlerja (124,5 m in 129,5 m) ter se s peto zmago v sezoni (in skupno 27.) še utrdil na vrhu skupne razvrstitve, v kateri ima že 127 točk naskoka pred Markusovim rojakom Richardom Freitagom (včeraj 15.). Po sušnem poltretjem mesecu se je stopničk spet veselil tudi tretjeuvrščeni Avstrijec Stefan Kraft (124 m in 128,5 m). Že po uvodni seriji so svoje nastope končali Anže Lanišek (108,5 m/40.), Nejc Dežman (101 m/45.) in Domen Prevc (95,5 m/49.), za Anžeta Semeniča pa je bila previsoko postavljena že letvica v kvalifikacijah. Na sobotni moštveni tekmi so Lanišek (247,9 točke), Dežman (236,9), Bartol (240,2) in Damjan (266,0) pod vodstvom Nejca Franka, ki je s trenerske tribune – tako kot včeraj – mahal z zastavico namesto obolelega selektorja Gorana Janusa, zasedli šesto mesto, pri čemer so kar za 61,6 točke zaostali za petouvrščenimi Japonci. Po debelem letu dni so se zmage spet veselili Nemci (v postavi Eisenbichler, Karl Geiger, Richard Freitag in Andreas Wellinger), ki so za 11,3 točke ugnali Poljake, tretji pa so bili olimpijski prvaki Norvežani, ki so po ponesrečenem prvem nastopu Daniela Andreja Tandeja (101 m) šele tik pred zdajci nadomestili zaostanek za Avstrijci. »Vikingi« bodo poskušali tekmecem vrniti udarec že na norveški turneji Raw Air, ki se bo s kvalifikacijami že v petek začela v Oslu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije