TURNEJA

Ni vrag, da Pero ne bi rezal surovega zraka

Peter Prevc dobro razpoložen pred začetkom turneje na Norveškem. Do Vikersunda v ekipi tudi Timi Zajc, nato ga bo zamenjal Domen Prevc.
Fotografija: Peter Prevc (levo) je takole segel v roke klubskemu kolegu Nejcu Dežmanu ob včerajšnjem snidenju v Ljubljani. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Peter Prevc (levo) je takole segel v roke klubskemu kolegu Nejcu Dežmanu ob včerajšnjem snidenju v Ljubljani. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA - Na znamenitem Holmenkollnu se bo pojutrišnjem s kvalifikacijami začela norveška turneja Raw Air (surov zrak), ki je za smučarske skakalce poseben izziv že zaradi zgoščenega urnika (s štirimi kvalifikacijami in šestimi tekmami v desetih dneh) ter lepega nagradnega sklada. Najboljši v seštevku vseh 16 serij (po Holmenkollnu še v Lillehammerju, Trondheimu in Vikersundu) bo namreč prejel ček za 60.000 evrov, drugouvrščenemu jih bo pripadlo 30.000 in tretjeuvrščenemu 10.000. Svojo kožo bo poskušalo čim dražje prodati sedem Slovencev, ob peterici Tilen Bartol, Jernej Damjan, Nejc Dežman, Anže Lanišek in Anže Semenič, ki je minuli konec tedna naše barve branila že v Lahtiju, bosta jutri na sever Evrope odletela tudi Peter Prevc in Timi Zajc. Še ne 18-letni up iz Hramš pri Dobrni, ki mu je pot na Finsko preprečila bolezen, bo tekmoval do poletov v Vikersundu (17. t. m.), ko ga bo v ekipi zamenjal Domen Prevc. Potem ko je hitro ozdravel, je Zajc že vadil v Kranju; tako kot tudi Peter Prevc, ki je v preteklih dneh – kot je izjavil – spet malo zadihal na skakalnici. »S trenerjem Janijem Grilcem sva najprej premaknila startno klop višje, na ta način podaljšala nalet, tako da sem lažje skakal daleč. S tem sem znova pridobil sproščenost. Ker so bile čez vikend preizkušnje za pokal Cockte v Planici, sem imel v petek popoldne kranjsko napravo povsem zase, kar sem dobro izkoristil. Da sem imel na treningu mir, mi je zagotovo dobro delo,« je zaupal skupni zmagovalec svetovnega pokala v sezoni 2015/16, zadovoljen z opravljenim delom po vrnitvi z olimpijskih iger v Pjongčangu.

Postopoma izboljševal skoke

»Pomembno je bilo, da sem se umiril in si vzel čas, da sem skozi treninge postopoma izboljševal svoje skakanje, in ne kot prej, ko sem se trudil zadevo reševati tako rekoč iz skoka v skok. Na ta način sem spet počasi pridobi(va)l zaupanje vase, posledično sem si upal tudi več poskušati,« je pojasnil najstarejši od bratov Prevc in dodal, da je v tem času obnovil telesno pripravljenost. »Verjamem, da se bo to poznalo na tekmah oziroma ni vrag, da se ne bi, čeprav nikoli ne veš, kako se potem zavrti. Upam, da se bo na Norveškem vendarle zgodilo kaj posebnega,« si je zaželel Peter in priznal, da je bil po vrnitvi iz Južne Koreje po eni strani že zasičen s skoki, po drugi pa tudi naveličan, ker je ves čas upal na najboljše, vseskozi je imel v glavi, kako se bo rešil iz začaranega kroga, ko pa je odrinil z odskočne mize, se je vsakič znova prepričal, da se ni nič premaknilo na bolje. Lansko premiero surovega zraka (končal jo je na petem mestu – 117,7 točke za avstrijskim zmagovalcem Stefanom Kraftom) je ohranil v lepem spominu. »Čeprav je bil spored zelo natrpan in smo se ves čas selili, je bilo vse skupaj relativno dobro organizirano. Zgodilo se je celo, da smo prtljago pustili v sobi enega hotela in nas je nato pričakala v sobi, v katerem smo prespali naslednjo noč. Tudi sicer so nam prireditelji pomagali nositi torbe,« je 25-letni skakalec kranjskega Triglava pohvalil prireditelje za krstno turnejo na Norveškem. Za drugo si ni zastavil rezultatskih ciljev, želi si predvsem ponoviti svoje najboljše poskuse s treninga v Kranju in čim bolj uživati v surovem zraku. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije