PLANICA

Naši orli v lov na zgodovinsko kolajno

Na letalnici bratov Gorišek jutri začetek 26. svetovnega prvenstva v smučarskih poletih. V dosedanjih šestih poskusih na domačem snegu še brez odličja.
Fotografija: Peter Prevc se je takole s člani slovenske ekipe leta 2016 na Kulmu veselil osvojitve naslova svetovnega prvaka v smučarskih poletih. FOTO: Heinz-Peter Bader/Reuters
Odpri galerijo
Peter Prevc se je takole s člani slovenske ekipe leta 2016 na Kulmu veselil osvojitve naslova svetovnega prvaka v smučarskih poletih. FOTO: Heinz-Peter Bader/Reuters

V Planici se bo jutri z uradnim treningom (13.30) in kvalifikacijami (16.00) začelo težko pričakovano 26. svetovno prvenstvo v smučarskih poletih. V boju za najvišja mesta bodo kajpak v prednosti skakalci z izjemnim občutkom za letenje, čeprav je treba pripisati, da na velikankah še zdaleč ne zmagujejo zgolj izraziti letalci na smučeh. Še bolj kot letalske sposobnosti o tem, ali bo nekdo odjadral daleč ali ne, največkrat odloča trenutna forma. In seveda vremenske razmere.

Na svetovnih prvenstvih v poletih so po nepisanem pravilu v ospredju skakalci, ki so ob prihodu na prizorišče tekmovanja tudi v vrhu skupne razvrstitve za svetovni pokal. Tako je bilo, denimo, tudi pred dvema letoma v Oberstdorfu, kjer se je z naslovom svetovnega prvaka ovenčal Daniel-Andre Tande. Norveški zvezdnik je na Bavarsko pripotoval kot skupno četrtouvrščeni v točkovanju in s popotnico drugega mesta z zadnje tekme v Bad Mitterndorfu oziroma Tauplitzu. Zlatemu Tandeju sta po spektaklu na letalnici Heinija Klopferja družbo na zmagovalnem odru delala Poljak Kamil Stoch in Nemec Richard Freitag, ki sta v svetovnem pokalu ob prihodu v Oberstdorf držala prvo oziroma drugo mesto.

SP v poletih
SP v poletih

Peter Prevc ima že dve kolajni

Dve leti pred tem se je SP na Kulmu razpletlo po slovenskem okusu, saj je Peter Prevc kot nosilec rumene majice vodilnega v skupnem seštevku z osvojitvijo lovorike le še potrdil svojo takratno prevlado. Zlatemu orlu iz Dolenje vasi pri Železnikih se je tedaj najbolj približal Norvežan Kenneth Gangnes, v tistem trenutku skupno tretji v svetovnem pokalu, z bronasto kolajno pa se je okitil Avstrijec Stefan Kraft, ki je v domače prvenstvo v poletih startal kot šesti najboljši skakalec sveta. Najstarejši od bratov Prevc je sicer do odličja na tem tekmovanju poletel že v Harrachovu 2014, kjer se je izkazal s tretjim mestom za Nemcem Severinom Freundom in Norvežanom Andersom Bardalom.

In kako je bila pred začetkom prvenstva na največji češki napravi omenjena trojica uvrščena v skupnem točkovanju? Prevc je bil drugi, Freund tretji in Bardal peti. S slovenskim (zmago)slavjem se je razpletel tudi letalni spektakel v Vikersundu 2012, kjer se je kot naš prvi svetovni prvak v poletih v zgodovino vpisal Robert Kranjec. Za letečim Kranjčanom sta se na norveški pošasti zvrstila domači matador Rune Velta in Avstrijec Martin Koch. To so bili – glede na skupni vrstni red in ne glede na letalne sposobnosti. V zadnjem desetletju še najbolj presenetljivi dobitniki žlahtnih kovin na tem tekmovanju; Kranjec je namreč kolajno napadel z 10., Velta s 17. in Koch z 12. mesta. V Planici 2010, ko so svetovno prvenstvo v poletih izpeljali po koncu sezone, je bil s Švicarjem Simonom Ammannom razred zase takratni skupni zmagovalec svetovnega pokala. Srebrno odličje si je priletel Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je bil drugi tudi v končni razvrstitvi, bronastega pa se je veselil Norvežan Anders Jacobsen, ki je bil sicer skupno sedmi.

Najbližje je bil Kranjec

Miran Tepeš je leta 1985 na svetovnem prvenstvu v Planici zasedel šesto mesto. FOTO: Tomi Lombar
Miran Tepeš je leta 1985 na svetovnem prvenstvu v Planici zasedel šesto mesto. FOTO: Tomi Lombar
Letalnica bratov Gorišek bo od jutri do nedelje sedmič po letih 1972, 1979, 1985, 1994, 2004 in 2010 gostila SP, slovenski skakalci pa, zanimivo, v dosedanjih šestih poskusih na domačem snegu niso osvojili kolajne. Še najbližje sta ji bila Robert Kranjec, ki je pred desetimi leti pristal na petem mestu (20,5 točke za tretjeuvrščenim Jacobsenom), in Miran Tepeš, ki je leta 1985, ko je bil razred zase finski šampion Matti Nykänen, kot šesti za bronastim Čehom Pavlom Plocem zaostal za 12,5 točke.
V strokovnem vodstvu naše reprezentance so si že pred začetkom prejšnje zime za cilj v Planici zastavili osvojitev odličja, ki si ga bodo poskušali prileteti pod žarometi bodisi na posamični tekmi (uvodni dve seriji bosta v petek z začetkom ob 16. uri, preostali dve pa v soboto ob enakem času) bodisi na ekipni preizkušnji (v nedeljo ob 16.00). Glavni trener Gorazd Bertoncelj je za uradni trening prijavil Anžeta Laniška (v seštevku za svetovni pokal je ta čas 10.), Bora Pavlovčiča (11.), Žigo Jelarja (24.), Timija Zajca (27.), Petra Prevca (32.) in Domna Prevca (brez točk), od katerih bodo nato najboljši štirje dobili priložnost v kvalifikacijah. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije